Prietena mea Natalia – Un roman irezistibil pentru cei pasionati de psihologie si de arta

0

Prietena mea Natalia este un roman irezistibil pentru cei pasionaţi de psihologie și de istoria artei. Asemenea unei terapeute sofisticate, erudite și extrem de ingenioase, una dintre cele mai bune scriitoare finlandeze contemporane, Laura Lindstedt, folosește pasiunea pentru cinematografie, pictură și literatura a personajului său enigmatic și expert în seducţie pentru a scoate la suprafaţă labirintul întortocheat din abisurile psihicului.

Psihicul feminin multă vreme ignorat

Datorită erotismului precoce și ţesăturii alambicate create de fantezii în lumea afectivă și în memoria sa capricioasă, Natalia ar fi devenit una dintre femeile complicate despre care ai fi citit în relatările și în eseurile scrise de Freud sau de contemporanii acestuia. Ea ar fi schimbat probabil modul în care mulţi terapeuţi se raportau la psihicul feminin, la începuturile psihanalizei.

Natalia ar fi fost ea însăși o deschizătoare de drumuri. Dacă nu o psihanalistă, sigur ar fi fost o scriitoare vizionară. Ar fi atras atenţia prin dezinvoltura ei, prin erotismul asumat și prin capacitatea de a folosi pictura favorită și lecturile pentru a-și dezvălui spectaculos lumea interioară. Dar mai ales prin explorarea modului în care descoperirea timpurie a sexualităţii i-au modelat relaţiile din perioada adultă.

Terapeutul, personajul-narator

Personajul-narator, un psihoterapeut căruia nu-i cunoaștem biografia, nici vârsta sau genul, ci doar metoda inedită, are privilegiul de a o întâlni pe captivanta și la fel de cameleonica Natalia. Ea îi devine pacientă. La iniţiativa ei, acesta începe să scrie despre ședinţele de terapie. Natalia vrea ca experienţele ei să ajungă dincolo de cabinetul terapeutului.

Încă de la prima întâlnire cu Natalia, personajul-terapeut, devenit narator, îţi dă de înţeles că urmează să citești despre o femeie constientă de forţa ei de seducţie. De altfel, ea nu ezită să desfășoare, chiar în timpul sedinţelor de terapie, acest ritual de seducţie. Unul care poate deveni o veritabilă capcană pentru un terapeut care nu este încă stăpân pe propriile emoţii și metode.

Un ideal feminin rebel

Protagonista din Prietena mea Natalia este întruchiparea unui ideal din mintea multor bărbaţi. Este rebelă, plină de curiozitate în faţa unor experienţe adesea considerate niște tabuuri. Deschiderea îi este dublată de pasiunea pentru artă, fiind capabilă de a incita la discuţii îndelungate. În ciuda multiplelor calităţi devenite o redutabilă forţă de atracţie, Natalia nu simte plăcere în relaţiile de cuplu. De aceea ajunge în cabinetul terapeutului.

Prietena mea Natalia: un roman irezistibil pentru cei pasionaţi de psihologie și de arta vizuală

Odată ajunsă la ședinţele de psihoterapie, Natalia este încurajată să folosească anumite cuvinte și amintiri despre tabloul preferat, deţinut de bunica ei, pentru a scoate la suprafaţă cauzele problemelor sale de cuplu. Pe măsură ce începe să creeze povestiri sau forme de artă ce îmbină fotografia, elementele cinematografice, destăinurirea sau picturile explicite, extrem de exacte, Natalia pune în scenă o metamorfoză înșelătoare.

Cabinetul psihoterapeutului devine pentru Natalia scena în care își derulează ipostazele schimbătoare. Plăcerea lecturii va fi amplificată de imprevizibilele sale treceri de la o amintire incandescentă la alta. Incandescenţa memoriei erotice va fi mereu însoţită de niște conexiuni uimitoare între idei. Să nu uităm că protagonista din Prietena mea Natalia are o viaţă intelectuală intensă.

Capcana pentru terapeut

La un moment dat, ai impresia că stăpânirea de sine a personajului terapeut riscă să se evapore. Cauza: dezvăluirea extrem de îndrăzneaţă a unei ispostaze folosite de Natalia într-una dintre ședinţe. Datorită acestei ipostaze de seducătoare cameleonică, (aparent) subversiv-manipulatoare în relaţia cu terapeutul, încă prinsă în plasa propriilor defense psihologice, dar și talentului dublat de exuberanta și extrema sinceritate în dezvăluirea stărilor ce însoţeau descoperirea timpurie a propriei sexualităţi, personajul feminin trimite romanul Prietena mea Natalia într-o lume unde se întâlnesc paginile autobiografice ale lui Anais Nin, trăirile personajelor dezinhibate ale lui Lars von Trier, experienţele din eseurile lui Freud și cele relatate de Irvin Yalom în volumul Călăul dragostei.

Picturile și înţelesurile ascunse ale cuvintelor

Pe cât de năvalnice devin amintirile și destăinuirile Nataliei, pe atât de calm și de meticulos rămâne terapeutul. Acesta este de fapt un personaj-cheie în legătura dintre cititor și romanul Laurei Lindstedt. Personajul-terapeut întreţine forţa de seducţie a unui roman scris pentru cei pasionaţi de artă. Acesta o provoacă pe Natalia să folosească la maximum potenţialul cuvântului. Să întoarcă pe toate părţile simbolurile unor tablouri abstracte sau ale filmelor preferate.

Natalia nu se oprește la imagini. Manifestă un real interes pentru cuvinte, vecin cu voluptatea unui lingvist. Face spectacol din etimologia unui cuvânt banal sau al unuia interzis, rușinos. Conexiunile dintre semnificaţiile și etimologia unor cuvinte întreţin enigmele. Totodată, aceste conexiuni dezvăluie niște semnificaţii ascunse multă vreme în adâncurile inconștientului. Odată ieșite la suprafaţă, îţi amintesc despre cum fiinţa umană folosește arta pentru a se ascunde, pentru a rezista psihic sau pentru a se vindeca printr-o legătură umană securizantă.

Poţi comanda romanul de pe LibHumanitas.

Te invit să citești și despre cartea de proză scurtă Black Vodka.

Leave a reply