Carti traduse in limba romanaRecenzii carti bune

Leii Siciliei – Saga unei familii vizionare

357views

Poţi afla multe despre istoria unei regiuni sau al celui mai înfloritor oraș al ei dacă te vei documenta cu privire la evoluţia, ideile vizionare și mentalităţile familiilor influente. Familia Florio este emblematică pentru Sicilia, mai ales pentru dezvoltarea economic-politică. Venită din Calabria mereu zguduită de cutremure, familia Florio va schimba comertul în Palermo și modul în care este percepută dezvoltarea tehnologică a Siciliei. Așadar, Leii Siciliei nu este doar o saga. Include informaţii precise, foarte bine sincronizate, ce oferă imaginea de ansamblu a Siciliei, de la istorie la schimbările de mentalitate cu privire la conflictul dintre arhaic și avangarda suprapusă peste revoluţia industrială.

Incursiune în istoria Siciliei

Când auzi despre un roman de epocă având acţiunea în somptuosul și temperamentalul Palermo, îţi imaginezi că te vei înfrupta, ca dintr-un fruct copt în luxuriantele gradini ale Siciliei, dintr-o poveste cu pasiuni, conflicte, generoase complicităţi senzuale și detalii baroce. Din această perspectivă, romanul Stefaniei Auci poate fi considerat ușor diferit. Nu-i lipsesc intrigile amoroase, pasiunile aprinse, interzise, și nici suspinele senzuale. Însă până să ajungi la miezul senzualităţii meridionale, vei trece fascinat prin detaliile ce-ţi lărgesc perspectiva asupra Siciliei.

Leii Siciliei este un roman pentru cei interesaţi mai degrabă de istoria acestei insule. Pentru cei uimiţi de schimbările ce i-au zguduit mentalităţile și de vizionarii care au încercat să o modernizeze, întărind influenţa sicilienilor ca formă de rezistenţă în fata influenţei unei monarhii străine, ce se opunea încăpăţânat oricărei tendinţe de autonomie politică.

Replica dată romanului Ghepardul

Orice roman de epocă având acţiunea în Sicilia ne reamintește de Ghepardul. Clasicul roman al lui Lampedusa le-a deschis multora apetitul pentru universul Siciliei. Acea Sicilie semeaţă, aparţinând unei aristocraţii la răscruce. A palatelor încărcate de ornamente iţite printre grădini spectaculoase, cu farmec exotic. Ei bine, în Leii Siciliei nu găsesti prea multe descrieri ample de interioare luxoase. Personajele din familia Florio nu prea au timp de ritualuri elaborate petrecute în interioarele păzite de verile dogoritoare. Locurile lor preferate sunt prăvăliile încărcate de mirodenii, fabricile, porturile, cherhanaua, vămile devenite furnicare, depozitele și noile încăperi destinate producerii celui mai bun vin din Marsala. Ei sunt negustori isteţi, întreprinzători, pragmatici, nu aristocraţi zaharisiţi în propria trândăvie. Dependenţi de muncă, sunt mereu în mișcare. Mirosind progresul cu mult înaintea celorlalţi, străbat Sicilia în lung și-n lat pentru a încheia cele mai bune afaceri.

Cartea Leii Siciliei poate fi considerată replica dată de burghezia inventivă și progresistă nobilimii trândave din Ghepardul. Scriitoarei Stefania Auci are grijă să-ţi amintească de conflictul dintre aristocraţie și negustorimea îmbogăţită prin ideile sclipitoare.

Aristocraţia meridională se vede mai degrabă detronată, în secolul al XIX-lea. Simte că Sicilia îi scapă printre degete. Că nu se mai ţine cont de privilegiile oferite de sângele albastru. Noii comercianţi precum cei din familia Florio își cer dreptul de a fi respectaţi. Vor să se implice mult mai mult în industrializarea Siciliei. Doar ei au dus la dezvoltarea insulei. Muncesc de dimineaţa până seara. Cu banii câștigaţi ridică noi resedinte emblematice, palate, schimbând Palermo. Fac averi și răspândesc idei cum nu s-au mai auzit până atunci. Dar pentru nobili, ei vor fi mereu niște servitori.

Portretul unei lumi

Pentru aristocraţi era o rușine să se implice direct în afaceri, în câștigarea banilor. Deși nobilimea avea nevoie de sume exorbitante pentru a-și face toate poftele extravagante, nu se murdărea pe mâini. Banii erau manevraţi de contabili, de bancheri, de vătafi, de administratori. Ei doar îi primeau. Așadar, cei precum Florio nu numai că erau străini de loc (venind din Calabria). Mai erau și bogaţi inferiori. Or fi fost ei respectaţi printre comercianţii din port, dar ușile palatelor nobiliare le erau închise-n nas.

Prăpastia căscată sfidător între mentalităţile nobilimii și ale noii burghezii va influenţa decisiv evoluţia afectivă a lui Vincenzo Florio, cel ce va face din familia sa o veritabilă dinastie comercială. Vincenzo ezitase multă vreme să-și formeze o familie cu femeia devenită marea lui iubire. Giulia era fiica unor negustori milanezi, deveniţi partenerii de afaceri ai lui Vincenzo. Așadar, ea nu-i putea aduce lui Vincenzo titlul nobiliar. Acesta căuta o tânără dintr-o familie aristocrată săracită, ce avea nevoie de bani în schimbul titlului nobiliar acordat soţului întreprizător, care să aducă din nou bunăstarea.

Cealaltă Sicilie

Leii Siciliei va fi pe placul multor cititori dornici de a vizita Sicilia datorită informaţiilor legate de istorie. Stefania Auci îmbină util informaţiile referitoare la evoluţia economică. Pune evenimentele din roman într-un context mai amplu. Sicilia familiei Florio este un tărâm ce începe să se deschidă spre exterior. Ingeniosul Vincenzo Florio are fler și știe că trebuie să lege tradiţionalistul Palermo al secolului XIX de orașele dezvoltate industrial. Călătorește în Anglia, de unde vine cu idei inovatoare.

Datorită îmbinării echilibrate dintre ficţiune și analiza dezvoltării economice a Siciliei, romanul poate fi și o alternativă pentru cei pasionaţi de poveștile oamenilor de succes. Vincenzo Florio va deveni o sursă de inspiraţie. Vor fi mulţi care îl vor admira ca pe un veritabil avangardist din zona financiară. De asemenea, povestea familiei Florio va schimba perspectiva asupra Sudului. În acest roman, Sudul nu mai este doar un păstrător enervant al mentalităţilor arhaice. Stefania Auci ne reamintește ca Sicilia a dat și deschizători de drumuri, de la pictură, arhitectură și teatru la antreprenoriat.

Saga familiei Florio continuă în romanul Iarna leilor.

Poţi cumpăra volumul Leii Siciliei de pe Nemira, Libris, Cărturești, Elefant.ro

Te invit să descoperi un alt roman despre Sicilia, intitulat Albatrosul.

Leave a Response

Adriana Gionea
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.