Indice mediu de fericire – Marile prietenii in timpul crizei

0

Distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2015, Indice mediu de fericire este un roman răscolitor, dar care te surprinde prin apariția unor apropieri calde, salvatoare, în mijlocul unui malaxor de nefericiri. De asemenea, îți oferă ocazia de a-l descoperi pe unul dintre cei mai buni scriitori portughezi contemporani, David Machado.

Realitatea noastră

Acţiunea romanului Indice mediu de fericire se petrece în Lisabona (dar nu în partea ei încântătoare). Totuși, evenimentele le sunt familare oricăror cititori din țari trecute prin criză. O criză economică gata să strivească orice efort al omului cinstit de a-și construi un viitor, de a se pune la adăpost și de a-și păstra agoniseala. Este totodată o criză având un impact social ce nu face decât să acutizeze problemele marilor orașe.

Criza economică îl lovește precum un tsunami și pe Daniel, personajul principal. Din manageul unei importante companii de turism ajunge șomer. Pierde și apartamentul, și legătura cu familia sa, după ce soția se reîntoarce în orașul natal, acolo unde își ajută părinții să administreze o cafenea. Ia și copiii cu ea, deoarece vrea să le ofere un trai stabil.

Salvarea unui adolescent

Încercând să se mențină pe linia de plutire a sănătății mintale, Daniel cunoaște partea dezolantă a Lisabonei. Își dă seama că odată cu apariția crizei economice apare și declinul oricărei forme de siguranță. Criza economică nu este decât vârful răsărit în mijlocul unui ocean ostil. Lumea din jur se afla de multă vreme într-o stare de dezintegrare. Cel puțin așa pare să-i transmită adolescentul Vasco.

Vasco este fiul celui mai bun prieten al lui Daniel. Un prieten ajuns la închisoare. Daniel încearcă să joace rolul tatălui pentru Vasco. Vrea să-l scoată de sub influența unei găști formate din delincvenți ce par incurabili. Pe lângă traficul de tot felul, gașca se mândrește cu umilirea celor vulnerabili. Filmează oameni fără adăpost și postează filmulețele pe internet, sperând să-și amuze astfel fanii virtuali.

Vasco pare să o fi luat pe un drum considerat fără întoarcere. Ia în zeflemea orice tentativă a lui Daniel de a-l salva. Mai mult, pare a fi complicele unora care vor sa-l intimideze pe Daniel. Totuși, apariția unei femei ajunse într-o stare vulnerabilă îi aduce pe Vasco și pe Daniel împreună, într-un road trip din Portugalia până-n Elveția.

O ultimă șansă

Femeia fusese găsită în urma unui mesaj lăsat pe pagina de internet dedicată celor aflați în căutarea unui semen care să-i ajute. Site-ul fusese ideea de afacere a lui Daniel și a prietenului său Xavier. Sperau să atingă succesul într-un mod care să fie și uman, adică printr-un site menit să-i conecteze pe cei ce se aflau în situații de viață dificile cu semenii care le puteau veni în ajutor.

Odată cu apariția femeii vulnerabile, ai impresia că toate etichetele atribuite romanului sunt greșite. De fapt, ai parte de un film în proză. Paginile sunt precum scenele unui film care totul se schimbă rapid. Cartea a fost aleasă pentru a fi ecranizată de Joaquim Leitao, filmul omonim fiind lansat în 2017.

La început, romanul pare un film de un realism cenușiu. O spirală a infernului pe care alunecă Daniel după ce a pierdut casa. Un infern urban, în care pervertirea este precoce, din care nimeni nu mai poate ieși intact. Apoi începe road trip-ul. La capătul acestei călătorii nu pot exista decât două variante de final. Unul care să împotmolească și mai mult personajele în propriile drame sau un deznodământ care să însemne de fapt un nou început.

Poţi comanda romanul de pe site-ul Casa Cărţii de Ştiinţă.

Te invit să descoperi alte trei romane bine scrise, aici.

3 carti prin care sa o descoperi pe scriitoarea Genevieve Damas

 

Leave a reply