Tabloul – Redescoperirea unuia dintre cei mai buni scriitori clasici rusi

0

Mai puțin cunoscut în unele comunități de cititori decât alți clasici ruși apreciați și datorită prozei scurte precum Gogol, Cehov, Pușkin sau Leskov, A.I. Kuprin merită aceeași atenție. Îl poți descoperi și prin cele două proze (una dintre ele intensă precum un microroman) traduse recent de Mihail Vakulovski. Este vorba despre Tabloul și Locotenentul major Rîbnikov.

O scriitură acaparantă

Kuprin te ține captiv în lumea personajelor sale de la primele rânduri. Are marele talent atribuit oricărui maestru al prozei scurte intense. Acela de a doza tensiunile, de a schimba perspectiva asupra deznodământului de la o pagină la alta și de a înteți plăcerea lecturii prin evoluția accelerată și palpitantă a evenimentelor. De asemenea, știe să elimine orice element de prisos. Nimic nu diluează intensitatea.

Ritmul lecturii curge în direcția imprevizibilului. Un imprevizibil dublat de o privire amplă asupra naturii umane printr-o mare economie de mijloace, așa cum te aștepți de la un mare autor de proză scurtă.

Poți spune despre Kuprin că stăpânește un stil prin care dă dependență. Știe cum să deruleze o poveste astfel încât să ai impresii contradictorii legate de personajele sale.

Dramele unui boier aventurier

În Tabloul descoperi o poveste în poveste. Unul dintre personaje spune povestea unui bărbat faimos în epoca lui. Un bărbat seducător, bogat, aventurier, ce și-a părăsit moșia, apoi a renunțat la cariera de militar pentru a cutreiera ținuturi exotice. Povestea acestuia devine una despre o mare prietenie distrusă. Cauza destrămării prieteniei pare absurdă. Se leagă de un tablou impresionant. Dar îți va fi greu să anticipezi evenimentul perturbator.

La început vei fi tentat să anticipezi o posibilă trădare din partea bărbatului irezistibil, știind că era un cneaz dintr-o societate în care mai existau țărani considerați sclavi. Totuși perspectiva asupra lui ți se va schimba. Îți va părea atipic odată comparat cu alte persoane din lumea sa. Nu abuza de putere. Avea grijă de cei vulnerabili. Nu-i înfometa și le asigura lemne pentru toată iarna. De asemenea, era iubit și datorită atitudinii faţă de femei. El nu profita de poziţia socială în relaţia cu ele. Așadar, contemporanii puteau spune că era un stăpân inofensiv. Însă viaţa i se schimbase odată cu apariţia reformelor, urmată de mutarea în marele oraș.

Palpitant precum un thriller

Cel puțin la fel de puternic ți se schimbă percepția și asupra personajului central din Locotenentul major Rîbnikov. Doar că schimbarea va fi una demnă de un thriller psihologic. Ai impresia că a nimerit Hitchcock într-un Sankt Petersburg zguduit de veștile rele legate de războiul ruso-japonez.

Personajul central din Locotenentul major Rîbnikov luptase pe front. Fusese rănit și nevoit să se roage umilitor de autorităţi pentru a beneficia de suma care să-i asigure o viaţă decentă. Le amintește obsesiv celor ce-l ascultă despre participarea lui la bătăliile date în zone îndepărtate. Totuși camarazii lui îl consideră un spion japonez din cauza trăsăturilor.

Convins de zvonurile despre originile japoneze ale lui Rîbnikov, un jurnalist încearcă să-l tragă de limbă. Bănuiala sa va duce la un lanț de întâmplări ce vor lua forma unui film psihologic de acțiune. Ceea ce păruse o simplă noapte plină de muzică săltăreaţă și de aventuri senzuale devenise o vânătoare de spioni.

Imaginea unui sfârșit

Citind aceste povestiri consistente, descoperi de fapt imaginea unui sfârșit de lume. Kuprin face portretul unei societăţi în schimbare. Cneazul din Tabloul duce o luptă împotriva administraţiei ale cărei noi reguli le încalcă pe cele arhaice din lumea lui. Totuși, adevăraţii dușmani ai lumii vechi sunt de fapt cei ce formează noua clasă devenită prosperă în urma reformelor ce afectaseră statutul și averea marilor boieri de altădată.

La rândul său, militarul Rîbnikov nimerește într-o societate greu de înţeles, ce se lăsa acaparată de o suspiciune colectivă maladivă, sub care se simţea acut erodarea mitului unei armate de neînvins. Erodarea alimenta ura cu accente xonofobe, prezentă mereu în societatea ţaristă în raport cu apartenenţa etnică a oamenilor ce populau ţinuturile de la periferia orientală a imperiului.

Scriitorul A.I. Kuprin este considerat un inovator al literaturii ruse. Când analizezi prozele din Tabloul îţi dai seama că mesajele au rămas actuale. Este suficient să schimbi decorurile și filele din calendar și vei putea plasa credibil personajele în prezent, revizitându-le povestea asemenea unui regizor capabil să depisteze esenţele unei opere clasice pentru a le adapta la alte epoci.

Te invit să descoperi și prozele din volumul Lady Macbeth din Mţensk.

Lady Macbeth din Mtensk – Imaginarul unui mare povestitor

Leave a reply