
Intre margini – Elena Ferrante se analizeaza
Mulţi cititori ai unor autori ce au atins o mare cotă de popularitate ajung să formuleze întrebări și legate de ce simt acești scriitori atunci când încep să caute cea mai bună formă de a pune cuvintele într-o anumită structură narativă, astfel încât să transmită povești și să Se transmită. Cum aleg ritmul scriiturii, cum o cizelează pentru a lua cea mai bună formă? Cărţile apărute în urma acestor întrebări devin preţioase confesiuni despre scris. Cel puţin la fel de interesante ca volumele de ficţiune devorate de cititorii fideli. O demonstrează din plin și cartea Între margini, scrisă de Elena Ferrante.
Dialoguri cu alte mari scriitoare
Cei ce au citit Trilogia Napolitană, Fiica ascunsă, Iubire amară sau Zilele abandonului vor descoperi detalii inedite legate de sursele de inspiraţie. Paginile despre aceste surse devin un dialog cu alte femei ce au marcat istoria literaturii, precum Gertrude Stein sau Virginia Woolf. Totuși, Elena Ferrante nu se rezumă la analizarea surselor de inspiraţie. La relaţia sa cu alte minţi feminine deschizătoare de drumuri. Între margini este și o analiză a dualităţii ce stă la baza cărţilor sale. Elena Ferrante oscilează între ceea ce numește scriitura docilă și cea rebelă.
Scriitura docilă și cea rebelă
Scriitura docilă caută să respecte regulile estetice. Autorii care o adoptă nu vor să renunţe la armonia formei, la tendinţa de a se conforma unor pricipii legate de ce înseamnă să scrii bine. În schimb, scriitura considerată rebelă preferă șuvoiul dezlănţuit. Îndeamnă la ascultarea ritmului emoţional. Pare să înlature graniţele dintre personaje și creatoarea lor. Este scriitura pentru care legătura emoţională dintre personaje și autoare demolează graniţe.
Despre această scriitură vei citi mai ales în paginile dedicate romanelor din afara Tetralogiei Napolitane. Vei înţelege astfel de ce ai impresia că Elena Ferrante care a scris Tetralogia Napolitană pare diferită de cea descoperită datorită romanelor considerate mult mai sofisticate și misterioase, cum sunt Viaţa mincinoasă a adulţilor, Fiica scunsă, Zilele abandonului și Iubire amară (la care face referire în multe pagini).
Masculin-Feminin
Peste conflictul dintre scriitura docilă și cea rebelă se suprapune cel dintre așa-zisa scriitură masculină și cea feminină. Elena Ferrante amintește și de teama unor scriitoare de a nu fi luate în serios dacă scriu așa cum se spune că scrie o femeie. Care se tem de feminitatea din stilul lor. De la această frică trece la unele dintre cele mai frumoase pagini dedicate legăturii dintre literatură și prietenia femină.
Vei citi niște pagini captivante despre cum legăturile de prietenie dintre femei devin până la urmă naraţiuni. Despre cum pot deveni autobiografii văzute prin ochii celor apropiate. Referirea la cartea emblematică a lui Gertrude Stein – Autobiografia lui Alice B. Toklas devine o analiză despre formele inovative în scrierea autobiografiilor. Despre granitele dintre ficţiune și experienţele personale.
Omagiul adus lui Dante
Asemenea multor scriitoare apreciate, Elena Ferrante leagă încercarea de a-și găsi stilul de întrebările despre feminitate și rolul impus femeilor în cărţile marilor scriitori. Vei redescoperi paginile scrise de marele Dante. Elena Ferrante se declară captivată de paginile acestuia. De modul în care Dante redescoperise rolul minţii feminine în scrierile sale.
Ca multe alte cărţi despre sursele de inspiraţie, Între margini este și un omagiu. Acel omagiu adus minţilor avangardiste pentru epoca lor. Așadar, este și o carte ce te va trimite înapoi în librărie. Vei căuta niște cărţi scrise de Gertrude Stein sau de Ingeborg Bachmann.
Între margini este o carte apreciată datorită modului în care sunt explicate accesibil niște idei ce străbat istoria literaturii. Regăsești aceeași fluiditate a scriiturii din romanele autoarei. Același talent de a intui potenţialul efectelor acestor cuvinte asupra memoriei cititorului. De asemenea, reflectă abilitatea Elenei Ferrante de a stârni pofta lecturii. Când reflectează la arta de a scrie, Elena Ferrante scrie la fel de captivant. Povestește despre experienţele personale astfel încât să le facă la fel de atractive precum paginile din romanele sale.
Poţi comanda volumul de pe site-urile Pandora M, Libris, Cărturești.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Fericire – Un muzeu al farselor
8 septembrie 2022 -
Il sol dell’avvenire (Un viitor luminos) – Nostalgia lui Nanni Moretti
28 februarie 2024 -
Priscilla – Evadarea din paradisul creat de Elvis
27 iunie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Magul de la Kremlin – Uimitor si terifiant
25 mai 2023 -
Austrian Movie Time 2024
1 iulie 2024 -
Punk requiem – Timisoara visatorilor obraznici
29 august 2024