Expozitie – Calatorie in lumea stampelor Meiji

0

Japonia este asociată și cu lumea vibrantă din stampele cu gheișe, curtezane, actori kabuki și peisaje stilizate. Dacă te-ai îndrăgostit și tu de această lume, ești invitat la expoziţia Călătorie în lumea stampelor Meiji.

Poţi admira peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze. Aceste vor fi expuse între 11 februarie și 31 martie 2023 la ARCUB. Xilogravurile îi apartin marelui colecţionar George Şerban. Expoziţia este deschisă de marţi până duminică, între orele 12:00 – 20:00. Biletele se pot achiziţiona fie online, de pe arcub.ro sau bilet.ro, sau direct de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr.84-90). Biletul costă 35 lei. Elevii, studenţii și pensionarii care prezintă legitimaţiile sau talonul de pensii la casa de bilete ARCUB vor plăti 25 lei.

Despre această călătorie în lumea stampelor Meiji

Spre deosebire de alte evenimente care s-au axat doar pe o anumită temă din lumea picturii japoneze, expoziţia curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă este considerată primul proiect bucureștean ce prezintă o incursiune completă în lumea stampelor din perioada Meiji, când Japonia s-a redeschis spre lumea occidentală, dorind să lase în urmă trecutul medieval. Este de fapt celebra expoziţie prezentată mai întâi la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în 2022.

Stampele fac parte din categoria numită de japonezi imagini ale lumii trecătoare (Ukiyo-e). Aceste imagini erau numite astfel deoarece prezentau scene din cartierile unde se aflau teatrele kabuki, saloanele frecventate de burghezia fascinată de curtezane și de gheișe. Era o lume a frumuseţii efemere, plină de culori și de viziuni îndrăzneţe, inovatoare, asupra artei. În aceste cartiere se impuneau noile perspective estetice. Arta era modelată după gusturile negustorilor și ale noilor artiști. Era totodată o replică dată nobilimii închistate, ce prefera mai degrabă pictura inspirată de maeștri chinezi.

Faima artiștilor uikiyo-e a trecut dincolo de Japonia. Stampele lor erau la mare căutare printre colecţionarii occidentali. Printre aceștia erau și pictorii din Parisul avangardist. Multe dintre picturile lui Vincent van Gogh, printre care și faimoasa compoziţie reprezentânt iriși, au fost influenţate de stampele japoneze ce îmbinau forţa culorilor și eleganţa stilizării.

Te invit să citești și despre un roman japonez premiat – Femeia cu fustă violet.

Leave a reply