13 carti scrise de autori romani, de cautat la Bookfest 2022

0

Volumele de proză scurtă, romanele despre iubiri intense ori thrillerele halucinante fac parte din ofertele editurilor de la Bookfest 2022 destinate celor interesaţi de literatura autohtonă. Îţi recomand 13 cărţi scrise de autori români, de căutat la Bookfest 2022.

Bookfest 2022 va avea loc între 1 și 5 iunie la Romexpo, Pavilionul B2. Poţi vizita Bookfest 2022 între orele 10:00-20:00 (pe 1, 2 și 5 iunie) și între orele 10:00-21:00 (în zilele 3 și 4 iunie).

Cărţi de proză scurtă în care mulţi se pot regăsi

1.A râs și tata de Remus Boldea

A râs și tata este un volum de proză scurtă care marchează un debut. Prozele semnate de Remus Boldea promit un stil franc, stârnind pofta de lectură prin folosirea umorului în momentele de cumpănă ale personajelor. Majoritatea povestirilor explorează diversele vârste și ipostaze din viaţa unui bărbat. Personajele masculine din aceste proze îţi promit o lectură lipsită de ezitări în exprimarea unor gânduri sau opinii mai puţin dezirabile.

2. Fericire de George C. Dumitru

Fericire este un volum de proză scurtă în care vei regăsi multe situaţii familiare. George C. Dumitru alege personaje inspirate din tipologii pe care le întâlnești în viaţa de zi cu zi. Subiectele alese reflectă legături de cuplu ajunse în impas, frica de ratare, legăturile dintre părinţi și copii sau dintre angajaţii unei corporaţii.

Romane despre iubiri pierdute

3. Toate greșelile care se pot face (Cătălin Pavel)

După ce i-a făcut pe mulţi să se îndrăgostească de istorie datorită cărţii Arheologia iubirii, Cătălin Pavel revine de data aceasta printr-un roman. Toate greșelile care se pot face este un roman despre un bărbat pe cale să se despartă de femeia considerată marea lui dragoste. Povestea de iubire se îndreaptă la un moment dat spre o distopie cu mesaje îmbibate de metafore.

4. Femei de iasomie de Ionel Bușe

Femei de iasomie îmbină istoria recentă cu amintirile unui bărbat despre marile sale iubiri. Este un roman despre voluptatea nostalgiilor și capriciile memoriei.

Romane precum un thriller psihologic

5. Căderea de Paul Ţanicui

Căderea este un roman în care misterul unei dispariţii va transforma suspansul în trecerea spre o lume a miturilor întunecate și a superstitiilor cu efecte halucinante. În centrul romanului se află un cuplu format dintr-un regizor american și o scenografă din România. Ei se căsătoresc la Brașov. Ambii vor să se stabilească într-o zonă pitorească. Doar că ea dispare. Încercând să o găsească, regizorul descoperă jurnalul acesteia. Femeia care a scris jurnalul pare total diferită de partenera cunoscută. Tot din jurnal afla despre interesul acesteia pentru misterele vechilor manuscrise din cultura iudaică.

6. Cerul ca oţelul de Cosmin Leucuţa

După ce s-a remarcat mai ales datorită volumelor de proză scurtă, dintre care și acela intitulat Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii?, scriitorul Cosmin Leucuţa își așteaptă cititorii la Bookfest 2022 cu noua sa carte. De data aceasta este vorba despre un roman.

Cerul ca oţelul îmbină distopia, thrillerul și elementele unui road-trip. Este o poveste despre o nouă lume, una postapocalipstică, și despre o tânără care încearcă să se adapteze la schimbările suferite de omenire.

7. Şapte virtuţi deșarte și o păcătoasă moarte de Alexandru Lamba

Dacă preferi un thriller psihologic, poţi alege romanul Şapte virtuţi deșarte și o păcătoasă moarte. Simbolul purgatoriului este reinterpretat într-o poveste alertă, stranie. Este povestea unui personaj aflat în căutarea purgatoriului după ce s-a lăsat ispitit de prea multe ori.

8. Instabil de Ruxandra Burcescu

Instabil este un alt roman psihologic având intensitatea unui thriller. Ruxandra Burcescu deviază situaţiile bizare spre psihologia abisală. Personajele sale își explorează dorinţele și alegerile, într-o lume unde legăturile umane devin imprevizibile.

Antologii de proză scurtă

9. Kiwi

Prozele unora dintre noii scriitori romani sunt reunite în antologia Kiwi. Ediţia din 2022 are ca tema graniţele. Vei citi proze scurte despre migraţie, distopii high-tech, întâlniri între vechi și nou sau între fantastic și real. Ti s-au pregătit patruzeci de proze scurte captivante.

10. Dragostea când te doare

Un alt volum care îţi oferă proze scurte inedite scrise de unii dintre cei mai apreciaţi autori contemporani din România este și Dragostea când te doare. Obsesiile, dorinţele ascunse, dezamăgirile și căutarea sineului sunt reflectate în pagini care nu te lasă indiferent.

Cărţi foarte bune, precum călătorii în timp

11. Eugene Ionesco – Descoperiri

Admiratorii lui Eugene Ionesco vor avea o surpriză. Datorită volumului Descoperiri vor putea explora universul dramaturgului deschizător de drumuri. Vor intra în lumea sa prin intermediul desenelor, amintirilor despre anii de formare și despre evenimentele care l-au inspirat.

12. Poziţia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine de Cătălin Mihuleac

Scriitorul Cătălin Mihuleac redă episoadele tensionate din istoria secolului XX printr-un stil care dă dependenţă. Îmbină darul unui povestitor cu satira, tragicul și umorul negru. Uneori, din episoadele hâde răsar situaţii și personaje savuroase. Dintre acestea fac parte și cele din romanul Poziţia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine.

Acţiunea reflectă peripeţiile unei personalităţi franceze ajunse în România interbelică. Prin labirintul unei ţări în schimbare, mereu înșelătoare, îi este ghid un soldat. Romanul este și declaraţia de iubire faţă de acea societate puternic influenţată de cultura franceză.

13. Labiș. Jurnalul pierdut

Colecţia Biografii romanţate continuă. Noul volum va fi Labiș. Jurnalul pierdut. Este rândul lui Cosmin Perţa să pună altă lumina asupra vieţii lui Nicolae Labiș. Te va invita la o incursiune în lumea interioară a unui artist pe care tragedia nu l-a ocolit.

Leave a reply