3 carti pentru o vacanta in august

0

August este luna asociată cu timpul mai lent și uneori cu o ultimă șansă la o vacanţă pe malul mării. Îmbie la călătorii, la reveriile dinaintea unui apus irezistibil. Dar poate fi și o lună răscolitoare precum o mare agitată, readucând la suprafaţă amintiri pierdute, pentru a fi reinterpretate. Îţi propun 3 cărţi pentru o vacanţă în august.

August de Elena Vlădăreanu – 10 povestiri

August este genul de carte devorată de cei ce preferă proza scurtă. Cele zece povestiri incluse în volum au multe dintre ingredientele unei proze scurte reușite: concizia dublată de adâncimea observaţiei psihologice, finalul imprevizibil, suspansul. Însă mai presus de toate, proza scurtă a Elenei Vlădăreanu are calitatea de a te face să îţi pui întrebări. Îţi (re)analizezi relaţiile de cuplu sau cele din familie. Vei avea impresia că li te alături personajelor în revelaţiile cu privire la autenticitatea legăturilor afective în care sunt implicate.

Cele zece proze scurte din August au ca fundal fie mici așezări de pe malul mării, unde se retrag de obicei locuitorii marilor orașe în scurtele vacanţe, fie decoruri urbane din care vor să evadeze. În aceste proze se regăsesc multe dintre temerile, visurile și (dez)iluziile ce au ecou în cititorul actual. Recenzia.

Poţi comanda volumul de pe Nemira, Cărturești.

August is a Wicked Month de Edna O’Brien – Vraja Coastei de Azur

August is a Wicked Month îţi demonstrează încă o dată de ce Edna O’Brien este considerată una dintre cele mai bune scriitoare contemporane. Are un ascutit simţ al observaţiei psihologice sofisticate și o impresionantă capacitate de a înţelege ascunzișurile sufletești pe care le vrea deconspirate fără a le vulgariza. Când analizează stările personajului său feminin, recurge la subtilitate și la delicateţea asociate unei poezii.

Citind August is a Wicked Month îţi vei petrece vacanţa pe Riviera Franceză alături de o londoneză din anii ’60. Trece prin metamorfozele femeii din acei ani, care decide să se redescopere. Iar această redescoperire înseamnă și asumarea greșelilor, dar și eliberarea sexuală.

Ellen (personajul feminin central) se lasă ademenită de afișul din vitrina unei agenţii de turism. Văzuse imaginea unor oameni ce se bucurau de vara franceză. Așadar, decide să petreacă și ea zece zile în acest paradis localizat pe Coasta de Azur. Vrea să uite de tristeţea rămasă în urma divorţului și a unei noi relaţii dezamăgitoare. Odată ajunsă pe Riviera Franceză va întâlni personaje având un stil de viaţă extravagant. Printre aceștia se află și un actor șarmant. Recenzia.

Poţi comanda romanul de pe Cărturești.

Dimanches d’aout (Modiano) – Fantomele unei iubiri la Nisa

Când vedem numele lui Patrick Modiano pe coperta unui roman, gândul ne zboară la Parisul din fotografiile lui Brassai. Un Paris al misterului nocturn, al senzualităţii cu umbre tenebroase. În romanul Dimanches d’aout Modiano părăsește Parisul. Își trimite personajele pe Coasta de Azur.

Nisa devine un refugiu al celor alungaţi de Parisul unde au facut prea multe greșeli. Printre aceștia sunt si protagoniștii romanului – Sylvia și Jean. Ea fuge de un iubit ce pare a veni din lumea bună. El devine un narator ce rememorează aventurile lor peste zeci de ani.

Dimanches d’aout are enigmele dublate de suspansul unui film noir. La un moment dat, simplele intersectări pe faimoasa Promenade des Anglais anunţă pericole. Mai ales că apare și un diamant ce trebuie vândut clandestin. Recenzia.

Poţi comanda romanul de la libraria franceză Kyralina.

Te invit să descoperi și romanul Un teatru pentru visători.

Leave a reply