Bucharest International Film Festival 2022 – Cinematografia ucraineana actuala

0

Între 29 septembrie și 9 octombrie va avea loc Bucharest International Film Festival 2022. Filmele vor fi proiectate la Cinema Muzeul Ţăranului și la Grădina cu Filme. Pe lângă peliculele din secţiunea competiţională vei putea vedea filme semnate de Valentyn Vasyanovych. Este considerat unul dintre cei mai buni regizori ucraineni contemporani. Va fi invitatul de onoare și președintele juriului internaţional în cadrul BIFF 2022.

foto: https://www.biff.com.ro/

Ce filme poţi vedea în secţiunea dedicată Ucrainei

Bucharest International Film Festival 2022 îţi prezintă și trei filme realizate de cineastul Valentyn Vasyanovych. Unul dintre ele a fost premiat și în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia.

foto: https://www.biff.com.ro/

Vei avea ocazia de a vedea și filmul Atlantis, ce pare să fi prevestit invazia din 2022. Filmul prezintă încercările unui fost soldat ucrainean de a-și relua viaţa într-o ţară unde se văd încă urmele bombardamentelor. La un moment dat, va întâlni o tânără ce însoţește echipele specializate în depistarea identităţii celor abandonaţi în gropile comune. Între cei doi se va infiripa o relaţie ce îi va face să întrezarească o speranţă în existenţa plină de traume și de incertitudini. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Tot despre încercarea unui bărbat ucrainean de a-și relua viaţa normală după ce a scăpat din război este vorba și în filmul Reflection. De data aceasta, personajul central este un chirurg din zona Donbas. Acesta este capturat de separatiști. După ce supravieţuiește în condiţiile umilitoare din captivitate, vrea să își reia legătura cu familia. Dar nu îi este ușor, deoarece este încă bântuit de amintiri. Filmul lansat în 2021 urmărește eforturile acestuia de a supravieţui psihic. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Al treilea film inclus în această secţiune este Black Level, din 2017. Subiectul are legătură cu însingurarea din marile orașe. Valentyn Vasyanovych explorează dramele omul actual prin povestea unui bărbat de profesie fotograf. Specializat în fotografiile realizate la nunţi, protagonistul nu are parte de bucuria pe care o imortalizează. Tatăl său a suferit un atac cerebral, iar iubita îl părăsește brusc. Filmul urmăreste încercarile acestuia de a traversa criza din viaţa sa. Trailerul filmului poate fi văzut aici.

Pe lângă filmele cineastului ucrainean va fi proiectat și documentarul Pădurea Katyn. Documentarul este realizat de Andrzej Wayda. Este realizat în memoria tatălui său, ucis de sovietici în masacrul din pădurea Katyn. Multă vreme s-a ascuns adevărul despre crimele din acest loc.

Leave a reply