59 de cărţi noi sau redescoperite la Bookfest 2023

0

Între 24 și 28 mai va avea loc Bookfest 2023, la Romexpo, Pavilionul B2, intrarea fiind gratuită. Ediţia de anul acesta a Bookfest le este dedicată scriitorilor din Italia. Îţi propun 59 de cărţi din care sa alegi bune de pus pe listă.

Romane italiene de neratat

1.Grădinile Finzi-Contini de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat unul dintre marile romane ale literaturii italiene. Giorgio Bassani explorează ascensiunea fascismului din perspectiva unui tânăr ce facea parte din burghezia Ferrarei. Provenit din comunitatea evreiască, el trăiește prima poveste de dragoste pe fundalul unei societăţi cuprinse de tumultul unor schimbări ce aveau să anunţe sfârșitul brutal al unei lumi.

2. Cimitirul din Veneţia de Matteo Strukul

Matteo Strukul ne reaminstește de plăcerea de a citi un roman istoric având suspansul unui film de aventuri. În Cimitirul din Veneţia ne invită să descoperim orașul lui Canaletto. Acestui pictor i se datorează unele dintre imaginile reprezentative ale Veneţiei, așa cum apare în memoria colectivă. Marele pictor ce a împodobit palate se trezește prins în comploturi. Are protectori influenţi, dar și inamici pe măsură, printre care și temuţii inchizitori. Poţi citi și despre romanul dedicat lui Dante.

3. Apa lacului nu e niciodată dulce de Giulia Caminito

Giulia Caminito este noua revelaţie a literaturii italiene. Romanul Apa lacului nu e niciodată dulce a fost pe lista scurtă a unor mari premii literare, primind Premiul Campiello. Romanul spune povestea unei adolescente pe nume Gaia, provenite dintr-un mediu unde sărăcia si violenţa merg mână-n mână. Confruntată cu discriminarea încurajată de inechitatea socială, ea va încerca să-și găsească propriul drum. Nu va fi ocolită de mânie și de neputinţă. Când simte că realitatea devine copleșitoare, se retrage pe malul lacului Bracciano.

4. Totul va fi perfect de Lorenzo Marone

Totul va fi perfect este o pendulare între Procida și Napoli, pe urmele unui fotograf de modă nevoit să se reîntoarcă, pentru câteva zile, în casa tatălui său. Un tată de care a încercat să se îndepărteze. Reapropierea va deveni un schimb imprevizibil de replici și evenimente. Mai ale că nu numai relaţia tată-fiu este tensionată, ci și legătura dintre fotograf și sora lui. Vei regăsi în acest roman interesul manifestat de Lorenzo Marone fata de legăturile de familie complicate și de modul în care spaţiul urban meridional ajunge să le influenţeze.

Proză scurtă

5. Oamenii ţarului nostru de Ludmila Uliţkaia

Când scrie proze scrurte, Ludmila Uliţkaia impresionează la fel de mult. În povestirile din Oamenii ţarului nostru se întâlnesc oameni din ţinuturi și culturi diferite. Personajele sunt pline de patimi, de visuri, de secrete și de îndrăzneala de a-și sfida epoca.

6. Salteaua de piatră de Margaret Atwood

Admiratorii lui Margaret Atwood vor citi și cele noua povestiri incluse în volumul Salteaua de piatră. Cartea include poveștile unor femei care trec prin tot felul de situaţii stranii. Aceste situaţii scot la suprafaţă experienţe din trecut ce încă le marchează prezentul, fără ca ele sa conștientizeze neapărat.

7. Într-o dimineaţă, devreme de Dorica Boltașu

Dacă preferaţi proza scurtă puteţi alege și debutul în proză al Doricăi Boltașu,puteţi trece pe listă și cartea Într-o dimineaţă, devreme. Despre cartea sa, Dorica Boltașu afirmă: Am pus în aceste povestiri diferite ca atmosferă și stil unele dintre vârstele mele interioare (…) Sunt încifrate în aceste texte nostalgii, regrete, suferințe, speranțe, intuiții, spaime, momente și prezențe din viața trăită sau observată despre care nu am putut vorbi altfel decât în jocul fictional.

8. Înainte de apocalipsă de Serenela Ghiţeanu

Celor ce le era dor de proza fantastică amintind și de universul lui Eliade vor fi atrași de volumul Înainte de apocalipsă. Prozele scurte din acest volum au fost scrise de Serenela Ghiţeanu în diferitele etape ale vieţii. Pasiunea pentru scris a început în adolescenţă, devenind un refugiu la începutul pandemiei.

9. Motanul care și-a luat rămas-bun de Hiro Arikawa

Şapte povestiri despre pisicile pișichere și stăpânii lor se adună în cartea Motanul care și-a luat rămas bun. După ce a impresionat prin romanul Memoriile unui motan călător, Hiro Arikawa revine cu alte pagini duioase despre atașament, pierdere și legătura japonezului cu natura.

10. Quilt de Veronica D. Niculescu

Veronica D. Niculescu ne încantă prin cărţile despre legătura oamenilor cu necuvântătoarele de care se apropie. Noua carte, Quilt, este o colecţie de proze scurte având aceeași temă a legăturii cu natura în momentele dificile ale existenţei.

11. Kiwi, 2023. Antologie de proză scurtă

Cei dependenţi de proza scurtă vor trece pe listă și Kiwi. Antologia din 2023 include 32 de proze având ca temă trecutul – istoric și personal. Vei descoperi povestiri ce te vor purta din Antarctica până-n Bucureștiul interbelic, Sicilia și Bulgaria.

Pe malul mării

12. Hotelul Portofino de J.P. O’ Connell

Hotelul Portofino readuce în prezent atmosfera de pe Riviera Italiană din perioda interbelică. Într-unul dintre cele mai frumoase locuri din lume se întâlneau personalităţi extravagante, de la aventurieri la nobili plini de secrete. Ei erau oaspeţii unui celebru hotel devenit un păienjeniș de intrigi. Proprietara hotelului, Bella, devenise ţinta unor intrigi ţesute de un politician corupt. Mariajul ei era ameninţat, iar fiul ei se îndrăgostise de o femeie a carei prezenţă putea devia intrigile.

13. Adriatica de Robert D. Kaplan

Călătoriile în ţările din bazinul Mării Adriatice, discuţiile cu localnicii și analiza geopolitică amintesc de un spaţiu aflat în centrul trepidaţiilor politice și sociale ce au schimbat Europa și au reconfigurat harta puterilor. În Adriatica, Robert D. Kaplan găsește o punte între evenimentele din trecut și cele din prezent. Fascinantele orase și regiuni pitorești dezvoltate pe malurile Adriaticii sunt revizitate în căutarea unor noi sensuri. Italia, Slovenia, Croaţia, Albania și Corfu devin destinaţiile călătoriei sale.

Literatura sud-americană

14. Jilţul vulturului de Carlos Fuentes

Jilţul vulturului este un roman ancorat în realitatea politică a Mexicului. Carlos Fuentes îmbină intrigile, trădările, elementele distopice și elemente din memoria colectivă într-o naraţiune care lasă multe întrebări în urma lecturii.

15. Hăituit de Alejo Carpentier

Hăituit este un alt roman inspirat de situaţia politică tensionată. Alejo Carpentier explorează comploturile prin suspans și referiri la muzica lui Beethoven.

Romane inspirate din poveștile antice

16. Casa numelor de Colm Toibin

În Casa numelor, scriitorul Colm Toibin reia povestea anticei Clitemnestra și a copiilor ei Oreste, Electra și Ifigenia. Regina Clitemnestra este un personaj imprevizibil, care ţese intrigi și comploturi. Vrea să răzbune o fiică devenită victima unui tată ce a pus victoria în bătălie și voia zeilor mai presus de orice.

17. Vulpea urbană de Michael Solomon

Vulpea urbană este un roman care aduce în prezent Metamorfozele lui Ovidiu. De lumea poetului Ovidiu este captivat și personajul central. După ce folosește niste mijloce mai puţin legale pentru a dejuca un atac terorist, acesta se retrage în lumea picturii. Începe să imortalizeze, în albastru cobalt, o vulpe ce- dă târcoale grădinii sale din Londra. Odată cu apariţia vulpii, totul în lumea lui se destramă. El se înstrăinează de prieteni și de familie. Se pare că toate răspunsurile se află în miturile ce populează lumea antică descrisă de Ovidiu.

Povești din India și Malaezia

18. Calul de lut de Anuradha Roy

Calul de lut este o călătorie în India vechilor meșteșugari. În această Indie fascinantă a copilărit Sara, ajunsă studentă în Marea Britanie. Ea își rememorează anii petrecuţi în lumea olarilor care au învăţat-o să transforme în artă durerea după o mare pierdere.

19. Tigrul nopţii de Yangze Choo

Tigrul nopţii te invită să descoperi Malaezia anilor ’30. O lume în care inechitatea socială, miturile, superstiţiile și mozaicul de culturi nășteau povești la fel de abundente precum vegetaţia. Vei citi despre peripetiile aventurile tinerei Ji Lin, care din croitoareasă devine vedeta unui salon de dans pentru a-și ajuta mama să plătească datoriile adunate la mahjong. Într-o seara, un client îi lasă un suvenir terifiant. Încercând să afle povestea suvenirului, ea ajunge într-o lume pline de secrete și de evenimente legate de superstiţii și de legende. Căutările ei se transformă astfel într-un thriller bine ancorat în tradiţiile Malaeziei.

Din Antile până-n Hawaii

20. Ultimii regi magi de Maryse Conde

Ultimii regi magi te invită în lumea locuitorilor din Antile. În această lume trăiește și familia personajului central. Această familie se hrănea cu povestea unui strămoș neînfricat, admirat datorită luptei împotriva sclaviei. La un moment dat, protagonistul se simte copleșit de poveștile triste ale familiei. Se mută în America, dorind să se distanţeze de moștenirea culturală. Noua lui iubită nu vede cu ochi buni această distanţare, considerându-l egoist.

21. Rechini în vremea salvatorilor de Kwai Strong Washburn

Rechini în vremea salvatorilor te poartă în Hawaii. Aici, un băieţel este salvat de la înec de un rechin. Salvarea este considerată un miracol. Atât familia, cât și vecinii ei cred că băieţelul are puteri magice. Romanul urmărește încercarea acestuia de a-și găsi propriul drum, departe de superstiţiile familiei. El ajunge paramedic în Portland. Romanul mai urmărește și ce se întâmplă cu fraţii protagonistului. Parcursul acestora reflectă oscilaţia între paradisul vegetal, unde timpul păstrează inocenţa, și tentaţiile unei lumi obsedate de statut și de faimă.

Poveștile de lângă noi

22. Jurnal la sfârșitul lumii (vol. II) de Vasile Ernu

Cărtile scrise de Vasile Ernu sunt o ușă care se deschide spre istoria recentă, de care mulţi estici se rușinează. În locul rușinii, Vasile Ernu propune explorarea, înţelegerea celuilalt și a istoriei, așa cum a fost ea trăită. Volumul al doilea din Jurnal la sfârșitul lumii este un demers de a înţelege istoria prin întâlnirea cu oamenii plini de povești.

23. Depeche Mode de Serhii Jadan

Serhii Jadan este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ucraineni contemporani. Comparat adesea cu Bukowski și cu scriitorii generaţiei Beat, acesta impresionează prin stilul dezinhibat, dar poetic, în expunerea unei lumi marcate de schimbări copleșitoare. Depeche Mode este romanul prin care a debutat. În acest roman descrie spiritul și idealurile tinerilor din anii ’90, care au asistat la prăbușirea imperiului sovietic. Speranţele, capcanele și noile cruzimi ale tranziţiei sunt expuse în romanul ce l-a impus în galeria scriitorilor reprezentativi pentru Europa de Est.

24. Aleksandra de Lisa Weeda

Aleksandra este un roman inspirat de evenimentele din viata bunicii ucrainene a scriitoarei Lisa Weeda. Bunica scriitoarei a trecut prin multe, iar povestea ei de viaţă s-a suprapus peste istoria apăsătoare a Estului. Romanul reflectă și elementele folclorului ucrainean, având elemente de realism magic.

Cărti despre călătorii

25. Călătorul singuratic de Jack Kerouac

Călătorul singuratic include impresiile lui Jack Kerouac din timpul periplurilor prin Mexic, Paris, Marea Britanie și Maroc. Aceste impresii sunt însoţite de eseuri si de alte texte non-ficţionale.

26. Trei săptămâni în Atlas de Marius Chivu

Marocul, cu dunele sale și înăltimile munţilor, devenite fundalul marilor orașe istorice, l-au inspirat pe Maris Chivu când a scris Trei săptămâni în Atlas. Călătoria este și un prilej pentru o reîntoarcere către sine pe măsură ce peisajele capătă semnificaţii simbolice.

27. Hoinar prin America Latină de Silviu Reuţ

Pe continentul realismului magicfrumuseţea și pericolul se întâlnesc palpitant. Vei dori să citești și despre experienţele din călătoria lui Silviu Reuţ dacă plănuiești să străbaţi, la rândul tău, ţinuturile descrise în cartea Hoinar prin America Latină.

Istorii din fosta Iugoslavie

28. Teatru de hârtie de Milorad Pavic

Milorad Pavic a fost unul dintre cei mai creativi scriitori ai secolului XX. Cărţile sale îmbină setea de povești cu experimentul insolit. Teatru de hârtie este un roman-antologie alcătuit din 38 de povestiri ai unor scriitori fictivi. Acești scriitori fictivi fac parte din lumi diferite. Aventurieri, aristocraţi, urmași ai familiilor regale te invit la un ocol al lumii in literatură. Devin povestitori ce mizează pe mister, evenimente cu sensuri încâlcite, suspans.

29. Prinde iepurele de Lana Bastasic (BBB)

Prinde iepurele are ca subiect relaţia de prietenie dintre două femei diferite. Ele se pierd și se regăsesc pe fondul conflictelor din spaţiul ex-iugoslav. Vor încerca să depășească problemele provocate de conflictele din jur?

30. Me’med, bandana roșie și fulgul de zăpadă de Semezdin Mehmedinovic

Me’med, bandana rosie și fulgul de zăpadă reflectă istoria unei familii care ia viaţa de la capăt în America, pentru a scăpa de traumele provocate de războiul din Bosnia. Este romanul unei adaptări și a unei încercări de vindecare prin găsirea unor sensuri după niște evenimente în care violenţa răstoarnă toate sensurile firescului.

Mărturii necesare

31. Evadatul de la Auschwitz de Jonathan Freedland

Evadatul de la Auschwitz ne amintește de povestea un prizonier devenit unul dintre primii oameni care au scăpat din iadul nazist pentru a le deschide ochii celor din jur cu privire la dezumanizarea ce ameninţa să înghită întreaga omenire. Povestea lui este spusă într-o carte necesară pentru a nu mai repeta istoria dezumanizării.

32. Fiica de la Auschwitz de Tova Friedman, Malcolm Brabant

Tova Friedman este unul dintre copii deveniţi martori ai crimelor naziste din Varșovia. Se ascunde cu mama printre cadavre pentru a scăpa din lagăr. Povestea ei ajunge să fie spusă cu ajutorul jurnalistului Malcolm Brabant.

33. Fiu de ticălos de Sorj Chalandon

Fiu de ticălos este un roman autobiografic, prin care scriitorul Sorj Chalandon reface adevărata poveste de viaţă a tatălui său. Ştia despre acesta că fusese un erou al Rezistenţei. Descoperirea unor documente până atunci clasificate îl va tulbura. Află că tatăl său a făcut de fapt parte din mai multe tabere. Pare să fi dus mai multe vieţi.

34. Morţii de Christian Kracht

Morţii este un roman despre un cineast interbelic obligat, în perioada ascensiunii nazismului, să plece în Japonia pentru a realiza un film de propagandă prin care să descrie falsificat noua lume dominată de ideile lui Hitler. În drumul său întâlnește alţi cineaști avangardiști, care ei vor să descrie și ei cum va arăta lumea, însă într-o variantă deloc măgulitoare la adresa nazismului. Vei descoperi prin acest roman un scriitor care impresionează prin revizitarea excentrică a istoriei.

Cărţi inspirate din biografiile celebre

35. Tolstoi de Henri Troyat

Henri Troyat ne-a dat unele dintre cele mai citite cărţi despre scriitorii clasici ruși. În cele două volume dedicate lui Tolstoi ne prezintă viaţa unui om plin de contradicţii, aflat într-o perpetuă căutare și mereu neliniștit. Cine este de fapt Tolstoi ?

36. Călătoria lui Walter Benjamin de Jay Parini

Jay Parini a revizitat biografiile unor oameni ce au influenţat istoria. În Călătoria lui Walter Benjamin te poartă din Germania până-n Franţa și Spania. Este o călătorie plină de peripeţii și de imagini ale unei Europe trecute prin schimbări trepidante.

Istoria artei

37. Capodopere în dialog de Andrei Pleșu

Pasionaţii de artă vor dori să citească paginile din Capodopere în dialog. În această carte, Andrei Pleșu te invită să privești încă o dată opere emblematice, despre care ai crezut că știi totul.

38. Ochiul și lucrurile de Andrei Pleșu

În Ochiul și lucrurile, Andrei Pleșu revizitează marile perioade ale istoriei artei, oprindu-se asupra unor creatori avangardiști precum Brâncuși ori Isamu Noguchi. Paginile îi vor atrage mai ales pe cei dornici de a citi mereu despre noi perspective asupra operelor și marilor creatori.  

Epocile contrastelor

39. Cronica Cilienilor de Diane Plessia

Cronica Cilienilor este o carte precum un film de epocă despre apusul unei lumi. Este lumea familiilor din înalta societate interbelică, trezite brusc în iadul stalinist. Tatăl autoarei Diane Plessia a fost martorul acestei lumi. Descoperind scrisori de familie, ajunge pe firul timpului în Cilieni, unde se află casa de la ţară a bunicilor săi, acolo unde se afla oaza de refugiu a familiei.

40. Hoţul din Curtea Miracolelor de Adrian Majuru

Bucureștiul interbelic ţi se dezvăluie din perspectiva marginalilor, a răufăcătorilor de la periferie. Unul dintre aceștia este un renumit hoţ care uimise prin inventivitatea și tenacitatea sa. Hoţul din Curtea Miracolelor devine astfel o încercare de a recupera o lume cu toate contradicţiile sale. Deși îţi oferă o imagine mai puţin strălucitoare a unei epoci devenite mit, cartea nu te plictisește. Talentul de povestitor și simţul de observaţie al unui antropolog îl ajută pe Adrian Majuru să scrie recupereze o poveste reală având trepidaţiile unui thriller și acurateţea unui documentar.

Scrisori, secrete și amintiri tulburătoare

41. Scrisori către Genica Athanasiou de Antonin Artaud

Antonin Artaud și Genica Athanasiou au fost niște simboluri ale avangardei pariziene. Ambii au fost fost martorii nașterii filmului experimental. Venită din România pentru a cuceri Parisul, Genica Athanasiou a fost muza lui Cocteau și a lui Man Ray, fiind implicată în experimentele avangardiste ale acestora. L-a inspirat și pe Antonin Artaud, care i-a dedicat unele dintre cele mai intense gânduri.

42. Trei povești de dragoste de Matei Vișniec

Originalitatea exuberantă, straniul și poezia în proză se întâlnesc în volmul Trei povești de iubire. Volumul include și Scrisori de dragoste pentru o prinţesă chineză, una dintre cele mai iubite scrieri ale lui Matei Vișniec.

43. Viaţa la viteză maximă de Brigitte Giraud

Câștigător al Premiului Goncourt în 2022, romanul Viaţa la viteză maximă este povestea unei femei care încearcă să treacă de trauma provocată de accidentul în care și-a pierdut viaţa partenerul său. Rememorând sentimentele din preajma accidentului, dar și relaţia de cuplu, redescoperă amintiri pierdute, cărora le va da un alt sens după mai bine de două decenii.

44. Simon de Narine Abgarian

Simon este romanul care ne readuce în bibliotecă lumea armenilor, așa cum îi vede scriitoarea Narine Abgarian, care ne-a cucerit și prin cartea Din cer au căzut trei mere. În Simon spune povestea unor femei ce au iubit același bărbat. Istoria armenilor se reflectă în micile istorii ale celor adunate la căpătâiul unui bărbat care a trăit într-o viaţă cât alţii în zece.

45. Bunătatea de Polly Samson

După ce ne-a fermecat prin romanul Un teatru pentru visători, ce ne-a purtat în insula Hydra, devenită refugiul boemilor din anii ’60, Polly Samson ne invită sa descoperim a altă poveste memorabilă. Este povestea despre legătura dintre un student și o femeie care a evadat dintr-un mariaj plin de abuzuri.

46. Nepoata de Bernard Schlink

Mai multe generaţii de femei își spun poveștile în romanul Nepoata. Poveștile reflectă societatea germană după reunificare. Secretele personajelor feminine sunt descoperite după ce una dintre ele moare, iar soţul ei încearcă să caute niște răspunsuri. Ajunge astfel în comunitatea unor tineri în derivă, unde întâlnește o fată care vede în el un bunic protector.

Romane scrise într-un stil aparte

47. Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov

Gheorghi Gospodinov a cucerit mulţi cititori, dincolo de ţara natală, Bulgaria. În România a devenit cunoscut datorită cărţilor Fizica tristeţii și Un roman natural. Romanul Refugiul timpului păstrează tema recuperării amintirilor, atât de prezentă în celelalte carti ale sale. Acţiunea se petrece într-un loc unde cei afectaţi de boli ce duc la scufundarea în amnezie primesc un tratament special. Ei ajung în camere special amenajate astfel încât să-i facă să își amintească momente agreabile din trecut prin intermediul unor obiecte vechi sau parfumuri asociate acestor momente. La un moment dat, tot mai mulţi oameni care nu suferă de pierderea memoriei vor căuta acest loc special, considerându-l un veritabil tunel spre timpul regăsit.

48. Bucurie de Manuel Vilas

Bucurie este un roman despre nestăvilita poftă de a trăi, chiar și atunci cândmotivele nu corespund reţetelor despre succes, bogăţie ori statut social. Manuel Vilas ne amintește despe acea bucurie găsită în intimitatea trăirilor personale.

49. Angajaţii de Olga Ravn

Nominalizat la International Booker Prize în 2021, romanul Angajaţii abordează distopic tema nevoii de apropiere. Acţiunea se petrece pe o navă spaţiala ajunsă pe o nouă planetă. Echipajul navei spaţiale descoperă, pe noua planetă, niște obiecte asupra cărora proiectează nevoia lor de atașament, de căldură, de iubire.

50. Cărţile lui Iacob de Olga Tokarczuk

Cărţile lui Iacob te poartă într-un ţinut din secolului al XVIII-lea, unde conveţuiau mai multe religii și culturi. Personajul central, Iacob Franz, este un evreu șarmant și erudit. Ideile lui scindează comunitatea. Unii îl consideră un eretic, alţii văd în el un sfânt capabil să aducă pacea. Povestea lui Iacob este redată în urma unei documentări minuţioase cu privire la mentalităţile, ideile colective, vestimentaţiile și organizarea urbană specifice epocii în care se desfășoară acţiunea.

51. Acasă, departe de Adrian G. Romila

Acasă, departe este romanul unor personaje ce au călătorit nu numai între geografii, cât și între secole. Din Franţa până-n Constantinopol și Dobrogea, personajele romanului devin martorele istoriei și se intersectează în timpul unor evenimente la graniţa cu suspansul unui thriller.

Romane care explorează abisurile psihicului

52. Neuroleptic de Dorian Dron

Neuroleptic este o poveste de dragoste încâlcită. Personajul central devine obsedat de o tânără misterioasă. Dragostea ia forma unor evenimente halucinante deviate spre zona unui thriller psihologic. La un moment dat, unul dintre personaje va încerca să scape de niște acuzaţii înfruntând situaţii riscante, ce sfidează logica.

53. Complexul lui Jonas de Thomas Glavinic

Complexul lui Jonas este un roman care explorează abisurile psihicului. Explorarea este legată de fricile și dorinţele ascunde ale personajelor.

Romane pline de suspans

54. Doctorul cel bun de Damon Galgut

Doctorul cel bun este un roman despre un bărbat pe nume Frank și despre încercările sale de a scăpa de propriul trecut. Însă acest trecut îl urmărește și iese la suprafaţă odată cu venirea unui coleg idealist în spitalul unde protagonistul practica medicina. Noul coleg este tot ceea ce Frank a renunţat să mai fie. Se pare că trecutul lui Frank are legătură cu un bărbat ce se visează dictator, implicat în contrabanda din zonă. Povestea lui Frank ia o nouă turnură după ce societatea sud-africană alege să meargă pe o altă cale odată cu eliberarea lui Nelson Mandela.

55. Tot ce a rămas nespus de Tracey Lien

Tot ce a rămas nespus este povestea unei tinere care începe o anchetă pe cont propriu. Vrea să afle cine i-a omorât fratele în timpul petrecerii de absolvire. Petrecerea fusese organizată într-o zonă din Sydney considerată periculoasă. Încercând să afle adevărul, va descoperi alte povești de viaţă complicate. Declaraţiile martorilor se contrazic, iar poliţia încă nu poate pune cap la cap informaţiile. Nimeni nu pare să fi văzut sau auzit ceva în noaptea crimei.

Romane despre cei aflaţi între două ţări

56. Visul canadian de Bogdan Perţache

Visul canadian este romanul unei evadări într-o lume ce părea a fi una a speranţei. Însă evadarea ascunde multe capcane. O știe la fel de bine și personajul central. Dorind să ajungă la destinaţia visată, trăiește aventuri, suferă, se îndrăgostește, luptă pentru supravieţuire.

57. Mâine, când ne-am întâlnit de Doru Preda

Mâine, când ne-am întâlnit este un roman precum un periplu între România și Italia, între prezent și trecut. Personajul central este Robert, mutat în Puglia împreună cu părinţii săi. Când pimește caietele vechi ale unui fost profesor, decide să o caute pe fiica acestuia. În drumul spre ea întâlnește alte personaje, fiecare având propriul mister.

Cafenele și povești dulci

58. Până nu se șterg amintirile de Toshikazu Kawaguchi

Până nu se șterg amintirile este al treilea roman din seria ce a debutat prin lansarea cărţii Până nu se răcește cafeaua. Te reîntorci în cafeneaua unde timpul are alte reguli. Cafeneaua se află în Japonia oamenilor ce mai cred că pot reveni în trecut. Un trecut al relaţiilor frânte și al răspunsurilor care încă sunt așteptate în prezent.

59. Dinastii dulci de Aurora Liiceanu

În spatele dulciurilor celebre te așteaptă povești captivante, demne de un roman. În noua sa carte, Aurora Liiceanu te invită în orașele istorice devenite celebre și datorită artizanilor ce au descoperit secretele deliciilor.

Leave a reply