Alte 23 de carti te asteapta in iunie 2022

0

După ce am recomandat unele dintre cele mai așteptate cărţi de la Bookfest 2022 în acest articol, dar și noutăţile oferite de scriitorii români contemporani, într-un articol special, revin cu o nouă listă. Alte 23 de cărţi te așteaptă în iunie 2022. Ai de ales între cărţile unor mari povestitori. Să ai o vară plină de lecturi care să te inspire!

Cărţi din iunie 2022 pentru cei fascinaţi de Japonia

1.Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet îmbină misterul unui roman japonez cu tensiunea unui thriller. În centrul romanului distins în 2019 cu Premiul Akutagawa este o femeie considerată stranie prin modul său de a-și păstra unicitatea. La un moment dat, viaţa ei banală este dată peste cap de un eveniment greu de prevăzut.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

2. Îngerul decăzut de Yukio Mishima

Romanul Îngerul decăzut încheie tetralogia Marea Fertilităţii, considerată marea operă a lui Yukio Mishima. În acest ultim roman al tetralogiei este descrisă Japonia modernizată și adaptarea dificilă a celor atasaţi de vechea Japonie, dinaintea anilor ’50. În centrul romanului se află un bărbat care adoptă un tânar, convins fiind că tânărul adoptat este reincarnarea celui mai bun prieten al său, a cărui poveste de iubire imposibilă îi bântuie încă memoria.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

3. Uimire și cutremur de Amelie Nothomb

Uimire și cutremur este un roman cu tentă autobiografică. Amelie Nothomb rememorează episoade absurde petrecute în perioada în care ea lucra pentru o mare companie din Japonia. Până și cele mai mici gesturi ale occidentalei puteau deveni gafe de proporţii în timpul unor importante reuniuni de afaceri. În acest roman, diferenţele culturale deviază banalul spre frapant.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești, Elefant.ro

Incursiune în literatura mexicană

4. Pedro Paramo de Juan Rulfo

Pedro Paramo este una dintre cărţile esenţiale din literatura sud-americană. Juan Rulfo îmbină realismul magic, alegoria și miturile ţării natale, Mexic, pentru a crea un roman aparte. Acţiunea halucinantă se petrece la graniţa dintre viaţă și moarte, fiind plină de aluzii la istoria mexicanilor.

5. Sezonul uraganelor de Fernanda Melchor

Literatura mexicană actuală merită descoperită. Una dintre cele mai apreciate reprezentante ale ei este si Fernanda Melchor. Romanul Sezonul uraganelor îmbină ingredientele unui thriller cu superstiţiile și observaţiile asupta unui mediu social dominat de pericol și de pauperitate. Uciderea unei femei bănuite de vrăjitorie răvășește o comunitate. În paralel cu ancheta sunt prezentate și vietile celor din zona unde locuia victima. Niște vieţi pline de contraste, între întuneric și dorinţa de a se salva.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Poveștile unor supravieţuitori

6. Cele 999 de la Auschwitz de Heather Dune Macadam

Cele 999 de la Auschwitz este povestea unor supravieţuitoare. Vei citi despre curajul primelor evreice ajunse în lagărele de concentrare. Iniţial, nimeni nu știa despe existenţa lagărelor. Ele au fost minţite. Ştiau că le așteaptă o slujbă stabilă, nicidecum un infern.

Bazată pe documente răscolitoare, cartea relatează despre rezistenţa femeilor din comunităţile evreiesti. Totodată, vei citi și despre minciunile ţesute de propagandă. Multe vreme, și familiile tinerelor au crezut că acestea vor fi în siguranţă, nu că vor ajunge în lagăre.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

7. Ceasornicarii de Harry și Scott Lenga

Ceasornicarii este povestea fraţilor Lenga, renumiţi artizani din Polonia. Când orașul lor este invadat de naziști, priceperea de ceasornicari le salvează viaţa. Invadatorii au nevoie de talentul lor pentru a-și repara ceasurile. Mai ales că unele reflectau statutul social înalt. Supravieţuitori ai Holocaustului, faimoșii ceasornicari Lenga povestesc despre cum poţi rămâne uman într-o lume dezumaniza(n)tă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Călătorii în lumea unor mari artiști

8. Patul Fridei de Slavenka Drakulic

Cei fascinaţi de avangardistele artiste ale secolului XX pot miza pe cărţile autoarei Slavenka Drakulic. După ce au descoperit-o prin cartea Dora și Minotaurul, dedicată faimoasei Dora Maar, cititorii din România vor citi și Patul Fridei. Urmărind paginile scrise de Frida și dramele din spatele picturilor, te invită să explorezi lumea unei pictoriţe unice.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

9. Franz Kafka – Jurnal, 1910-1923

Paginile de jurnal scrise de Kafka rămân unele dintre cela mai apreciate din literatura universală. Ediţia tradusă de Mircea Ivănescu include paginile scrise de Kafka între 1910 și 1923. Acestea sunt însoţite de imagini ale manuscriselor și de schiţele și desenele scriitorului ce a revoluţionat literatura.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

10. Fiica măcelarului de Yaniv Iczkovitz

Literatura israeliană actuală este plină de autori care merită descoperiţi. Unul dintre aceștia este și Yaniv Iczkovitz, a cărui familie îmbină influenţe din România, Ungaria și Cehoslovacia. Unul dintre cele mai importanta romane ale sale, Fiica măcelarului, este o veritabilă odisee feminină.

Romanul derulează aventurile din călătoria unei evreice stabilite în Rusia ţaristă. Ea pleacă pe urmele cumnatului său, care și-a abandonat familia. Se crede că acesta ar fi luat calea urmată de mulţi evrei dornici de a scăpa de sărăcia venită odată cu marginalizarea: New York, Palestina, Minsk ori Kyiv. Peripeţiile din timpul călătoriei o vor face pe eroina romanului să descopere o lume unde realitatea capătă dimensiunile unui basm.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

11. Născut în afara legii de Trevor Noah

Trevor Noah este considerat un foarte bun povestitor. În cartea Născut în afara legii relatează întâmplări din copilăria petrecută în Africa de Sud, chiar în perioada segregării. Este fiul unui elveţian, al unui alb, și al unei femei din etnia xhosa. Nașterea sa era ilegală, deoarece nu erau permise căsătoriile între albi și cei colonizaţi. Așadar, părinţii lui puteau oricând să ajungă după gratii. De aceea Trevor a fost ţinut mai mult ascuns în primii ani de viaţă. Odată cu prima dragoste din adolescenţă începe să își perceapă altfel indentitatea. Se dovedește a fi inventiv, tenace și înzestrat cu un puternic simţ al umorului. Prin lentila umorului își revizitează până și cele mai grele amintiri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

12. Miezul inimii de Ioana Nicolae

Miezul inimii radă o lume unde se intersectează tandreţea, dramele răscolitoare și imprevizibilul. O vei redescoperi pe Ioana Nicolae în ipostaza povestitoarei captivante. Poveștile sale activează nuanţele emoţionale nebănuite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

13. Şapte povesti care nu se termină bine pentru toată lumea de Cătălin Ceaușoglu

Dacă preferi proza scurtă poţi alege și volumul Şapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea. Ţi se promit niște personaje și întâmplări imprevizibile. Vei citi despre iubiri neașteptate, urmele unor evenimente dureroase din trecut, conflicte având o turnură absurdă ori despre scriitori ce se trezesc ei înșiși in mijlocul unei povești de neînţeles.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

14. Café gourmand de Marius Constantinescu

Marius Constantinescu te invită la o călătorie pentru toate simţurile. Îl vei însoţi prin cartierele boeme ale Parisului până în cele din Asia de Sud-Est. Vei citi despre niște parfumieri andaluzi, despre pictori italieni, despre niște romane memorabile ori despre întâlniri cu personalităţi fascinante. Café gourmand este un volum pentru cei ce vor să se lase inspiraţi înainte de a-și planifica viitoare calatori ori lecturi memorabile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

15. Viciu ascuns de Thomas Pynchon

Considerat a fi cel mai amuzant și mai accesibil roman al lui Thomas Pynchon, Viciu ascuns amintește de frenezia și de trepidaţiile politice din anii ’70. Îmbinând suspansul unui film noir cu niște intrigi ce duc spre cercurile puterii unde iau naștere comploturile, romanul amintește și de exuberanţa senzuală din perioada hippie. Vei citi despre aventurile unui detectiv a cărui fostă iubită îl contactează după ani de absenţă. Ea vrea să știe ce s-a întâmplat cu noul său iubit, un bărbat influent, devenit ţinta unui complot. Odată cu ancheta, vechi pasiuni sunt pe cale să renască.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

16. Noaptea oracolului de Paul Auster

Fanii lui Paul Auster vor lua de pe raft Noaptea oracolului. Vor descoperi un roman straniu despre forţa imaginaţiei. Această forţă va bulversa viaţa personajului central după ce găsește întâmplător un caiet pierdut. Devine astfel captiv într-o lume onirică. Totodată, începe să fie cuprins de premoniţii care încep să îi ameninţe căsncia și propria lucididate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane captivante despre maturizări

17. Shuggie Bain de Douglas Stuart

Câștigător al Booker Prize în 2022, romanul Shuggie Bain este povestea unei maturizări pe fundalul politic din Scoţia anilor ’80. Copilăria personajului masculin central se desfășoară într-un cartier de locuinţe de sociale din Glasgow. Primii ani de viaţă îi sunt marcaţi de șomajul crescut provocat de planurile lui Margaret Thatcher de a relansa economia. Odată cu șomajul crește și criminalitatea. În acest mediu, maturizarea este accelerată și plină de capcane. Îl vei urmări pe Shuggie încercând să rămână pe linia de plutire, să uite de realitatea apăsătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

18. Lume frumoasă, unde ești? de Sally Rooney

Sally Rooney și-a câștigat mulţi cititori fideli datorită romanului ecranizat, Oameni normali. A revenit cu un alt roman apreciat, intitulat, Lume frumoasă, unde ești? Regăsești aceeași energie a personajelor aflate la trecerea de la adolescenta la maturitate. Nu lipsesc prieteniile salvatoare, și nici iubirile complicate. Vei citi despre complicităţi feminine, despre teama de abandon, despre niște vechi prietenii devenite relaţii de cuplu sau despre situaţii care testează legăturile despre care personajele spuneau că erau indestructibile.

19. Insulele iertării de Rose Tremain

Insulele iertării este un roman care te invită la o călătorie din Dublin la Paris apoi în Borneo. Este și un roman despre maturizarea feminină prin asumarea sexualităţii într-o lume patriarhală. Vei descoperi niște personaje puternice dornice de a trăi așa cum își doresc.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Romane de suspans

20. Leii de pe Fifth Avenue de Fiona Davis

Leii de pe Fifth Avenue este un roman plin de suspans, dedicat celor ce iubesc lectura și bibliotecile. Acţiunea se petrece în New York, unde se află una dintre cela mai mari biblioteci publice din lume. Aici lucrează cu pasiune Sadie. Viaţa ei devine palpitantă după ce mai multe cărţi încep să dispară. Ancheta va duce spre poveștile de viaţă ale unor femei captivante.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

21. Femei imperfecte de Araminta Hall

Femei imperfecte este un thriller psihologic în care secretele personajelor joacă un rol vital. Personajele principale sunt zguduite de moartea celei mai bune prietene. Odată cu ancheta ies la supfraţă nu numai secretele victimei, ci și ale celor din jur. Prietenele celei decedate încep să își pună întrebări despre propria viaţă, despre temerile, minciunile și ezitările din relaţiile cu familia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Evoluţia romanului

22. Ulise de James Joyce

Ulise fiecare generaţie. Considerat un roman deschizător de drumuri, prezintă aventurile unui locuitor din Dublin. Acţiunea densă are loc într-o singură zi. În această zi, protagonistul devine un Odiseu modern, ce rătăcește pe străzile orașului de suflet. Totodată, James Joyce realizează și o frescă insolită a unui Dublin fremătător.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

23. Arta romanului de Milan Kundera

Eseurile lui Milan Kundera sunt fascinante. La fel sunt și cele sapte texte incluse în volumul Arta romanului, prima carte scrisă de Kundera direct în limba franceză. Analizând evoluţia romanului european, de la Rabelais și Miguel de Cervantes la Joyce și Musil, Milan Kundera explorează de fapt evoluţia perspectivei asupra existenţei umane și asupra modului în care este redată existenţa în literatură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro

Leave a reply