Unde poţi vedea unele dintre cele mai bune filme realizate în ultimii 80 de ani? Într-un amfiteatru devenit cinematograf de vară, în aer liber, renovat de Teatrul Masca. Amfiteatrul se află pe Bulevardul Uverturii nr.14, Sector 6, București. Cele 14 filme din selecţia programului CineMasca 2024 reprezintă mai multe stiluri și ţări. Lungmetrajele vor fi proiectate în fiecare sâmbătă, începând din iulie până-n septembrie. Proiecţiile vor începe de la 21:15. Înainte de începerea filmului, fiecărui spectator îi este pusă la dispoziție o pereche de căști wireless pentru a asigura o experiență sonoră optimă pe tot parcursul proiecției, într-o atmosferă intimă și prietenoasă.

Despre filmele selectate

Curatorul programului CineMasca 2024 este Andrei Rus, curator de film și conferențiar universitar al Facultății de Film în cadrul UNATC București.

„Primul program CineMasca propune 14 filme realizate în ultimii 80 de ani în diverse colțuri ale lumii care etalează, la mai multe niveluri, trăsături teatrale și performative. Uneori sunt adaptări ale unor piese de teatru sau includ detalii ale vieții de zi cu zi ale unor trupe de teatru. Alteori sunt filme politice influențate de teoriile brechtiene și aspiră să miște conștiințele publicului și să-l mobilizeze civic. Sau apelează la dispozitive preluate din teatru: coruri similare celor din teatrul antic, scenografii care plasează narațiunea în contexte mai curând alegorice decât realiste, și coregrafieri minuțioase ale corpurilor actorilor în spațiu.

Ce au toate în comun e explorarea creativă – de cele mai multe ori, spectaculoasă prin ineditul abordării – a punctelor de întâlnire dintre artele performative și cinema. Iar construirea cadrului pentru as-tfel de intersecții în plan local e și propunerea principală a acestui proiect curatorial, căci dincolo de valoarea cinematografică a fiecărui film inclus în program, sperăm că ele vor stârni curiozități și dezbateri între cinefili și pasionații de teatru și vor începe să zdruncine acea platitudine atât de frecvent vehiculată că un «film teatral» e un «film prost».” (𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐑𝐮𝐬, curator de film și conferențiar universitar al Facultății de Film în cadrul UNATC București).

Filme speciale

Organizatorii anunţă, pe pagina de Facebook dedicată evenimentului, că printre filmele pe care le vei putea vedea sub cerul liber în următoarele luni la CineMasca 2024 se numără unul scandalos din fosta Iugoslavie, realizat de Dușan Makavejev în 1971. Mai poţi vedea un eseu realizat de Chantal Akerman despre coregrafa Pina Bausch.

Cei ce preferă abordările neconvenţionale ale pieselor clasice vor avea parte de un film aparte. Li s-a pregatit un experiment al fraților Taviani. Un experiment în care pun în scenă o piesă faimoasă a lui William Shakespeare împreună cu un grup de bărbați dintr-o închisoare italiană. Programul include și un film clasic american realizat de Ernst Lubitsch despre o trupă de teatru care sfidează autoritățile ocupante.

Bijuteriilor cinematografice li se alătura și două filme care se vor întinde după miezul nopții. Este vorba despre Iubire nebună, regizat de Jacques Rivette, și Narcis și Psyche, al maghiarului Gabor Body.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Biletele pot fi achiziţionale de pe Eventbook.

Leave a reply