Junky – Inca de actualitate

0

Peste unele cărţi nu se așterne praful. Ele rămân actuale prin subiectul abordat. O astfel de carte este și controversata (la vremea ei) Junky, prin care William Burroughs își făcea intrarea memorabil în lumea scriitorilor nonconformiști ce aveau să șocheze, dar să și reîmprospăteze literatura americană.

Din aceeași generaţie cu Jack Kerouac și Alen Ginsberg, William Burroughs avea să rămână unul dintre cei mai citiţi scriitori ai secolului XX. Inspirându-se din propria experienţă marcată de adicţie, Burroughs avea să dea romanul Junky, devenit oglinda unei lumi ascunse, clandestine, greu de acceptat în mijlocul unor mituri despre lumea tuturor posibilităţilor.

O perspectivă necosmetizată

Junky nu este doar un roman despre infernul consumatorilor. Este o perspectivă necosmetizată asupra societăţii urbane postbelice. Pe Burroughs nu-l interesează metropolele progresului babilonic. Privirea lui se concentrează asupra marginalilor. Asupra celor ce nu doresc sau nu pot să participe la construirea noii societăţi, a noului mit.

Perspectiva lui nu este contrazisă de trecerea timpului. Paginile din Junky se dovedesc a fi cât se poate de actuale. Aceeași relaţie dintre oraș, consumator, pericole și recăderi, delicvenţă și marginalizare vei descoperi în experienţele relatate și în zilele noastre.

Supravieţuirea acestei cărţi se datorează și autenticităţii asociate scriiturii. De o francheţe bulversantă și corozivă, William Burroughs relatează întâmplări adevărate din lumea celor ajunși la marginea societăţii sau în subteranele ei. Descrierea experienţelor pleasează textul la graniţa ficţiunii cu autobiografia. Unele pasaje te determină să te întrebi dacă nu cumva scrierea acestui text este o frondă. Un protest împotriva unei societăţi (în multe privinţe) conservatoare, unde până și cea mai mica deviere de la modelul colectiv acceptabil se transformă în marginalizare. Odată experimentată marginalizarea, adicţiile de tot felul găseau o cale liberă.

O lume clandestină

Când ajungi să citești despre experienţele personajului devenit un alter ego al scriitorului, îţi și imaginezi un regizor specializat în documentare imersive străbătând arterele din New York pentru a capta o lume având propriile reguli. Asemenea unui insider înzestrat cu talent literar, Burroughs surprinde ritualurile, cutumele și mecanismele de supravieţuire, manipulare și autoiluzionare din această lume. Astfel, romanul-cult devine și un material preţios pentru cei ce studiază lumea formată în jurul unor dependenţi. Mecanismele ce-i vulnerabilizează tocmai când le dau impresia că pot rezista oricum. Trecerea de la consum la distribuire și adesea la criminalitate.

Prin captarea unei lumi accesibile doar consumatorilor, William Burroughs dezvăluie de fapt o Americă într-o oglindă răsturnată. În anii de după Război, când se încerca mult-promisa restaurare a lumii stabile și prospere, o bună parte a societăţii americane dorea să-și exprime revolta. Doar că nu-si găsea mijloacele sau pur și simplu era împinsă în subteranele societăţii, în speluncile ce se umpleau după lăsarea serii. Despre această lume neacceptată au scris Burroughs și colegii săi de generaţie.

Poţi găsi cartea pe site-ul Anansi, pe Libris sau Cărturești.

Leave a reply