The Gentleman from Peru – O dragoste regasita in Amalfi

0

Andre Aciman scrie cărţi perfecte pentru a fi ecranizate într-un stil elegant și încărcat de nostalgia ce sclipește sub soarele verii ce sparge timpul în clipe gata să îndemne la o înfruptare lacomă din prezentul dilatat, mai răbdător ca niciodată. Lucca Guadagnino l-a făcut celebru datorită ecranizării cărţii intitulate Call Me by Your Name, ecranizare ce nu lipsește din listele dedicate filmelor de neratat, cu acţiunea plasată în timpul verii. Pentru noul roman – The Gentleman from PeruAndre Aciman ar trebui să colaboreze cu Paolo Sorrentino. Doar un cineast pentru care frumuseţea asociată Italiei meridionale se îmbină cu mitul, forţa amintirilor și cu misterul ce înfășoară mătăsos dezvăluirile amânate poate reda frumuseţea acestui roman scurt dar intens precum o vară pe malul mării.

Timpul verii personale

The Gentleman from Peru este o lectură care îţi dă impresia că ai văzut un film al cărui scenariu se bazează pe revelaţiile din timpul unor întâlniri neașteptate și pe misterul din jurul unui personaj ce pare din altă lume, în contrast cu atmosfera din Amalfi, înundată de lumină ce pare să invadeze, obligând la o eternă bucurie, nicidecum la umbrele enigmelor. Este totodată o carte scrisă pentru a-i fermeca lent pe cei ce vor o eternă reîntoarcere la timpul verii personale. Un timp care poate căpăta, în cărţile scrise de Andre Aciman, voluptatea asociată splendorii din amiezile în care mai degrabă clipele picotesc, nu trec.

Dincolo de simpla poveste de dragoste

Romanul ar fi putut deveni un eșec, o reluare clișeistică a mitului despre sufletele-pereche ce ajung să se caute în timpul mai multor vieţi. Sau ar fi putut avea suspansul unui roman de Patricia Highsmith, în care străinul întâlnit de un grup de tineri americani fără griji, din înalta societate, veniţi să se răsfeţe plini de entuziam în Amalfi, și-ar fi arătat adevăratele intenţii obscure, după ce ar fi profitat de naivitatea lor pentru a li se băga pe sub piele (de fapt, unul dintre acești tineri se tot întreaba de ce unul dintre oaspeţii hotelului unde s-au cazat îi tot privește insistent, de parcă ar avea un plan secret). Doar că Andre Aciman doar îţi dă impresia că ar merge pe căi bătătorite. Nu a scris nici acel roman facil, despre suflete regăsite, bun doar pentru a fi luat pe plajă. Şi nici un thriller cu personaje pline de umbre chiar și sub dezinvoltul soare meridional.

Execută un elegant slalom printre elementele recognoscibile pentru a te surprinde. Nu renunţă, ce-i drept, nici la mitul sufletelor menite să se (re)întâlnească, dar nici la mister. Doar că în loc să aibă pretenţia scrierii unui roman cu personaje ce mimează înălţarea spre lumea ce transcede realitatea imediat, Andre Aciman preferă să folosească mitul pentru a se scufunda în trecutul personajelor, acolo unde zac mici secrete și temeri, visuri uitate, iubiri neîmplinite, la care ele pot reveni, pentru a le salva.

Personajul misterios

Străinul misterios este un domn ce pare a face parte din înalta societate. Pe nume Raul, are niște rădăcini în Peru, dar s-a format la școli din Anglia și din Franţa. Cel puţin așa pretinde. Ar putea fi la fel de bine și un escroc. Pretinde că poate ști totul despre cei din jur. Asemenea unui mentalist care ghicește gândurile și mai ales trecuturile celor întâlniţi pentru prima oară.

Când nu le citește gândurile, Raul le spune interlocutorilor ce au fost în vieţi anterioare. Apelează la erudiţia sa când face referiri la miturile greco-romane. Însă aceste referinţe la mitologie se transformă în discuţii pline de revelaţii despre tot ceea ce personajele ar vrea de fapt să păstreze ascuns.

Talentul de prezicător al lui Raul poate fi luat drept un plan ascuns. Te întrebi dacă nu cumva mimează încrederea în supranatural pentru a salva niște personaje de ele însele. Acele personaje devenite inerte în raport cu îndeplinirea propriilor visuri. Dacă nu cumva Raul folosește predicţiile și ghicitul în vieţi anterioare ca truc pentru a combate prin iraţional blocajele, la fel de iraţionale, ale personajelor. Mai ales că fiecare personaj pare prins în capcapa propriilor amăgiri prin care ignoră frica de a mărturisi (în primul rând faţă de sine) ce își doresc de la propria existenţă cu adevărat.

Reîntâlnirea premeditată

Romanul The Gentleman from Peru se bazează mai mult pe dialoguri. Ar fi putut fi la fel de bine o piesă de tearu cu decoruri imitând terasa unui hotel elegant sau barul unde se intersectează personajele pentru a-și face insinuant confidenţe. Unele replici pot lua o turnură imprevizibilă. Asemenea celor din timpul întâlnirilor între tânăra Margot și Raul.

Margot întâmpină cu sarcasm pretenţiile de înzestrat cu puteri magice ale lui Raul. Totuși, el reușește să se apropie de aceasta. Apropierea ar putea masca dorinţa unei iubiri târzii sau un plan secret.

Plimbări spre iubirea din trecut

Prin modul în care își îmbracă personajele în mister, Andre Aciman dinamitează scenele statice. Tocmai când riști să cazi în ispita de a spune că ai în faţă un roman ce imită scenele unui film realizat de Rohmer (cineast faţă de care și-a declarat admiraţia în cartea de eseuri Homo Irrealis) sau ale unui film de vară, frumos, dar lipsit de consistenţă, unde vezi niște personaje răsfăţate de soartă fâţâindu-se trândav între plajă și terasa hotelului de lux, intersectându-se în timpul unor discuţii superficiale, Andre Aciman introduce neprevăzutul cu substrat adânc. Un neprevăzut ce are aerul nelumescului. Iar acest nelumesc răsare subtil din mijlocul unor locuri mai puţin cunoscute de turiști. Raul devine ghid spre plajele sălbatice, spre grădini și păduri ascunse.

Plimbările spre aceste locuri sunt alese exact când alţii își fac siesta. În acele ore când liniștea poate face dintr-un peisaj estival o iluzie asociată unui loc de trecere. De traversare spre un alt timp, cu alte reguli, ce permite o breșă în cotidian. Spărtura temporală este făcută cu multă eleganţă de Andre Aciman. Evită astfel simplismul, ridicolul, kitsch-ul.

Spărtura din timp

Breșa în timp capătă o semnificatie revelatoare, cochetând abil cu deruta dătătoare de enigme. De fapt, urmărindu-i pe Raul și pe capricioasa Margot ai impresia că descoperi mesajul cărţii. The Gentleman from Peru este un roman despre breșa din timpul personal. Acea breșă făcută de apariţia Celuilalt. De întâlnirile cu oameni care ne dezvăluie nouă înșine așa cum suntem. Care ne fac să ne regăsim autenticitatea pierdută. Breșa hazardului care începe să capete stabilitatea acelor sensuri nebănuite.

Personajele atrase de misterul străinului peruan ar fi trebuit să se afle în altă parte. Să nu-l fi întâlnit. Dar ambarcaţiunea lor s-a stricat, iar ele au fost nevoite să ancoreze în Amalfi.

Firul planificării le-a fost perturbat, obligându-i să se predea unui timp mai răbdător. Să renunţe la avantura pe mare pentru a se regăsi pe ei în timpul replicilor prin care străinul peruan se dă drept clarvăzător. Sau doar un fin observator uns cu toate alifiile. Unul ce face niște conexiuni menite să-i arate fragilitatea celor din jur. O fragilitate care ascunde o călătorie întreruptă spre ceea ce tânjește de fapt fiecare. Spre un vis abandonat. Fiecare personaj este purtătorul unui astfel de vis. Dar și al unui abandon ce ascunde o autoamăgire. Iar sub soarele meridional, replicile bine ţintite scot personajele din adâncurile uitării de sine.

Poţi comanda online romanul de pe Cărturești.

Leave a reply