I poteri forti – Neobisnuitul din cotidian
Unele volume de proză scurtă îţi dau impresia că asiști de fapt la un festival de film. La fel și cele cinci povestiri incluse în volumul I poteri forti. Fiecare ar putea deveni un scenariu demn de un film premiat la Cannes, Berlin sau Veneţia. Giuseppe Zucco are talentul unui regizor capabil de a transforma scene din cotidian în evenimente imprevizibile, stranii, în care suspansul, drama, comedia, fragilitatea și halucinantul să se îmbine într-o experienţă care să-ţi rămână în memorie.
Poţi miza pe talentul lui Giuseppe Zucco dacă îţi plac povesșile care încep într-un mod familiar, dar au un parcurs greu de prezis. La fel este și deznodământul.
I poteri forti este un volum plin de povești de viaţă despre care ai tot citit. Regăsești singurătatea urbană. Personajul dubios care își descoperă fărâma de umanitate când vede o femeie devenită ostatică. Asiști la criza unui bărbat care își petrece aniversarea alături de o necunoscută misterioasă, care îi schimbă planul pentru aniversare. Te trezești observând turnura absurdă pe care le iau unele relaţii de cuplu. De fapt, mai toate dramele omului obișnuit devin neobișnuite în această carte.
Mesajele situaţiilor absurde
Încă de la prima povestire, în care unui bărbat i se pare că soţia lui începe să semene cu una dintre femeile pictate de Caravaggio, îţi dai seama că vei fi uimit la fiecare pagină de ingeniozitatea lui Giuseppe Zucco de a introduce absurdul în cotidianul personajelor sale. Pentru unele, absurdul vine tocmai din interior. Din labirintul propriului psihic. Altele văd absurdul (doar) în purtările celuilalt. Toate par niște personaje care încetează, de la un anumit punct în colo, să mai fie normale. Schimbă rutina pe evenimentele bizare. Adpotă comportamente excentrice sau găsesc soluţii pur și simplu hilar-suprarealiste. Însă niciun eveniment absurd nu pare deconectat de la ceea ce ascund în interior. De la dorinţele sau nevoile tăinuite. Mai ales acele nevoi legate de relaţiile interumane.
Absurdul are un rol simbolic bine exprimat prin gesturi și acţiuni. Este de fapt o formă extremă prin care singurătatea personajelor sau crizele acestora pot atrage atenţia într-un cotidian aplatizant la nivel emoţional. Așadar, I poteri forti va rămâne o lectură memorabilă pentru cei ce aleg calea metaforei pentru a reprezenta psihicul uman. Fricile, deziluziile, inadecvarea, nevoia de celălalt.
Te invit să descoperi și prozele din volumul Sirene.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Cheia din Smirna – Drumul spre amintiri vechi de secole
8 noiembrie 2024Tacerea Seherezadei – Povesti din Smirna cosmopolita
7 noiembrie 2024Anora – Farmecul invinge privirea libidinoasa
29 octombrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Teo de la 16 la 18 – Aruncarea in marea lume
5 mai 2022 -
Astfel de lucruri marunte – Curajul de a face un bine
29 aprilie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Mama mea are un nou iubit – Calatorie cu tatal vitreg
4 decembrie 2023