
painting: 'The Blue Grotto on the Island of Capri' (1835) by Jakob Alt, Albertina Museum, Austria
În septembrie 2024 m-am plimbat literar prin insulele Mediteranei. Am fost în Corsica, am descoperit insula Giglio, apoi am revenit pe continent, pentru a merge în Abruzzo, apoi într-un sat de la graniţa Italiei cu Elveţia și Austria. Despre aceste 6 cărţi interesante citite în septembrie 2024 vă povestesc.
Între schimbările din trecut și apocalipsa digitală
1. Tăcerea de Don DeLillo
Înainte de a călători prin ţinuturi mediteraneene, am citit un microroman distopic, scris de nonconformistul Don DeLillo. Romanul Tăcerea este o radiografie a fricilor noastre legate de un posibil colaps al tehnologiilor de care am ajuns dependenţi.
Vei citi despre două cupluri ale căror existenţe vor fi date peste cap după ce unul dintre cele mai puternice orașe ale lumii este aruncat în haos odată cu prăbușirea infrastructurii tehnologice. Fără tehnologie, orașele ajung să fie blocate, iar oamenii au impresia că își pierd sensul. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comada volumul de pe site-ul Editurii Pandora M, de pe Libris sau Cărturești.
2. Vârsta fragilă de Donatella Di Pitrantonio
Fanii scriitoarei Donatella Di Pietrantonio așteptau nerăbdători noul său roman, Vârsta fragilă. Romanul a câștigat Premiul Strega și continuă seria celor despre legăturile dintre mame și fiice, început cu L’Arminuta, datorită căreia Donatella Di Pietrantonio a devenit cunoscută la nivel internaţional.
Vârsta fragilă este un roman în care prezentul unor personaje este invadat de amintirile despre o crimă înfăptuită cu zeci de ani în urmă. Crima avusese loc în regiunea Abruzzo, chiar pe terenul deţinut de familia personajului principal, Lucia. Cea mai bună prietena a Luciei este încă bântuită de amintirile despre seara în care a văzut crima.
Amintirile revin când un om de afaceri vrea să cumpere terenul ce pare blestemat. Printre cei care se opun vânzării despre care spun că ar duce la distrugerea mediului este și fiica Luciei, Amanda. La rândul ei, Amanda încearcă să depășească o traumă provocată de o agresiune. Nu este dornică de a i se confesa mamei. Preferă să ţină ascunse detaliile dureroase. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comada volumul de pe site-ul Editurii Polirom, de pe Libris sau Cărturești.
Schimbările aduse de istorie în locuri pitorești
3. O insulă mai mică de Lorenza Pieri
Din Abruzzo mergem spre Toscana, de unde luăm feribotul care ne duce până la insula Giglio. O insulă pe care o vom pune pe harta viitoarelor locuri din Italia pe care am vrea să le vizităm. Unul dintre motive este legat de personajele curajoase ale romanului O insulă mai mică. Datorită acestui roman o vei descoperi pe Lorenza Pieri, o nouă scriitoare din galeria celor ce îi atrag pe mulţi spre lumea autoarelor italiene.
O insulă mai mică este un mozaic de povești transgeneraţionale. Vei citi despre trei generaţii de femei. Micile lor istorii au fost influenţate de marea istorie. Bunica a fost nevoită să ia viaţa de la capăt după Al Doilea Război Mondial. Fiica ei a devenit o răzvrătită împotriva corupţiei din Italia anilor ’70, când extremiștii de dreapta și noul val de stângiști idealiști se înfruntau în spaţiul public. Uneori, confruntările deveneau sângeroase, anunţând începutul anilor de plumb, ai marilor seisme social-politice.
Povestea familiei este spusă prin cuvintele uneia dintre nepoate. Această nepoată ajunge să pună cap la cap amintirile familiei și să le conecteze la propriile amintiri despre iubiri, pierderi și visuri. Vei citi despre legătura dintre două surori având personalităţi opuse, despre ceea ce moștenesc fiicele de la mame, despre oscilaţia insularului între a rămâne în locul natal, unde are impresia că mai poate controla timpul, și dorinţa de a se aventura în lumea largă. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comada volumul de pe site-ul Editurii Casa Cărţii de Ştiinţă, de pe Libris sau Cărturești.
4. Nord Sentinelle de Jerome Ferrari
Un alt roman despre schimbările ce marchează vieţile unor insulari este și Nord Sentinelle. Noul roman al corsicanului Jerome Ferrari (care sper să fie tradus și în limba română) pleacă de la problemele unui tânăr dintr-o familie influentă, originară din insula unde s-a născut Napoleon, pentru a te invita să înţelegi cutumele, prejudecăţile și dramele unei lumi.
Un conflict între un corsican și un parizian ce avea o casă de vacanţă pe frumoasa insulă mediteraneeana degenerează. Se ajunge la un final grav. Unchiul tânărului își va analiza propria viaţă pentru a înţelege comportamentul nepotului. Acest comportament are în spate o mentalitate ce amintește de timpurile în care o singură familie controla un întreg teritoriu, făcând orice pentru a-și păstra privilegiile medievale chiar și în modernitate. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi găsi comanda romanul de pe site-ul librăriei franceze Kyralina.
5. Grădinile Finzi-Contini de Giorgio Bassani
Trecem pe lista destinaţiilor literare și unul dintre cele mai frumoase istorice ale Italiei. Este vorba despre Ferrara. Aici se petrece acţiunea romanului Grădinile Finzi-Contini. Romanul lui Giorgio Bassani este o lectură esenţială pentru cei ce vor să înţeleagă istoria secolului XX. Personajele romanului – copiii unei importante familii din comunitatea evreiască a Ferrarei și cel mai bun prieten al lor – sunt influenţaţi de aceasta istorie. Ascensiunea lui Mussolini le ameninţa lumea. Totuși, unul dintre cele mai frumoase locuri ale Ferrarei – grădinile familiei Finzi-Contini – rămâne un refugiu pentru ei. Aici discută despre literatură, se îndrăgostesc, joacă tenis, încă sperând că lumea lor va fi până la urmă cruţată de barbarie.
Vei descoperi un roman care impresionează prin elegenţa scriiturii și prin tonul răbdător. Pasajele descriptive îţi dau impresia că vezi un film de epocă. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comada volumul de pe site-ul Editurii Pandora M, de pe Libris sau Cărturești.
6. Eu rămân aici de Marco Balzano
Din Ferrara ne îndreptăm spre înălţimile unde se află un sat numit Curon. Satul este locuit de germanii aflaţi la graniţa dintre Italia, Austria și Elveţia. Locuitorii de limbă germană ai satului Curon erau niște cetăţeni onești ai statului italian. Își aveau propria lume, una liniștită și neimplicată în marile conflicte ale secolului XX…până când Mussolini a decis că lumea lor trebuie schimbată. Limba germană le-a fost interzisă, fiind înlocuită cu limba italiană. Primanul ales a fost alungat. La fel și profesorii. Nici învăţătoarea care este personajul principal al romanului Eu rămân aici nu avusese o viaţă mai ușoară. Prin destăinuirea ei afli despre o parte dureroasa din istoria Italiei.
Satul Curon se afla între două planuri ce vizau distrugerea lui. Primul plan urmărea distrugerea identităţii. Al doilea ducea la scufundarea totală, prin construirea unor amenăjari hidrologice uriașe. În paralel cu poveștile sătenilor se derulează încercarea unei mame de a-si regăsi fiica dispărută de acasă. Aceasta fugise în Germania, temându-se de prigoana la care erau supuși localnicii de etnie germană în numele naţionalismului adoptat de Mussolini. Recenzia poate fi citită aici.
Poţi comada volumul de pe site-ul Editurii Litera, de pe Libris sau Cărturești.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Noptile reci ale copilariei – Istanbulul emanciparii
1 decembrie 2024 -
Femei si povestile lor – Descoperirea unui mare scriitor portughez
23 decembrie 2021
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
O scurta istorie a mitului – Calatorii de-a lungul civilizatiilor
28 februarie 2023