Visuali Italiane – Festival dedicat noii cinematografii italiene
Unde poţi vedea noile filme italiene de artă, prezentate în circuitul marilor festivaluri internaţionale? În cadrul Visuali Italiane un festival dedicat cinefililor din România îndrăgostiţi de cinematografia din ţara lui Fellini. Între 6 și 12 martie 2023, la Cinema Muzeul Ţăranului, poţi vedea 12 filme, dintre care 2 clasice restaurate. Selecţia include atât drame, cât și comedii. Nu lipsesc nici reinterpretările în cheie actuală a elementelor definitorii pentru anumite genuri cinematografice.
Filmele din selecţia festivalului Visuali Italiane
Cei opt munţi/Le otto montagne
Inclus în selectia ediţiei din 2022 a Festivalului de la Cannes, filmul Cei opt munţi va putea fi văzut, în premieră, la deschiderea evenimentului, urmând să intre și în circuitul cinematografelor din România, din 24 martie. Inspirat din romanul omonim al unuia dintre cei mai iubiţi scriitori italieni, Paolo Cognetti, filmul prezintă povestea unei mari prietenii pe fundalul unora dintre cele mai frumoase peisaje din lume. Personajele principale iubesc muntele, care i-a învăţat ce înseamnă solidaritatea în faţa naturii aspre. La un moment dat, cei doi prieteni aleg drumuri diferite. Se reîntâlnesc peste ani, când își dau seama că au multe să-și spună. Trailerul, aici.
Încet-încet/Piano Piano
De la Festivalul de la Locarno 2022 vine filmul Încet-încet/Piano piano. Le este dedicat celor îndrăgostiţi de Napoli, dar care vor să-l descopere în profunzimea contrastelor sale. Acţiunea se petrece într-un cartier de la periferie. Aici se află și apartamentul sărăcacios unde locuiesc Ana, o adolescentă rebelă, și mama acesteia. Ele urmează să fie evacuate deoarece imobilul trebuie dărâmat. În locul lui va apărea o clădire mult mai înaltă. În vara acelui an, adolescenta își începea călătoria spre maturizare.
Spargătorul de oase/Spaccaossa
Tot din Sudul plin de povești dramatice vine și filmul Spărgătorul de oase. Acţiunea se mută în Palermo. Aici, unii oameni apelează la cei numiţi spargătorii de oase, pentru a le provoca fracturi astfel încât să le permită încasarea poliţei de asigurare. Banii sunt folosiţi pentru a evita falimentul personal. Trailerul, aici.
Pentru Chaia/A Chiara
Calabria și lumea ei fremătătoare este reprezentată și de filmul Pentru Chiara. Vei descoperi povestea unei adolescente care află brusc despre afacerile ilegale ale tatălui său. Descoperirea o va face să-și redefinească legătura cu propria familie. Filmul a impresionat publicul italian. Actrita Swami Rotolo a primit Premiul David di Donatello. Trailerul, aici.
Noaptea fantomă/Notte Fantasma
Dacă preferi suspansul unui thriller, poţi alege și filmul Noaptea fantomă. Cele două personaje – fiul unui imigrant și un poliţist cu tulburări de personalitate – îţi vor fi ghizi printr-o Romă întunecată, a marginalilor. Acţiunea se petrece într-o singură noapte plină de pericole și de rasturnări de situaţie. Filmul a fost inclus și în selecţia Festivalului de la Veneţia, secţiunea Orizonturi. Trailerul, aici.
Atlantida/Atlantide
Atlantida este unul dintre cele mai bune filme dedicate Veneţiei. O Veneţie precum o călătorie halucinantă, hipnotică, între seninatatea verii și misterul nopţii. Este Veneţia celor îndrăgostiţi de muzica electronică, dar la fel de conștienţi de vechea splendoare din care se hrănește faima orașului plutitor. Trailerul, aici.
Vera
Vera este un film despre întâlnirile salvatoare în timpul unor situaţii de viaţă dramatice. Filmul spune povestea fiicei unui star de spaghetti western. Este la rândul ei în căutarea faimei, dar este respinsă la majoritatea castingurilor. Nici viaţa amoroasă nu este prea strălucită, Vera având un iubit care trăiește de pe urma ei. La un moment dat, în viata protagonistei apare un băieţel, în urma unui accident de mașină. Trailerul, aici.
Eu si Spotty/Io e Spotty
Însingurarea și nevoia de celălalt sunt redate absurd în filmul Eu și Spotty. Personajul central, Matteo, este apreciat în lumea graficii digitale. Este și un introvertit excentric. Acesta se simte cel mai bine costumat în câine. De aceea apelază la serviciile unei fete de aceeași vârstă, rugand-o să-i fie dog-sitter. Trailerul, aici.
Umbra zilei/L’ombra del giorno
Îl revedem pe unul dintre cei mai buni actori italieni, Riccardo Scarmacio, în rolul unui patron de restaurant din anii ’38. Deși oportunist, stă departe de politică, fiind dependent doar de munca lui. Însă realitatea socială intră în lumea lui odată cu tânără care îl roagă să o angajeze. Aceasta pare să fugă de lume, având un secret. Trailerul, aici.
Exterior, noapte/Esterno notte
Prezentat în două părţi, noul film al lui Marco Bellocchio este o analiză a societăţii italiene zguduite de răpirea și asasinarea lui Aldo Moro. Sunt analizate relaţiile de familie, ascensiunea radicalizării, ura, segregarea, insecuritatea. Exterior, noapte reflectă unul dintre cele mai grele momente din istoria recentă a Italiei. Trailerul, aici.
Milano Calibrul 9/Milano Calibro 9
Milano Calibrul 9 este considerat unul dintre cele mai bune filme noir din cinematografia italiană. Un clasic prezentat pentru a reaminti de evoluţia cinematografiei postbelice. Vei regăsi ingredientele estetice ale filmelor de gen realizate în anii ’70. Trailerul, aici.
Dorinţa nebună/La voglia matta
Un alt clasic din selecţie este și Dorinţa nebună. Este o comedie sub care se ascunde o privire necruţătoare aruncată Italiei din perioada boom-ului economic al anilor ’60. Filmul prezintă întâlnirea dintre un industriaș și o gască de adolescenţi puși pe șotii. El se va îndrăgosti de una dintre adolescente. Trailerul, aici.
Preţul unui bilet este de 15 lei. Poţi cumpăra bilete și online, de pe Eventbook.
Te invit să citesti și articolul 10 scriitoare italiene talentate.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024Bucharest International Film Festival 2024
13 septembrie 2024A Good Place – Un debut straniu
12 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Alte 23 de carti te asteapta in iunie 2022
12 iunie 2022 -
Junky – Inca de actualitate
3 decembrie 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Bucharest Early Music Festival 2022
7 noiembrie 2022 -
27 de carti si alte surprize, recomandate pentru februarie 2023
17 februarie 2023 -
Eldorado – Cealalta perspectiva
21 iulie 2024