
Painting: Edmund Charles Tarbell, "Girl with Sailboat / Poesia silenziosa - Facebook page
22 de carti te asteapta in librarie, in august 2022
August, luna răgazului, a timpului odihnitor, a vacanţelor. Iar pentru cititorii împătimiţi, vacanţele înseamnă povești. 22 de cărţi te așteaptă în librărie, în august 2022. Asadar, te invit să descoperi selecţia mea. Lectură plăcută!
Romane despre vieţi intersectate
1.Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană de Marina Lewycka

Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană este un roman despre legătura dintre tată și fiică. La un moment dat, această legătură este perturbată de apariţia unei mame vitrege cu planuri ascunse. După ce Nikolai, tatăl protagonistei, rămâne văduv, cade-n mrejele Valentinei, o tânără bănuită de oportunism de către fiica lui Nikolai. Romanul despre această familie est-europeană stabilită în Marea Britanie reflectă de fapt istoria Ucrainei. O istorie suprapusă peste bucuriile și dramele transgeneraţionale. Banii rezultaţi din vânzarea cărţii vor fi donaţi de către autoarea Maria Lewycka fundaţiei Charities Aid și Ukraine Humanitarian Appeal.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
2. Castelul de nisip de Iris Murdoch

Legătura complicată a unui cuplu aflat în criză, sosirea unei pictoriţe care începe să atragă atenţia unei comunităţi, relaţiile de familie și marile schimbări social-politice din societatea britanică se intersectează în Castelul de nisip. Cei dependenţi de romanele psihologice vor fi impresionaţi de scriitura lui Iris Murdoch și de personajele sale, considerate sofisticate și pline de contradicţii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
3. Vieţile lor strălucitoare de Gregoire Polet

Inclus pe lista nominalizărilor la Premiul Goncourt, romanul Vieţile lor strălucitoare te invită să descoperi unul dintre cei mai buni autori din spaţiul francofon actual. Gregoire Polet își plasează romanul în Parisul intersectării unor povesti de viata acaparante. Poveștile sunt strecurate printre conversaţiile despre pictură.
4. Femei pe rug de Kiran Millwood Hargrave

Inspirat dintr-o poveste adevărată, romanul Femei pe rug amintește de femeile deschizătoare de drumuri. Acţiunea se petrece în secolul al XVII-lea, pe o insulă din Norvegia. Protagonista romanului vede cum bărbaţii insulei mor în timpul unei furtuni pe mare. Femeile rămase învaţă să trăiască pe cont propriu. Devin independente și mult mai încrezătoare în propriile forţe. La un moment dat, autorităţile trimit un bărbat pentru a conduce insula, pentru a limita libertatea femeilor. Soţia acestuia va fi însă atrasă de modelul de autonomie oferit de localnice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane dedicate unor artiști vizionari
5. Ultima gară de Jay Parini

Cititorii lui Tolstoi vor fi atrași de romanul Ultima gară. Romanul este despre ultimii ani de viaţă ai clasicului rus. Jay Parini s-a inspirat din însemnările lui Tolstoi pentru a reflecta anii tumultuoși în care a oscilat între dorinţa de a duce o viaţă simplă si traiul fastuos din marile orașe, unde era adulat după succcesul avut de romanele sale. La un moment dat, Tolstoi vrea să i se piardă urma. Romanul devine astfel și o încercare de a elucida adevăratele motive din spatele acestei evadări.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
6. Legea visătorului de Daniel Pennac

Cinefilii îndrăgostiţi de lumea lui Federico Fellini vor trece pe listă și Legea visătorului. Romanul este un omagiu adus marelui cineast italian. Folosind tehnica din filmele iconice ale regizorului, Daniel Pennac interpretează visurile protagonistului într-o manieră năstrușnică, dar și amintirile din copilărie și adolescenţă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
7. Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega

Mărioara Voiculescu a fost prima femeie din România ce a condus o companie de teatru. A fost o promotoare a teatrului independent și o divă comparată cu Sarah Bernhardt. Emancipată și adulată, și-a trăit viaţa asa cum a dorit, o raritate pentru femeile acelor vremuri. Printre marii săi admiratori a fost și Regina Maria. Odată cu venirea staliniștilor la putere, a refuzat să facă parte din aparatul de propagandă, fiind exclusă, apoi împinsă în anonimat și precaritate. Vei citi povestea acesteia spusă de Alina Nelega în cartea Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane câștigătoare ale Booker Prize
8. G. de John Berger

Câștigător al Booker Prize în 1972, romanul G îmbină istoria cu explorarea erotismului. Vei citi povestea unui aventurier care străbate Europa, alegând orașele unde s-a scris istoria. Fiul unui negustor din Livorno, protagonistul va duce o viaţă palpitantă, din care nu vor lipsi ideile despre artă și libertate. Datorită acestui roman te vei apropia de lumea scriitorului John Berger, cunoscut mai ales datorită cărţilor sale despre artă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
9. Promisiunea de Damon Galgut

Câștigător al Booker Prize în 2021, romanul Promisiunea are ca subiect destrămarea unei familii sud-africane. Tensiunile apar când o parte din familie refuză să îndeplinească o dorinţă inclusă în testament. Membrilor familiei li se cerea să-i ofere femeii care i-a slujit și copiilor acesteia bucata de pământ ce i-ar fi permis accesul la o viaţă mai bună. Modul în care tensiunile afectează familia și viaţa celei mai devotate angajate sunt reflectate mai ales de relaţiile dintre copii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Romane despre secretele ce schimbă vieţi
10. Repetiţie pentru o lume mai bună de Mihai Radu

Repetiţie pentru o lume mai bună este povestea unui bărbat care își derulează viaţa, reinterpretând evenimentele ce l-au marcat odată cu moartea tatălui său. Își reanalizează astfel divorţul și relaţia cu fiica. La un moment dat, el dă peste amintirile despre un eveniment ce a marcat istoria familiei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
11. Frunza de Mihai Buzea

Tot despre secrete dezvăluite după mulţi ani este vorba și în Frunza. Romanul al cărui titlu este inspirat dintr-un popular joc al copiilor din deceniile trecute are în centru mai mulţi prieteni împrăștiaţi prin toată lumea. Adulţi fiind, vor să reînvie amintirile pentru a reduce anxietatea din perioada pandemiei. Așadar, hotărăsc să se întâlneasca online. Doar că, pe lângă povestirile despre ţările unde au ales să își îndeplineasca visurile profesionale, se strecoară amintirile comune. Unele ascund și drame pe care le-ar fi dorit uitate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
12. Sentinţa de la miezul nopţii de Harriet Tyce

Sentinţa de la miezul nopţii este un roman despre secrete, prietenie și răzbunare. Personajul central feminin organizează o petrecere în cea mai elegantă zonă a orașului Edinburgh. Ştie că nu mai are mult de trăit și de aceea vrea să își îndeplinească ultimele două dorinţe. Prima este legată de refacerea legăturii de cuplu, iar cealaltă de scoaterea la suprafaţă a unui eveniment petrecut cu ani în urmă, în care a fost implicată și cea mai buna prietenă din adolescenţă. De acel eveniment este legat sentimentul de vinovăţie al protagonistei.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro
13. Cuvinte care eliberează (Marie Cardinal)

Cei pasionaţi de psihanaliză vor dori să citească și paginile scrise de Marie Cardinal. Vor descoperi cum analiza trecutului și a inconștientului poate explica niște simptome și angoase din prezent. Cuvinte care eliberează reflectă schimbările din timpul întâlnirilor din cabinetul psihanalistului.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Non-ficţiune
14. Spiritualul în artă de Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky este unul dintre pictorii avangardei interbelice. A revoluţionat arta și modul în care ne raportăm la frumuseţe și realitate în pictură. Unele dintre ideile sale vizionare se regăsesc și în cartea Spiritualul în artă. La ea se întorc toate generaţiile seduse de avangarda secolului trecut.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
15. Un pic mai rău de Michel Houellebecq

Eseurile scrise de Michel Houellebecq sunt la fel de așteptate precum romanele sale. Multe dintre eseurile despre societate, literatură, politică sau teme controversate au fost incluse în volumul Un pic mai rău. Indiferent dacă sunt de acord sau nu cu ideile sale, cititorii se simt stimulaţi de aceste eseuri.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
16. Scurtă istorie a Mediteranei de Jeremy Black

În jurul Meditaranei au inflorit civilizaţii. Despre ele povestește Jeremy Black în volumul Scurtă istorie a Mediteranei. De asemenea, sunt amintiţi și marii navigatori care au facilitat schimbul de idei între aceste civilizaţii intinse pe trei continente.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Elefant.ro
Pentru cititorii lui Boris Vian (si nu numai)
17. N-ai cum să scapi de Boris Vian

N-ai cum să scapi este una dintre cărţile redescoperite recent de către admiratorii lui Boris Vian. Le promite aceeași experienţă stranie oferită de un stil neconvenţional. Cartea amintește de romanele noir datorită subiectului. În centrul romanului se află un bărbat care își dă seama că toate femeile pe care le iubise au devenit victimele unui criminal în serie.
18. Gustarea generalilor și alte piese de Boris Vian

Boris Vian s-a remarcat și datorită pieselor de teatru. Mizând pe satiră, a denunţat problemele secolului XX, multe considerate actuale și în zilele noastre. În volumul Gustarea generalilor au fost reunite piesele sale emblematice.
Romanele unor autori care dau dependenţă
19. Orașul de abur de Carlos Ruiz Zafon

Fanii lui Zafon vor devora povestirile reunite în volumul Orașul de abur. Îi vor purta în secole diferite și în orase istorice precum Istanbul. Punctul de plecare va fi legendara Barcelonă a dependenţilor de lectură și a bibliotecilor fabuloase.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
20. Pseudo de Romain Gary

Pseudo este romanul pe care l vor căuta admiratorii lui Romain Gary. Mizând pe o naraţiune alertă, Gary explorează efectele dedublării din lumea artei. Pseudo este un roman și despre căutarea surselor de inspiratie și despre frământările unui scriitor faimos.
21. Sărutul femeii-păianjen de Manuel Puig

Sărutul femeii-păianjen este unul dintre romanele-cult din spaţiul sud-american. Acţiunea are loc într-o închisoare din Buenos Aires, în timpul dictaturii militare. Aici se întâlnesc un cinefil și un militant cu idealuri marxiste. Schimbul de idei este dublat de o mare atracţie. În spatele încercării de seducere se poate ascunde și trădarea. Unul dintre prizonieri ar putea fi de fapt un spion al dictatorului.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
22. Barnabo, omul munţilor. Secretul pădurii bătrâne de Dino Buzzati

Barnabo, omul munţilor și Secretul pădurii bătrâne sunt două dintre primele scrieri ale lui Dino Buzzati. Prezentând eforturile unui tânăr pădurar de a păzi muniţia râvnită de niște bandiţi, Barnabo, omul munţilor anticipează capodopera Deșertul tătarilor. Dacă preferi proza fantastică, te vei bucura de Secretul pădurii bătrâne.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești, Elefant.ro
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Twelve Minutes of Love: A Tango Story – Un dans in jurul lumii
19 aprilie 2023 -
Par auriu ca porumbul, ochi cenusii – Un roman-avertisment
18 septembrie 2022 -
Eu raman aici – Povestile unei comunitati pierdute
30 septembrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Cinepolitica Nights 2022
4 mai 2022 -
Festivalul Cinemascop 2022
29 iulie 2022