Expozitie – Calatorie in lumea stampelor Meiji
Japonia este asociată și cu lumea vibrantă din stampele cu gheișe, curtezane, actori kabuki și peisaje stilizate. Dacă te-ai îndrăgostit și tu de această lume, ești invitat la expoziţia Călătorie în lumea stampelor Meiji.
Poţi admira peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze. Aceste vor fi expuse între 11 februarie și 31 martie 2023 la ARCUB. Xilogravurile îi apartin marelui colecţionar George Şerban. Expoziţia este deschisă de marţi până duminică, între orele 12:00 – 20:00. Biletele se pot achiziţiona fie online, de pe arcub.ro sau bilet.ro, sau direct de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr.84-90). Biletul costă 35 lei. Elevii, studenţii și pensionarii care prezintă legitimaţiile sau talonul de pensii la casa de bilete ARCUB vor plăti 25 lei.
Despre această călătorie în lumea stampelor Meiji
Spre deosebire de alte evenimente care s-au axat doar pe o anumită temă din lumea picturii japoneze, expoziţia curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă este considerată primul proiect bucureștean ce prezintă o incursiune completă în lumea stampelor din perioada Meiji, când Japonia s-a redeschis spre lumea occidentală, dorind să lase în urmă trecutul medieval. Este de fapt celebra expoziţie prezentată mai întâi la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în 2022.
Stampele fac parte din categoria numită de japonezi imagini ale lumii trecătoare (Ukiyo-e). Aceste imagini erau numite astfel deoarece prezentau scene din cartierile unde se aflau teatrele kabuki, saloanele frecventate de burghezia fascinată de curtezane și de gheișe. Era o lume a frumuseţii efemere, plină de culori și de viziuni îndrăzneţe, inovatoare, asupra artei. În aceste cartiere se impuneau noile perspective estetice. Arta era modelată după gusturile negustorilor și ale noilor artiști. Era totodată o replică dată nobilimii închistate, ce prefera mai degrabă pictura inspirată de maeștri chinezi.
Faima artiștilor uikiyo-e a trecut dincolo de Japonia. Stampele lor erau la mare căutare printre colecţionarii occidentali. Printre aceștia erau și pictorii din Parisul avangardist. Multe dintre picturile lui Vincent van Gogh, printre care și faimoasa compoziţie reprezentânt iriși, au fost influenţate de stampele japoneze ce îmbinau forţa culorilor și eleganţa stilizării.
Te invit să citești și despre un roman japonez premiat – Femeia cu fustă violet.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
54 de recomandari pentru targul de carte Gaudeamus 2024
2 decembrie 2024Noptile reci ale copilariei – Istanbulul emanciparii
1 decembrie 2024A treia lumina – Mama din timpul unei veri
25 noiembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Pictures of Fidelman – Un pictor american la Roma
21 decembrie 2022 -
Lansare de carte – Ochii Monei
30 mai 2024 -
Les Films de Cannes a Bucarest 2024
25 octombrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Inside the Yellow Cocoon Shell – Vraja cinematografiei asiatice
12 septembrie 2024 -
Prostii/Fools – Cuplul-insula
18 martie 2023 -
Aceeasi mare – Cartea pe care ai lua-o cu tine pe o insula pustie
24 octombrie 2021