37 de carti ne asteapta in septembrie 2022

0

Toamna promite noi romane scrise de autorii preferaţi, dar și carţi prin care să descoperim noile talente. 37 de cărţi ne așteaptă în septembrie 2022 pentru a descoperi povești fabuloase, dar și evenimente istorice învăluite în secrete.

Salman Rushdie și ale sale romane extraordinare

1.Pământul de sub tălpile ei de Salman Rushdie

Pământul de sub tălpile ei este considerat unul dintre cele mai bune scrise de Salman Rushdie. Apropie mitul lui Orfeu de cultura indiană. Personajele cărţii vin din lumea muzicii. Povestea lor este spusă prin ochii unui fotograf. Acesta este bunul prieten al unui faimos cântăreţ, dar și fostul amant al celei devenite marea iubire a cântăreţului. La rândul ei o importantă muziciană, aceasta dispare în urma unui cutremur. Iubitul ei va încerca să o ragăsească. Va ajunge în infernul subteran după ce-l va străbate pe cel din lumea noastră. Romanul lui Salman Rushdie apropie realismul magic de istoria contemporană.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Rușinea de Salman Rushdie

Istoria Indiei ia forma unor alegorii fascinante în romanele scrise de Salman Rushdie. Unul dintre acestea este Rușinea. Vei citi povestea unui bărbat a cărui viaţă a fost marcată de cele trei femei ce l-au crescut. Una îi este chiar mamă, însă nu i se spune care dintre ele. Identitatea tatălui este un tabu.

Bărbatul și-a petrecut primii ani din viaţă izolat în conacul locuit de cele trei femei. Aici, i-a fost interzis să simtă rușinea. Devenit un renumit imunolog, el se trezește prins într-un conflict provocat de doi oameni influenţi din regiune. Unul reprezintă imaginea străinului neacceptat. Povestea cu elemente fabuloase amintește de una dintre cele mai vechi civilizaţii asiatice datorită numelor personajelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Descoperi lumea armenilor

3. Prietenul armean de Andrei Makine

Prietenul armean este un roman despre vindecarea prin legăturile umane în timpuri cumplite. Personajul central își povestește copilăria și adolescenţa. Viaţa lui se schimbase la vârsta de 13 ani, când îi luase apărarea unui coleg armean firav, hărţuit de băieţii mai mari. Protagonistul, crescut într-un orfelinat din Siberia, ajunge să cunoască nu numai prietenia, ci și afecţiunea unei familii. În noul său roman, Andrei Makine amintește de comunităţile de armeni care au îmbogăţit sufletește locurile unde s-au refugiat.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

4. Mărturii ale copiilor armeni de Sonya Orfalian

Din păcate, se vorbește mult prea puţin despre genocidul ce i-a vizat pe armeni în secolul XX. Autorităţile de la Istanbul i-au deportat, forţându-i să parcurgă mii de kilometri prin zonele aride ce făceau trecerea de la ţinuturile Turciei la cele ale fostei Mesapotamii. Povestea lor este spusă de 36 de supravieţuitori (numărul literelor din alfabetul armenilor). Aceștia erau copii în acei ani. Mulţi s-au stabilit peste mări și ţări. Şi-au întemeiat familii încercând să supravieţuiască psihologic. Însă acasă a rămas de multe ori sinonimul unei traume de nedescris.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre analizarea propriei vieţi

5. Ultimul interviu de Eshkol Nevo

Eshkol Nevo și-a câștigat mulţi cititori în România datorită romanelor Simetria dorinţelor și Trei etaje. În romanul Ultmul interviu prezintă viaţa unui scriitor. Acesta începe să își deruleze evenimentele ce i-au marcat existenţa folosindu-se de pretextul unui interviu pentru un site dedicat literaturii.

Fiecare întrebare eliberează un șuvoi de amintiri și de confesiuni. Își dă astfel seama că legătura de cuplu este pe cale să se destrame. Fiica sa a plecat de acasă, dezamagită de el. Cel mai bun prieten suferă de o boală gravă. Scriitorul devine el însuși personajul unei povești despre fragilitate, regrete și asumarea care duce la maturizare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

6. Adunare de Natasha Brown

Adunare este povestea despre maturizare a unei tinere având origini afro-americane. Ea dorește să fie acceptată și să beneficieze de aceleași șanse pentru a-și împlini visurile. Pentru a se integra, ajunge să fie obedientă în mediul profesional. Niște evenimente imprevizibile o provoacă sa fie din nou ea însăși, să apeleze din nou la autenticitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Doza de înţelepciune

7. Despre fericire de Blaise Pascal

Paginile scrise de Blaise Pascal îi pot inspira nu numai pe cei ce studiază filosofia. Despre fericire este una dintre cărţile puse pe lista multor generaţii dornice de a intra în dialog cu marile minţi ale omenirii. Blaise Pascal nu a încetat să provoace la dialog și la reflecţie.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Literatura sud-americană

8. Câmpul în flăcări de Juan Rulfo

Juan Rulfo este considerat unui dintre scriitorii esenţiali dacă vrei să înţelegi America Latină. Câmpul în flăcări reunește mai multe povestiri despre universul rural mexican prins în vârtejul evenimentelor istorice având forţa unei revoluţii. Juan Rulfo prezintă o lume arhaică, dar care nu se mai poate sustrage istoriei decise de cei din afara ei.

Poţi comanda volumul de pe, Libris, Cărturești

9. Domnul Președinte de Miguel Angel Asturias

De la câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură vine romanul Domnul Președinte. Scriitorul din Guatemala Miguel Angel Asturias recurge la proza avangardistă pentru a reda alegoric evenimentele din istoria zbuciumată a ţării sale. O ţară ce a pendulat între președinţi vizionari și dictatura militară atroce.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi pentru cei fascinaţi de Japonia

10. Gara Ueno, ieșirea spre parc de Yu Miri

Gara Uena, ieșirea din parc este un roman ce derulează povestea de viaţă a unui om devenit o fantomă ce bântuie gara din Tokyo în cautarea odihnei. Existenţa bărbatului se desfășurase în paralel cu evenimentele din familia imeperială. De asemenea, povestea lui de viaţă este strâns legată și de modernizarea capitalei. El ajunge în Tokyo în timpul Olimpiadei din 1964. În urma unor evenimente dramatice, sfârșește printre oamenii străzii din jurul gării Ueno. Romanul lui Yu Miri îţi dezvăluie încă o parte a unui Tokyo vast cât un ocean de povești intersectate.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

11. Povești din cafenea de Toshikazu Kawaguchi

Povești din cafenea este o carte în urma căreia rămâi cu întrebarea: Ce s-ar întâmpla dacă aș putea călători în propriul trecut? Este și întrebarea protagonistului. El descoperă un local magic și enigmatic. Aici își poate reîntâlni prietenii pierduţi. Cartea este continuarea bestsellerului Până nu se răcește cafeaua.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi despre oceane și despre lumea animalelor

12. Elocinţa sardinei de Bill François

Elocinţa sardinei este o carte dedicată celor dependenţi de mare. Se îmbină informaţiile din stiinţă cu stilul ludic. Vei avea parte de o lectură agreabilă pe mările preferate. Biologia, istoria și miturile sunt aduse împreună astfel încât să descoperi detalii inedite despre lumea acvatică și despre modul în care oamenii s-au atașat de această lume de-a lungul mileniilor.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

13. Perestroika la Paris de Jane Smiley

Perestroika este numele unei iepe curioase. Ea părăsește hipodromul pentru a cunoaște mai bine Parisul. Pe străzile Parisului întâlnește alte necuvântătoare care o ajută să se orienteze, să se ferească de pericole. Ele îi vor deveni cei mai buni prieteni. Perestroika la Paris este o fabulă încântătoare, în care ni se vorbește despre solidaritate și despre curiozitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

14. Un basm de Stephen King

Stephen King s-a gândit la începutul pandemiei că ar fi bine să scrie și o carte având un mesaj optimist. Din această dorinţă s-a materializat Un basm. Vei citi despre legătura de prietenie dintre un adolescent de 17 ani, elev model, nevoit să devină îngrijitorul proppriului tată, ajuns dependent de alcool în urma unei traume, și o căţelușă având un stăpân singuratic, izolat într-o casă mare de pe un deal, considerată a fi o locuinţă plină de secrete.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi inspirate din mituri

15. Ariadna de Jennifer Saint

Mitul Ariadnei nu încetează să ne fascineze după mii de ani de la primele versiuni. Romanul Ariadna face parte din seria celor ce propun o revizitare a mitului, prin reinterpretări inedite. Ţi se promite o lectură care să te facă să-ţi imaginezi cum era viaţa la palatul regelui Minos al Cretei, dar și în ţinuturile unde începe cu adevărat aventura protagonistei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

16. Nunta lui Cadmus și a Harmoniei de Roberto Calasso

Pasionaţii de mitologie pot trece pe lista lor și Nunta lui Cadmus și a Harmoniei. Scriitorul Roberto Calasso reinterpretează Metamorfozele printr-un suflu proaspat oferit personajelor. Așadar, pregătește-te pentru o călătorie fascinantă în lumea Greciei din mitologie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

17. Zogru de Dointa Ruști

Ne plac romanele Doinei Ruști datorită inspiraţiei de a îmbina realul cu fantasticul având nuanţe mitice. La fel este și romanul Zogru. Acţiunea începe acum sute de ani, dar continuă în spaţii atemporale. Este un roman despre un personaj care trece prin multe aventuri, se îndrăgostește și apoi întâlnește fiinţe excentrice, demne de un basm straniu.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi pentru cei pasionaţi de istorie

18. Femeia-urs de Karolina Ramqvist

Femeia-urs este un roman în care se împletesc poveștile de viaţă a două femei din epoci diferite. Una dintre ele Marguerite, aristocrata franceză care în 1540 se alătura expediţiei de colonizare a Lumii Noi. Bănuită că ar fi avut o legătură nepermisă cu unul dintre marinari, ea este abandonată pe o insula pustie din Atlanticul de Nord. Reușește să învingă natura, supravieţuind. Secole mai târziu o scriitoare îi descoperă povestea. Își dă seama că sunt multe detalii misterioase în povestea nobilei din secolul al XVI-lea.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

19. Librarul din Florenţa de Ross King

Dacă te pasionează Renașterea, trebuie să treci pe listă și cartea Librărul din Florenţa. Vei descoperi niște personalităţi istorice dependente de lectură (doar acţiunea se petrece în Toscana familiei Medici). Autorul cărţii, Ross King, este specialist în istoria Renașterii.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

20. Librăria din Teheran de Marjan Kamali

Librăria din Teheran aminteste de rezilienţa locuitorilor cosmopoliţi ai Iranului. Sunt acei locuitori dependenţi de lectură, îndrăgostiţi de poezia lui Rumi. Din rândul acestora fac parte și protagoniștii romanului scris de Marjan Kamali. Ei reprezintă acei tineri idealiști din Teheranul anilor ’50, un Teheran ce nu fusese cotropit de fundamentaliști. Cei doi se întâlnesc într-o librărie. Se îndrăgostesc, uniţi de pasiunea pentru citit. La un moment dat, unul dintre ei dispare. Se vor reîntâlni după ani, când personajul feminin va revizita Iranul după mutarea în California.

21. Paris. Napoleon al III-lea, baronul Haussmann și crearea unui oraș al visurilor de Mary McAuliffe

Mulţi îl consideră pe baronul Haussmann creatorul Parisului de care ne-am îndrăgostit. Un Paris al bulevardelor largi și al clădirilor devenite emblematice în picturile din secolul al XIX-lea. Despre acest Paris vei citi în cartea scrisă de Mary McAuliffe. Paginile sunt ferestre spre acel Paris al lui Monet, Zola, Maupassant, Dumas ori Manet, dar și al faimoaselor curtezane implicate și în viaţa literară datorită saloanelor pe care le ţineau.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

22. Rădăcinile cerului de Romain Gary

Rădăcinile cerului este considerat unul dintre cele mai bune romane scrise de Romain Gary. Te va purta în savana africană, în zorii luptei pentru eliberarea de sub colonialism. Personajul central este un erou al Rezistenţei și un supravieţuitor al lagărelor de concentrare. Pentru autorităţi este un posibil spion, iar pentru cei mulţi este un Don Quijote idealist nimerit într-o Africă plină de răni, ce visează la independenţă, la dreptul locuitorilor de a-și decide viitorul.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane prin care descoperi scriitori români contemporani

23. Banchetul cerșetorilor de Irina Anghel

Câștigător al Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2022, Banchetul cerșetorilor este un roman straniu, plin de mister. Irina Anghel scrie despre iubiri pierdute, prietenii din adolescenţă și tineri pasionaţi de lectură. La fel sunt și cei ce se reunesc într-o librărie pentru a vorbi despre cel mai bun prieten al lor, Mișu. Acesta dispăruse la vârsta de 17 ani, lăsând în urma sa o invitaţie la un banchet al cerșetorilor. Nina, o fostă colegă de clasă, dar și fiica profesoarei de pian a lui Mișu, îi reunește pe cei ce fusesera cândva prietenii acestuia. Patru decenii au trecut de la dispariţia lui Mișu. Ce s-a intamplat cu adevărat? Este întrebarea ce îi va menţine atenţi pe cititori.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

24. Micile plăceri al morţii de Goran Mrakic

Micile plăceri ale morţii este o intersectare de povești ce recompun atmosfera și istoria unui sat bănăţean. Un sat aflat în pragul trecerii de la un veac la altul. Miturile, folclorul local, povestirile hazlii ale sătenilor, glumele cu tâlc și amintirile acestora te apropie de o lume vie, care nu se vrea uitată.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

25. Preda. Adevărul ca o pradă de Bogdan Răileanu

Seria biografiilor devenite romane continuă cu Preda. Adevărul ca o pradă. Scriitorul contemporan Bogdan Răileanu a revizitat viaţa lui Marin Preda prin lentilele personale. Ne invită așadar să ni-l imaginăm pe autorul romanului Moromeţii dintr-o altă perspectivă, dincolo de paginile manualelor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Din Grecia până-n Londra și Budapesta. Poveștile unor supravieţuitoare

26. Mama câinelui de Pavlos Matesis

Grecia înseamnă și literatură modernă și contemporană extraordinare. În cartea lui Pavlos Matesis vei descoperi Grecia văzută prin ochii unei fetiţe având o imaginaţie bogată dublată de umor. Doar așa poate supravieţui în sărăcia și teama aduse de cel de-al Doilea Război Mondial. Ea trăiește într-o lume arhaică unde femeile se simt părăsite de capul familiei plecat la război, fiind nevoite să recurgă la mijloace umilitoare pentru a supravieţui. Dar protagonista nu vrea să capituleze în faţa lipsei de speranţă și a disperării din jur.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

27. Mesagerul secret al lui Churchill de Alan Hlad

Mesagerul secret al lui Churchill este un omagiu adus femeilor ce au luptat pentru înfrângerea nazismului. Acţiunea romanului se petrece în Londra anilor ’40. Aici lucrează și Rose. Ea este aleasă pentru a traduce în timpul unei întrevederi vitale dintre DeGaulle și Churchill. Odată ajunsă în Franţa, se va alătura și Rezistenţei, după ce se va îndrăgosti de un tânăr curajos.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

28. Rămas-bun, Budapesta! de Margarita Morris

Rămas-bun, Budapesta! este un roman ce ne reamintește de curajul tinerilor dornici de a înlătura dictatura sovietică. În 1956, Budapesta a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste. Mii de oamenii au ieșit pe străzi pentru a înlătura dictatura, însă tancurile sovietice le-au înnăbușit crunt revolta. Vei vedea acest episod istoric prin ochii unei tinere care vrea să își elibereze tatăl.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Mărturiile celor ce au analizat schimbările unor epoci

29. Ce nu am scris în cărţile mele de Viktor Frankl

Viktor Frankl decide să își povestească viaţa, după ce împlinește 90 de ani. Iar povestea vieţii sale include și dialogurile (și conflictele de idei) cu unii dintre marii intelectuali ai secolului XX, printre care psihanaliștii Freud și Adler. De asemenea, amintește despre evenimentele istorice traumatizante, care i-au schimbat perspectiva asupra psihicului. Ce nu am scris în cărţile mele este o lectură esenţială pentru cei pasionaţi de psihologie și de istorie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

30. Amurgul Vechii Europe de Richard Bassett

Amurgul Vechii Europe include amintirile unui muzician devenit martorul evenimentelor ce au pregătit căderea dictaturii în Europa. Călătorind din Trieste până-n Viena și Praga, Richard Bassett preia rolul unui jurnalist care ne face să vedem altfel istoria recentă a Europei Centrale. Totodată, ne amintește de anii tulburi ce anticipează de obicei căderea imperiilor și marile schimbări de mentalitate.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Rezistenţa prin teatru

31. Procesul comunismului prin teatru de Matei Vișniec

Procesul comunismului prin teatru este o antologie de piese ce ne reamintesc de absurdul hâd al regimurilor dictatoriale. Matei Vișniec nu a încetat să descrie efectele nocive ale unor astfel de regimuri.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

32. Teatrul ca rezistenţă de Cristina Modreanu

Teatrul ca rezistenţă are la bază o documentare solidă. Prin această documentare, Cristina Modreanu și-a dorit să ne transmită un mesaj optimist. Aflăm astfel că au existat și oameni care au luptat împotriva dictaturii. În România comunistă nu au trăit doar complici ai sistemului. Artiștii nu au acceptat dictatura și nu au fost spălaţi pe creier. Iar teatrul a fost mereu o zonă liberă, unde creativitatea era îndreptată mai ales către formele de a fenta cenzura.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane având tensiunile unui thriller

33. Drumul de Cormac McCarthy

Câștigător al Premiului Pulitzer în 2007, romanul Drumul este intens, plin de mesaje simbolice despre natura umană și răvășitor. Cormac McCarthy are talentul de a te face să îţi pui întrebări despre viitorul omenirii și despre umbrele semenilor tăi.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

34. N-am fost niciodată acolo de Andrea Bartz

Două prietene aleg să-și petreacă vacanţa în Chile. Una dintre ele găsește sânge în camera de hotel a celeilalte. Află apoi că sângele era al unui alt turist, care încercase să-i agreseze prietena. Însă acest caz seamănă foarte mult cu o altă întâmplare sinistră, din vacanţa trecută. A fost legitima apărare? Sau ceea ce s-a întâmplat are legătură cu lumea secretă a uneia dintre protagoniste. Odată reîntoarse acasă, ambele încearcă să uite, să mearga mai departe. La un moment dat, una dintre ele dispare la rândul ei. Din acest moment ies la suprafaţă secrete nebănuite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

35. Trei de Valerie Perrin

Valerie Perrin îmbină misterul unui thriller și decorurile unor ţinuturi pitorești. În romanul Trei, o jurnalistă începe să investigheze pe cont propriu o crimă. Investigaţia o va purta spre existenţele a trei localnici. Pe aceștia îi leagă o relaţie de prietenie din care nu lipsesc secretele bine păstrate. Aceștia visau să ducă o viaţă efervescentă în Parisul visurilor. Ce s-a ales de visul lor? Se pare că ancheta va dezvălui și modul în care s-au derulat evenimentele din viaţa fiecăruia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

36. Misteriosul caz Christie de Nina de Gramont

Misteriosul caz Christie include farmecul unui film de epocă având acţiunea în nebunii ani ’20, ai emancipării, dar și adrenalina unui thriller. Acţiunea se petrece în Londra interbelică, unde Agatha Christie se bucură de glorie. Frecventează petrecerile din înalta societate și casele de vacanţă luxoase din locuri pitorești.

La un moment dat, în viaţa ei apare tânăra Nan O’Dea, plină de secrete sub care se ascunde un trecut dramatic și tenebros. Se pare că Nan râvnește nu numai la soţul Agathei, ci și la viaţa aparent lipsită de griji a scriitoarei. Însă din rivală ii devine aliată. Când Agatha dispare fără urmă, secretele din trecutul ambelor încep să iasă din matcă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

37. Pustiul din Pine Barrens de Joyce Carol Oates

Fanii lui Joyce Carol Oates vor avea parte de încă un roman cu accente de thriller și profunzime demnă de analiza lucidă a unei societăţi. În romanul Pustiul din Pine Barrens vei citi despre criza existenţială a unui bărbat care se trezește peste noapte suspect. Mai multe femei din trecutul său devin ţintele unui criminal în serie greu de prins. Rând pe rând, secretele comunităţii încep să fie răscolite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Te invit să descoperi și 10 cărţi ale unor scriitoare italiene contemporane talentate

Leave a reply