Les Films de Cannes a Bucarest 2023 – ce povesti vei descoperi

0

La Cannes se văd unele dintre cele mai bune filme. Poţi vedea și tu o selecţie de filme premiate, în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest 2023. Proiecţiile vor avea loc între 20 și 29 octombrie, la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez), Cinemateca Eforie, Cinema Union.

Ce filme aplaudate poţi vedea

În deschiderea festivalului

Les Films de Cannes a Bucarest 2023 se va deschide cu povestea de epocă Jeanne du Barry. Fanii lui Johnny Deep îl vor putea revedea pe marele ecran. De data aceasta îl va interpreta pe regele faimos Ludovic al XV-lea. Filmul este regizat de Maiwenn, care apare și în rolul controversatei amante a regelui. Jeanne du Barry prezintă ultima poveste de iubire a lui Ludovic al XV-lea, în decoruri somptuoase, dar sub ameninţarea ideilor subversive care începuseră să clocotească în toată Franţa, din ce în ce mai sărăcită din cauza exceselor aristocraţiei. Regele a fost sedus abil de fosta curtezană ce primise nume de nobilă. Poţi vedea trailerul aici.

Marile premii

Un alt film asteptat este cel distins cu trofeul Palme d’Or. Este vorba despre Anatomie d’une chute (Anatomy of a Fall). Justine Triet îmbină elementele unui thriller cu ale unui film despre crizele din cuplu și din relaţiile dintre părinţi și copii. Viaţa unei familii este bulversată de o crimă. Soţia victimei este considerată principalul suspect. Filmul urmărește mai multe perspective asupra anchetei și evenimentelor din viaţa familiei. Poţi vedea trailerul aici.

Şi filmul distins cu Marele PremiuZona de interes – poate fi văzut în premieră. Inspirat din romanul omonim al lui Martin Amis, filmul descrie apropierea dintre infern și locurile idilice. Într-un astfel de loc decide să se mute o familie liniștită, însă casa lor din inima naturii se învecinează cu locul ororilor, Auschwitz.

Doi regizori care și-au câștigat mulţi admiratori în România sunt prezenţi prin filmele lor, în selecţie. Este vorba despre Aki Kaurismaki și de Nuri Bilge Ceylan. În filmul lui Aki Kaurismaki, distins cu Premiul Juriului, regăsești îmbinarea dintre comedie și dramă. Fallen Leaves este povestea unor personaje care se întâlnesc întâmplător și ajung să formeze un cuplu. Filmul redă și relaţia dintre emoţiile acestora și orașul Helsinki, devenit un personaj în sine. Poţi vedea trailerul aici.

Legătura dintre personaje și locul unde ajung să trăiască este descrisă poetic și în filmul lui Nuri Bilge Ceylan. Acţiunea filmului About Dry Grasses se petrece într-un sat din Anatolia. Aici este nevoit să se reîntoarcă un profesor de arte plastice. El vrea să se îndepărteze de o problemă din trecut. Actriţa din rolul principal, Merve Dizdar, a fost premiată la Cannes 2023. Poţi vedea trailerul aici.

Tot un film despre întâlnirile întâmplătoare care schimbă vieţi este vorba și în filmul Le Ravissement. Distins cu Premiul Semaine de la Critique, prezintă relaţia înfiripată între o femeie care se consideră nefericită și un străin cu propria lui poveste încărcată. Poţi vedea trailerul aici.

Povești din Magreb

Un alt film emoţionant este și cel distins cu Premiul pentru cel mai bun documentar. Documentarul Four Daughters este o incursiune în viaţa femeilor din Tunisia. Multe sunt lipsite de apărare în faţa problemelor specifice unei societăţi aflate între regulile strice ale tradiţionalismului și emancipare. Poţi vedea trailerul aici.

O altă poveste din Magreb poate fi descoperită și în filmul Hounds/Les Meutes. Filmul a primit Premiul juriului în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Vei străbate străzile orașului Casablanca, într-un ritm frenetic. Îi vei urmări pe un tată și pe fiul acestuia în tentativa de a scăpa dintr-o capcană. Ei își câștigă traiul îndeplinând tot felul de acţiuni ilegale, fiind în slujba bandelor. Într-o seară, o tentativă de răpire ia o turnură neașteptată pentru cele două personaje. Poţi vedea trailerul aici.

Un alt regizor iubit, Win Wenders, revine cu filmul Perfect Days. Vei descoperi povestea unui bărbat din Japonia, care iubește natura, cărţile și muzica. El străbate străzile din Tokio, unde întâlnește oameni cu povești interesante. Unele întâlniri scot la suprafaţă evenimente uitate din trecutul său. Datorită interpretării sale, Koji Yakusho a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor. Poţi vedea trailerul aici.

Ziua filmelor premiate la Festivalul de la Veneţia și la Berlinale

În ziua dedicată filmelor ce au câștigat marile trofee la Berlinale și la Festivalul de la Veneţia vei putea vedea noua peliculă realizată de Yorgos Lanthimos, Poor Things, distinsă cu Leul de Aur, și On the Adamant (Sur l’Adamant), ce i-a adus lui Nicolas Philibert trofeul Ursul de Aur la Berlinale.

Poor Things este un film insolit, ce îmbină elemente futuriste cu farmecul unui film de epocă. Filmul urmărește peripeţiile ieșite din comun a unei tinere pe nume Bella. Crescută de un bărbat excentric, ea va dori să se elibereze de sub influenţa lui. Așadar, vei urmări o povestea despre emancipare, prezentată în stilul straniu, specific lui Yorgos Lanthimos. Poţi vedea trailerul aici.

On the Adamant (Sur l’Adamant) este un film despre comunitatea celor dornici de a veni în ajutorul celor vulnerabili. Documentarul prezintă scene din viaţa unei astfel de comunităţi formate în jurul unui centru de zi, care plutește pe Sena. Poţi vedea trailerul aici.

Pentru fanii cinematografiei italiene

Les Films de Cannes a Bucarest 2023 celebrează filmul italian. Din selecţia festivalului face parte și noul film al lui Nanni Moretti. Pelicula A Brighter Tomorrow atinge subiecte precum crizele din industria cinematografică, relaţiile de cuplu și raportarea la trecut. Personajul central, Giovanni, se pregătește să realizeze un film cu subiect politic. Totul pare să fie împotriva lui. Casa de producţie este în pragul falimentul, finanţatorii sunt greu de găsit, iar căsnicia lui ajunge într-o etapă critică. Poţi vedea trailerul aici.

Alt regizor iubit de cinefili este și Marco Bellocchio, al cărui nou film este inclus în selecţie. Kidnapped amintește despre drama unei familii de evrei din Bologna secolului al XIX-lea. Fiul sau este luat cu forţa de preoţii catolici. Aceștia susţineau că băiatul fusese convertit de menajera familiei, prin urmare îi aparţinea Bisericii. Încercările familiei de a-și recupera copilul sunt redate în acest film, pentru a descrie o parte sumbră din istoria Europei. Poţi vedea trailerul aici.

Dacă nu ai văzut filmul Nostalgia la ediţia trecută a festivalului, îl poţi descoperi în secţiunea dedicată regizorilor italieni. Mario Martone și actorul Pierfrancesco Favino îţi oferă o călătorie într-un Napoli al constrastelor. Orașul este privit prin ochii unui bărbat revenit pentru a încheia unele socoteli cu trecutul. Își reîntâlnește vechiul prieten, derulând anii adolescenţei, până la evenimentul care l-a forţat să părăsească Napoli. Poţi vedea trailerul aici.

Filmele regizorilor români

Una dintre secţiunile festivalurilor anunţă noile filme ale regiziorilor români ce urmează să intre, în lunile următoare, în cinematografe. Vei avea ocazia de a vedea și noul film al lui Radu Jude Nu aștepta prea multe de la sfârșitul lumii, care a deschis și Bucharest International Experimental Film Festival. Vor avea o surpriză și cei ce vor să vadă noul film al lui Cristi Puiu (MMXX). Nu lipsesc nici filmele noii generaţii de regizori. Aceștia prezintă perspective inedite asupra unor teme actuale. Poţi afla mai multe despre aceste filme consultând site-ul oficial.

 

Leave a reply