
painting: View of Venice, 1885, by Frits Thaulow (Norwegian artist, 1846-1906)
31 de carti bune pentru octombrie 2022
Toamna își varsă cornul abundenţei și în bibliotecile noastre. În timpul plimbărilor în care sperăm să prindem ultimele raze de soare călduţ, putem intra și în librăria preferată. Aici încep călătoriile spre Florenţa renascentistă, îndepărtatul Zanzibar sau către acel Shanghai ce trepida pe ritmuri de jazz. Ne mai așteaptă și thrillere, și povești despre căutarea libertăţii. Îţi recomand 31 de cărţi bune pentru octombrie 2022. Lectură plăcută!
Romane italiene
- Dante de Matteo Strukul

După ce a revizitat în stilul propriu și extrem de palpitant biografiile tumultuoase ale lui Casanova și Michelangelo, scriitorul Matteo Strukul își îndreaptă atenţia asupra lui Dante. Noul său roman explorează tinereţea lui Dante, mai ales acele evenimente ce l-au inspirat când a scris Divina Commedia. Te vei plimba astfel prin fermecătoarea Florenţa, devenită centrul Renașterii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
2. O prietenie de Silvia Avallone

Literatura italiană contemporană este plină de comori. Unul dintre cele mai citite romane ale momentului este și cel scris de Silvia Avallone. Protagonistele din romanul O prietenie vin din zone sociale diferite. Una este fiica unei femei emancipate, cealaltă are o mamă pentru care succesul unei tinere este legat exclusiv de aspectul fizic. Astfel, una dintre prietene ajunge obsedată de social media și de modul în care poate deveni populară in mediul online. Cealaltă rămâne în lumea demodată, a cărţilor și a succesului bazat pe dezvoltarea intelectuală. Va rezista prietenia lor în ciuda unor viziuni diferite asupra împlinirii personale?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
3. Cartea caselor de Andrea Bajani

Cine iubește Italia mai ales datorită orașelor sale va trece pe listă și romanul Cartea caselor. Nominalizat la Premiul Strega, romanul lui Andrea Bajani devine o călătorie prin cartierele pitorești. Sunt explorate locuri vechi, pline de istorii ascunse, dar și amintirile despre unele care nu mai există.
Cărţi bune din literatura română contemporană
4. Izgoniţii de Vasile Ernu

Vasile Ernu a devenit cunoscut mai ales datorită cărţilor din Mica trilogie a marginalilor. Ultimul volum al trilogiei apare și în ediţie de buzunar. Vei descoperi un mod inedit de a spune istoria Estului. Personajele biblice par să-și continue alegoric frământările și conflictele în istoria unei familii de evrei din Basarabia începutului de secol XX. Familia supravieţuiește pogromurilor și ajunge martora trepidaţiilor provocate de Revoluţia bolșevică. Scriitorul Vasile Ernu glisează prin originalitate la graniţa dintre istorie, ficţiune, eseu și memorialistică.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
5. Crush de Dora Pavel

Crush este un roman despre erotismul prin care cele trei personaje masculine vor să-și alunge singurătatea. Toate trei vor dezvolta o adevărata obsesie pentru o tânără pictoriţă devenită dansatoare. Văd în prezenţa seducătoarei Tora o salvare din propriul gol existenţial. Mărturisirile unuia dintre ei devin firul ce leagă poveștile din vieţile personajelor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
6. Iorgu de Adrian Jicu

Poetul George Bacovia devine o sursă de inspiraţie pentru Adrian Jicu. Romanul Iorgu îmbină biografia și ficţiunea într-o captivantă incursiune în lumea unui vizionar ce a legat arta autohtonă de curentele pariziene.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
7. Viaţa ca o glumă proastă de Liviu Ornea

Evenimentele scurse de-a lungul a treizeci de ani din viaţa unui bărbat devin poveștile intersectate în romanul Viaţa ca o glumă proastă. Evenimentele ce ajung să schimbe existenţa protagonistului încep odată cu serviciul militar obligatoriu. Deceniile trec și le vedem derularea prin dialoguri, aluzii, schimburi de scrisori, fragmente de jurnal, monologuri.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
8. Întinde mâna, Tiberiu de Horia Sibisteanu

După ce a impresionat datorită prozelor scurte din volumul Fetiș, Horia Sibișteanu revine prin romanul Întinde mâna, Tiberiu. Romanul urmărește parcursul unui tânăr care vrea să lase trecutul în spate. În orașul natal i se spune Tibi. Nu are faima pe care și-ar fi dorit-o. Odată ajuns în București, vrea să i se spună Tiberiu. Mai ales după ce devine tânăra speranţă în lumea agenţiilor de publicitate.
Povestea de viaţă a lui Tiberiu este reprezentativă pentru generaţia celor născuţi în anii ’80. Revezi iluziile, dezamăgirile, provocările emoţionale și profesionale modelate de niște schimbări fără precedent. Maturizarea emoţională și eșecurile sunt expuse în paralel cu metamorfozele urbane.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi bune scrise de Abdulrazak Gurnah
9. Pe ţărm de Abdulrazak Gurnah

Pe ţărm este un roman despre exil, dragoste și căutarea unei noi vieţi. Personajele lui Abdulrazak Gurnah pleacă din Zanzibar, unde își lasă viaţa în urmă, și ajung în Aglia, într-un orășel aflat tot pe malul mării. Ce le-a făcut să plece? Vor avea curajul de a începe o nouă viaţă?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
10. Vieţi în derivă de Abdulrazak Gurnah

Vieţi în derivă este povestea unui băieţel african răpit de trupele de comando germane. A fost nevoit împotriva alor săi. Peste ani se întoarce în satul natal pentru a-și relua viaţa. Părinţii i-au murit, iar sora lui a fost dată în grija unor străini. De ea se îndrăgostește un alt localnic dezrădăcinat. El nu a fost răpit, ci vândut ca sclav unui ofiţer.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Dragoste și istorie antică
11. Elizabeth Finch de Julian Barnes

Noul roman al lui Julian Barnes folosește istoria veche pentru a explora metaforic legăturile de atașament. Personajul central din Elizabeth Finch s-a atașat de profesoara lui. Aceasta predă cursuri pentru cei pasionaţi de istoria civilizaţiilor. La un moment dat, profesoara Elizabeth Finch ajunge să le vorbească despre o personalitate istorică plină de mister și controversă. Pe măsură ce se adâncește în studiu, protagonistul fascinat de profesoara lui ajunge să își pună întrebări despre istoria personală.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
12. Claudius Zeul de Robert Graves

Claudius Zeul este o autobiografie imaginată de Robert Graves. Îi aparţine lui Claudius, unul dintre controversatele personalităţi ale Imperiului Roman. Ajunge la putere într-una dintre cele mai sângeroase perioade ale Antichităţii. Vei citi despre intrigi, jocuri de putere, gelozii, trădări și pericolele ce distrug un imperiu chiar din interior. Așadar, te așteaptă o lectură trepidantă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
13. Geneza Antichităţii Târzii de Peter Brown

Geneza Antichităţii Târzii este o călătorie în lumea mediteraneană dintre secolele al II-lea și al IV-lea. Peter Brown analizează credinţele oamenilor din acele veacuri. Lumea prezentată în carte ajunsese la intersecţia dintre vechile credinţe și noua viziune a primilor creștini.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
14. Istoria Greciei și a Romei de Tony Spawforth

Cei dornici de a cunoaște mai bine marile civilizaţii vor fi atrași de cartea Istoria Greciei și a Romei. Istoricul Tony Spawforth ne reamistește de moștenirea Antichităţii. Analizează descoperirile și modul în care și-au pus amprenta asupra lumii noastre.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Apropieri salvatoare în vremuri tulburi
15. Cartea poștală de Anne Berest

Inspirat dintr-o experienţă personală, romanul Cartea poștală este o călătorie pe urmele istoriei recente. O carte poștală ajunsă după zeci de ani de întârziere devine începutul unei anchete. Părinţii lui Anne Berest au găsit cartea poștală adresată bunicilor ei. Încep astfel să își pună întrebări despre destinatar. Încercând să-l găsească, vor afla mai multe despre istoria evreilor din Estul Europei. Așadar, Cartea poștală te poartă din Letonia și Rusia până-n acele comunităţi franceze devenite un refugiu pentru cei din Rezistenţă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
16. Ultimul trandafir din Shanghai de Weina Dai Randel

În perioada interbelică, Shanghai a devenit un oraș cosmopolit, unde Orientul primea generos descoperirile occidentale. S-a lăsat astfel cucerit și de jazz. Una dintre femeile influente ale marelui oraș ajunge să deţină propriul bar. În acest bar își găsește refugiul un muzician evreu hăituit de naziști. Când armata japoneză invadează China, proprietara barului continuă să promoveze muzica jazzmanului talentat.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi bune despre călătorii în zone pitorești
17. Butcher’s Crossing de John Williams

John Williams, autorul devenit celebru datorită romanului Stoner, ne-a oferit și una dintre cele mai bune cărţi despre America profundă. Este vorba despre Butcher’s Crossing. Romanul ecranizat în 2022 relatează peripeţiile unui tânăr care se retrage în Vestul Salbatic, unde participă la vânarea ultimilor bizoni din regiune.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
18. Vechile drumuri de Robert Macfarlane

Robert Macfarlane este renumit datorită invitaţiilor la călătorie făcute cititorilor. În Vechile drumuri ia la pas Marea Britanie, prezentându-ne atât peisajele nealterate de timp, cât și oamenii care duc mai departe poveștile comunităţilor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Amintirea frumoșilor ani nebuni
19. Şampania regilor (Dorin Stănescu)

Şampania regilor este un portret al României de altădată din perspectiva deliciilor. Descoperim astfel istoria primei fabrici de șampanie din România. Iar istoria fabricii a coincis și cu marile schimbări din secolele XIX și XX. Familia Rhein, care deţinea fabrica, a devenit martora unor evenimente decisive. Şampania a curs peste multe victorii, dar a și fost evadare în timpuri amare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
20. Dragă Scott, scumpă Zelda

Zelda si F. Scott Fitzgerald au fost un cuplu-simbol alperioadei interbelice. Zelda Fitzgerald nu a fost doar o petrecăreaţă emancipată devenită muza celui ce ne-a lăsat romanul Marele Gatsby. A fost ea însăși o scriitoare talentată și o pictoriţă cu potenţial. Doar că a fost mai puţin promovată. Se spune că multe dintre povestirile lui F. Scott Fitzgerald au ca sursă ideile Zeldei. Relaţia dintre cei doi artiști a fost una furtunoasă. Dacă vrei să o descoperi pe Zelda-scriitoarea profundă, merită citite și paginile de corespondenţă, în traducerea lui Radu Pavel Gheo.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Povești despre căutarea libertăţii
21. Să fii bărbat de Nicole Krauss

Nicole Krauss a devenit cunoscută datorită romanelor sale pline de sensibilitate și de mister. Aceleași calităţi se regăsesc în prozele sale scurte, incluse în volumul Să fii bărbat. Vei întâlni personaje ce au în comun dorinţa de a fi ele însele, de a-și afirma dorinţele și identitatea.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
22. Travesti de Aurora Liiceanu

Aurora Liiceanu oferă unele dintre cele mai interesante volume în care se îmbină psihologia cu istoria. În Travesti vei citi despre istoria văzută din perspectiva unor personalităţi ce au reușit să treacă dincolo de standardele rigide cu privire la modelul de masculinitate și feminitate acceptat de mentalitatea colectivă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
23. Stăpânele Lunii de Jokha Alharthi

Stăpânele Lunii este un omagiu adus femeilor curajoase din lumea arabă. Protagonistele sunt trei surori din Oman. Fiecare va încerca să își găsească libertatea în felul ei. Modul în care se vor derula căsniciile acestora va juca un rol important în lupta lor pentru a trăi asa cum își doresc.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Carti bune scrise de autori care dau dependenţă
24. Anihilare de Michel Houellebecq

Anihilare, noul roman al lui Michel Houellebecq, îmbină thrillerul cu distopia și controversa. Acţiunea se petrece într-o Franţă a viitorului nu foarte îndepărtat, ameninţat de niste infractori cibernetici. În această lume trăiește și personajul central, un înalt funcţionar. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2027, acesta află că suferă de o boală gravă. Diagnosticul îl determină să caute un viitor în care să poată recupera legăturile umane ce i-au facut bine în trecut.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
25. Trișorii din Harlem de Colson Whitehead

Trișorii din Harlem este un thriller cu elemente de roman bine ancorat în tulburările sociale ale unei epoci. De data aceasta, multipremiatul Colson Whitehead își plasează personajul central în lumea afro-americanilor ce ajung la stabilitatea financiară datorită anduranţei, chiar și în perioada segregării. Însă asemenea multor oameni din comunităţile marginalizate, acesta se trezește ameninţat de găștile interlope și împins într-o lume de care a vrut mereu să se ţină departe. Romanul este și un portret al celebrului Harlem din anii ’60-’70, cartier emblematic pentru istoria orasului New York.
26. Identităţi ucigașe de Amin Maalouf

Cărţile de non-ficţiune ale lui Amin Maalouf sunt citite de mulţi dintre cei dornici de a înţelege societatea contemporană. Identităţi ucigașe este încercarea lui Amin Maalouf de a înţelege de ce unii oameni comit acte cumplite în numele unei credinţe, ideologii sau aparării unei identităţi. De ce nu este acceptată diferenţa de mentalităţi și de idei în anumite comunităţi? Este una dintre întrebările ce străbat paginile cărţii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane pline de personaje misterioase
27. Iubirea vieţii mele de Rosie Walsh

Iubirea vieţii mele îmbină povestea unei relaţii de cuplu și misterul unui thriller. Emma, personajul central, duce o viaţă dublă. De profesie biolog marin, ea le ascunde multe soţului și copilului ei. În momentul în care Emma se îmbolnăvește, soţul ei încearcă să se apropie și mai mult de ea. De aceea, Emma nu îi mai poate ascunde anumite secrete.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
28. Cine este Maud Dixon? de Alexandra Andrews

Dacă preferi un thriller cu acţiunea în Maroc, poţi alege romanul Cine este Maud Dixon? Vei urmări peripeţiile tinerei Florence, devenită asistenta unei scriitoare enigmatice. Autoarea trăiește retrasă, într-un mediu extravagant. La un moment dat, îi propune lui Florence s-o însoţească în Maroc. Însă în locul excursiei de vis, Florence are parte de multe pericole. Ea se trezește într-un spital, fără să își amintescă de ce a ajuns acolo. Iar scriitoarea pe care a însoţit-o este de negăsit.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
29. Casa de sticlă de Eva Chase

Secretele transgeneraţionale se intersectează în romanul Casa de sticlă. Acţiunea se petrece în conacul unei familii înstărite. Familia adoptă un copil abandonat. Îl va crește departe de lume, temându-se că-i va fi luat și dus la un orfelinat. La maturitate, copilul își va spune propria poveste.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Descoperirea unor noi autori
30. Motanul care voia să salveze cărţile de Sosuke Natsukawa

Literatura abundă și de feline atrase de cărţi. Una dintre ele este și cea din Motanul care voia să salveze cărţile. Misiunea ei este de a salva un anticariat aflat la marginea orașului. După moartea proprietarului, anticariatul riscă să se închidă. Cu toate că a moștenit pasiunea pentru cărţi a proprietarului, nepotul acestuia nu știe ce să facă mai departe. Dar motanul îl va însoţi în noile aventuri, după ce își găsește la rândul său paradisul printre cărţi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
31. Interior. Chinatown de Charles Yu

Charles Yu este considerat unul dintre cei mai talentaţi autori americani. Una dintre cărţile sale reprezentative este Interior. Chinatown. Romanul prezintă cu sensibilitate și umor drama visătorului ale cărui aspiraţii devin greu de atins. Protagonistul romanului face parte dintr-o familie de imigranţi asiatici. Visează să devină un maestru Kung Fu, însă deocamdată face doar figuraţie pe platourile de filmare de la Hollywood. Va reuși el să devină ceea ce vrea cu adevărat, în ţara tuturor posibilităţilor?
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Bucharest Feminist Film Festival 2023
14 septembrie 2023Bucharest Jazz Festival 2023
6 septembrie 2023
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
UrbanEye Film Festival 2021 – Filme despre arhiectura si urbanism
28 octombrie 2021 -
August is a Wicked Month – O vara imprevizibila
6 septembrie 2022
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata