Intoarcerea acasa – Crima, secretele de familie si pitorescul Australiei

0

Kate Morton este o povestitoare care ghicește așteptările celor dependenţi de misterul strecurat în saloane elegante, în conace vechi, înconjurate de grădini generoase olfactiv. Scrie romane ce plasează elementele unui thriller în decorurile elaborate la care visează toţi cei ce preferă obiectele trecute de la o generaţie la alta și care nu ezită să intre într-un magazin de antichităţi atunci când străbat orașele istorice. Întoarcerea acasă este păienjenișul unei anchete, povestea unei maturizări în urma descoperirii secretelor de familie, dar și irezistibila invitaţie la călătorie. Destinaţia: sudul pitoresc al Australiei. Aici a supravieţuit un conac flancat de eucalipţi. Impunătoarea constructie devine martorul tăcut ce ar putea duce la elucidarea unei crime.

Sudul torid al Australiei

Întoarcerea acasă ia forma unui roman precum o intersectare de povești. Îl citești pe nerăsuflate, deși anumite pagini îţi cer să te scufunzi răbdător în atmosfera din sudul torid al Australiei. Acţiunea te poartă dintr-un orășel din Adelaide Hills, devenit cunoscut în toată Australia după scrierea unui articol despre vastul domeniu unde o mamă și copiii ei fuseseră găsiţi morţi în ajunul Crăciunului din 1959, în urma unei otrăviri de care a fost acuzată chiar mama ce suferea de depresie (conform jurnalului său), pâna în Sydney și Londra, unde au ajuns să locuiască urmașii celui ce a fost soţul femeii ce avusese parte de finalul cutremurător.

În ciuda anchetei ce a stabilit că gestul suicidar al mamei a cauzat și moartea copiilor ei, noi detalii ar putea contrazice această concluzie. Peste mai mult de jumătate de secol de la tragedie, cumnata femeii are un accident inexplicabil. Cade brusc de pe scara folosită pentru a se duce în camera secretă a reședinţei sale istorice din Sydney. Ce ascundea în respectiva cameră? Răspunsul va fi căutat de nepoata ei, Jess, căreia i se spusese mereu că nu trebuie să intre acolo.

Ancheta jurnalistei

Stabilită în Londra, Jess este o jurnalistă în căutarea poveștilor de viaţă interesante. Îi place să exploreze străzile pline de istorie ale orașelor. Bunica sa, Nora, victima accidentului din propria casă, este la rândul ei pasionată de locurile încărcate de povești din alte epoci. Aflată într-o plină criza existenţială (și profesională), Jess decide să revină în Australia. Dorește să stea până când bunica ei va fi din nou bine. Această bunică pe nume Nora este și femeia ce i-a ţinut loc de mamă. Fiind copleșită de noul rol de mamă abia ieșită din adolescenţă, adevărata mamă a lui Jess a lăsat-o să crească într-una dintre cele mai admirate case din Sydney. Era casa Norei, unde se afla și o mare bibliotecă. Așadar, cei pasionaţi de lectură și de case pline de secrete se vor simţi răsfăţaţi parcurgând anumite pasaje descriptive.

Nora, bunica lui Jess, era apreciată datorită caracterului nobil și numeroaselor acte de caritate, dar mai ales datorită forţei de a depăși obstacolele. La rândul ei o mamă ce și-a crescut singură copilul în urma unui divorţ, într-o perioadă în care divorţul însemna rușine, Nora este plină de secrete. Aceste secrete o leagă, se pare, de Isabel, cumnata ei, despre care se spune că s-a sinucis, otrăvindu-și mai întâi copiii.

Câtă vreme bunica ei se reface într-un spital, Jess începe propria anchetă. Flerul de jurnalist o face să descopere informaţii despre tragedia ce a lovit familia în anii ’50. Găsește surse ce îi oferă noi indicii. Merge pe drumul arătat de ele, dar crede că tot memoria bunicii este cea mai bună pistă.

Straturi de secrete

Pe măsură ce Jess găsește noi indicii, povestea familiei sale îi dezvăluie încă un strat de secrete. De asemenea, Jess descoperă povestea unui bărbat șarmant. Acesta fusese nimeni altul decât rătăcitorul frate al buncii Nora și soţul femeii care s-a sinucis cu cincizeci de ani în urmă. Era un bărbat admirat, un aventurier și un afacerist vizionar, căruia îi plăcea riscul. Își cumpărase un conac foarte scump din sudul Australiei. Aici locuia împreună cu soţia londoneză, care îl urmase până la capătul lumii după Al Doilea Război Mondial. În timpul acestui război, fratele rătăcitor făcuse avere. Sursa averii? Decizia inspirată de a-i salva viata unui prizonier dintr-o familie aristocrată.

La rândul său, acest frate care fermecă pe toată lumea are proriile secrete. Deși fusese mereu foarte atașată de el, bunica lui Jess nu îi povestise lui Jess prea multe despre fratele ei, căruia nimeni nu-i putea rezista.

Romanul Întoarcerea acasă reflectă palpitant plăcerea lui Kate Morton de a scrie o poveste cu multe straturi. Misterele seamănă cu foile unei cepe. Înlături una, apoi dai de alta, la fel de plină de secrete. Exact când ai impresia că vei primi răspunsul, apare alt indiciu bulversant. Sub el se ascund alte indicii, iar devoalarea unui secret este doar iluzorie. Nu oferă un răspuns, ci alte și alte mistere cuibărite în istoria transgeneraţională. De fapt, pe măsura ce te afunzi în secretele familiei Turner, îţi dai seama că ai de-a face cu un fluviu de secrete. Afluenţii ce alimentează acest fluviu sunt celelalte personaje.

Personajele secundare, sertare pline de mister

Personajele secundare au propriile taine. Acestea sunt legate de niște dureri tăcute ori de niște dorinţe neîmplinite. Pe măsură ce te vei apropia de final, îţi vei da seama că fiecare personaj devine un sertar al enigmelor ce te pot răscoli.

La un moment dat, secretele ajung să evadeze din sertarul tăcerilor îndelungate. Dezvăluirea este făcută cu mult tact, deoarece Kate Morton știe când să tempereze ritmul. Reușește să protejeze misterul cât mai mult, prin acumularea treptată a tensiunilor. Iar detaliile picturale sunt introduse exact când trebuie să anticipeze prin aluzii ori să-ţi deturneze certitudinile.

Poţi comanda romanul de pe Humanitas Fiction.

Te invit să citești și despre romanul Supravieţuitorii.

Supravietuitorii – Recuperarea legăturii fraterne

Leave a reply