Homenaje a Borges – Cealalta prezenta din biblioteca-labirint

0

Mulţi au descoperit numele Mariei Kodama citind Jumătate de secol cu Borges, omagiul adus de Mario Vargas Llosa scriitorului argentinian ce și-a găsit paradisul într-o bibliotecă. Maria Kodama a fost marea iubire a lui Borges. O iubire târzie, ce l-a însoţit în marile sale călătorii prin locurile văzute cu ochii minţii. Căutând informaţii despre Maria Kodama ajungi inevitabil să dai peste o altă bijuterie. Este vorba despre cartea Homenaje a Borges, ce merită să fie tradusă în toate limbile vorbite de cititorii lui Borges.

Lumea lui Borges

Homenaje a Borges își merită din plin titlul. Citind-o, îţi dai seama că Maria Kodama a înţeles profund lumea lui Borges. Acea lume precum un nesfârșit labirint devenit marea bibliotecă a lumii. Cartea amintește de marile pasiuni ale lui Borges. Despre călătoriile ce l-au inspirat. Citești despre marea sete de cunoaștere a scriitorului argentinian, devenită și o mare sete de lumi fantastice. De acele universuri stranii, demne de a fi pictate de un artist ce îmbină vechile povești cu atmosfera și oniricul dintr-un tablou de Remedios Varo.

Cartea este structurată pe mai multe capitole. Fiecare dintre aceste capitole reflectă marile teme, preocupări și puncte cardinale ale universului borgesian. Vei citi despre relaţia lui Borges cu limbile străine, cu filosofii și filosofiile ce l-au inspirat, cu marile orașe transfigurate în imaginarul său, cu alte curente avangardiste, cum ar fi Expresionismul, de care se simţise foarte legat, cu miturile nordice (avea o pasiune pentru Islanda) sau orientale. Nu lipsesc nici acele capitole în care se face referire la modul în care Borges percepea timpul și îl simboliza în prozele sau în versurile sale.

Fiecare capitol din această carte este o desfătare ce oferă și voluptatea unei revelaţii. Dacă te-au captivat povestirile lui Borges, vei înţelege mult mai bine de unde își trag seva. De unde se inspirase. De asemenea, vei descoperi noi descifrări ale simbolurilor din prozele sale cu trimiteri la intersecţiile dintre culturi și domenii umaniste.

Infinita poftă de cunoaștere

În Homenaje a Borges apare o veritabilă desfășurare a erudiţiei. Citind paginile Mariei Kodama realizezi cât de vastă era mintea lui Borges. Este el însuși o imensă bibliotecă. Genul acela de bibliotecă la care visează orice mare cititor. Una plină de coridoare ce se intersectează, de rafturi ce se tot deschid spre alte rafturi, de spirale paralele ce te aborb. Maria Kodama nu numai că ne reamistește de cultura lui Borges.

În cartea sa, Maria Kodama ne face să plonjăm în mintea lui Borges. Avea o minte capabilă să se aventureze pe tărâmurile misticii orientale, rămânând totuși un spirit agnostic, ancorat în luciditate. De fapt, lui Borges i-a reușit o rară pendulare între lumi. Niște lumi pe care alţii le considerau într-un conflict de nedepășit. Se aventura în iraţionalul suprarealist. Trecea prin ţesătura complicată a poveștilor orientale, în babilonia unde alţii s-ar fi rătăcit, reușind astfel să extragă sensuri și metafore din ceea ce alţii ar fi descătușat doar haos.

Privit prin ochii Mariei Kodama, Borges este un arhitect de labirinturi, de babilonii transformare în cunoaștere, în oglinzi ce tot amplifică vastitatea cunoașterii, prin jocul lor optic. Asemenea oricărui arhitect, stăpânea riguros proporţiile, dar fără a stingheri imaginarul. Calcula tocmai pentru a construi acele edificii în care fabulosul să își găsească locul.

Cărţile și destinaţiile preferate ale lui Borges

Fiind o carte despre un artist ce și-a creat propria bibliotecă, una colosală, Homenaje a Borges este o fereastră spre alte cărţi și spre alte destinaţii. Vei trece pe lista viitoarelor lecturi faimosul roman-cult Golem și romanele prin care s-a remarcat Juan Goytisolo, scriitorul dornic de a oglindi mozaicul de culturi din Spania, amintind și de moștenirea vechilor mauri.

Paralela dintre mozaicul spaniol al lui Goytisolo și preocuparea lui Borges pentru alte culturi oferă unele dintre cele mai frumoase pagini ale cărţii. Aceste pagini deschid porţile spre alte și alte călătorii. Vei dori să ajungi și tu în locul din Marrakech de care Borges se îndrăgostise: faimoasa piaţă Jemaa el-Fna. Să (re)citești O mie și una de nopţi în paralel cu volumele sale de povestiri, Borges fiind inspirat de povestitorii arabi.  De asemenea, vei dori să ajungi și în cartierul Palermo din Buenos Aires. În acest cartier plin de culoare era casa unde Borges își petrecuse copilăria și unde își descoperise veritabile surse de inspiraţie.

Pe măsura ce te adâncești în lectura acestei cărţi, ai impresia că te îmbarci pentru o mult așteptată călătorie. Una cu multiple destinaţii. Iar fiecare destinaţie te face să vezi alte și alte sensuri ale paginilor scrise de Borges. Este o călătorie așa cum și-ar fi dorit Borges. Între culturi, între secole, între filosofie și mistică, între orașele sale de suflet, alături de cea care i le-a descris cel mai bine pentru ca ochii minţii lui să le transforme în compoziţii cum nu s-au mai văzut.

Puteţi găsi cartea și aici.

Leave a reply