I poteri forti – Neobisnuitul din cotidian

0

Unele volume de proză scurtă îţi dau impresia că asiști de fapt la un festival de film. La fel și cele cinci povestiri incluse în volumul I poteri forti. Fiecare ar putea deveni un scenariu demn de un film premiat la Cannes, Berlin sau Veneţia. Giuseppe Zucco are talentul unui regizor capabil de a transforma scene din cotidian în evenimente imprevizibile, stranii, în care suspansul, drama, comedia, fragilitatea și halucinantul să se îmbine într-o experienţă care să-ţi rămână în memorie.

Poţi miza pe talentul lui Giuseppe Zucco dacă îţi plac povesșile care încep într-un mod familiar, dar au un parcurs greu de prezis. La fel este și deznodământul.

I poteri forti este un volum plin de povești de viaţă despre care ai tot citit. Regăsești singurătatea urbană. Personajul dubios care își descoperă fărâma de umanitate când vede o femeie devenită ostatică. Asiști la criza unui bărbat care își petrece aniversarea alături de o necunoscută misterioasă, care îi schimbă planul pentru aniversare. Te trezești observând turnura absurdă pe care le iau unele relaţii de cuplu. De fapt, mai toate dramele omului obișnuit devin neobișnuite în această carte.

Mesajele situaţiilor absurde

Încă de la prima povestire, în care unui bărbat i se pare că soţia lui începe să semene cu una dintre femeile pictate de Caravaggio, îţi dai seama că vei fi uimit la fiecare pagină de ingeniozitatea lui Giuseppe Zucco de a introduce absurdul în cotidianul personajelor sale. Pentru unele, absurdul vine tocmai din interior. Din labirintul propriului psihic. Altele văd absurdul (doar) în purtările celuilalt. Toate par niște personaje care încetează, de la un anumit punct în colo, să mai fie normale. Schimbă rutina pe evenimentele bizare. Adpotă comportamente excentrice sau găsesc soluţii pur și simplu hilar-suprarealiste. Însă niciun eveniment absurd nu pare deconectat de la ceea ce ascund în interior. De la dorinţele sau nevoile tăinuite. Mai ales acele nevoi legate de relaţiile interumane.

Absurdul are un rol simbolic bine exprimat prin gesturi și acţiuni. Este de fapt o formă extremă prin care singurătatea personajelor sau crizele acestora pot atrage atenţia într-un cotidian aplatizant la nivel emoţional. Așadar, I poteri forti va rămâne o lectură memorabilă pentru cei ce aleg calea metaforei pentru a reprezenta psihicul uman. Fricile, deziluziile, inadecvarea, nevoia de celălalt.

Te invit să descoperi și prozele din volumul Sirene.

Leave a reply