51 de carti interesante care anunta o toamna abundenta
Septembrie a trecut, dar temperaturile ne spun că vara nu s-a terminat încă. Zilele de vară prelungită în toamnă fac să persiste pofta de călătorii pe malul mării. Suntem prinși între lecturile care să ne ducă spre ţinuturi nordice și cele având acţiunea în ţinuturile meridionale, pe care le asociem cu vara eternă. Eu vă propun 51 de cărţi interesante care anunţă o toamnă abundentă, păstrând și amintirile verii. Așadar, pregătiţi-vă pentru o altă călătorie în jurul lumii.
Romane trepidante despre librari, anticari și mari colecţionari
1.Librăreasa din Paris de Kerri Maher
Orice dependent de lectură ajuns la Paris trece și pe la faimoasa librărie Shakespeare and Company. Înfiinţată de vizionară Sylivia Beach, i-a atras ca un magnet pe marii autori ai secolului XX, printre care James Joyce, Hemingway, Fiztgerald sau Ezra Pound. Romanul Librăreasa din Paris este inspirat din viaţa faimoasei Sylvia Beach și a celor ce i-au admirat flerul în descoperirea unor mari nume ale artei interbelice.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
2. Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon
Carlos Ruiz Zafon povestește despre fabuloasa Barcelona, apelând la mister și la pasiunea pentru artă. În această Barcelonă se petrece și acţiunea romanului La umbra vântului. În centrul romanului se află un anticar din anii ’40, care vrea să recupereze cărţi uitate. Ajunge astfel într-un labirint urban plin de secrete.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
3. Jocul îngerului de Carlos Ruiz Zafon
Tot în Barcelona anticarilor se petrece și acţiunea romanului Jocul îngerului. Vei citi despre povestea de iubire a unui scriitor căruia i se oferă șansa de a lăsa moștenire una dintre cele mai frumoase cărţi din lume. Imaginarul îl va purta în inima Barcelonei mai puţin cunoscute.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
4. Caietele lui Don Rigoberto de Mario Vargas Llosa
Paginile din Caietele lui Don Rigoberto sunt o continuare a poveștii din incandescentul roman Elogiul mamei vitrege. Îl vei regăsi pe Don Rigorberto în mijlocul colecţiei sale de cărţi si de opere de artă, sperând ca scrisorile anonime pe care le primește să fie din partea fostei soţii, seduse cândva chiar de fiul ei vitreg. Acum, fiul lui Don Rigoberto pretinde că ar vrea să contribuie la refacerea mariajului distrus. Şi în acest roman, Mario Vargas Llosa continuă să ofere acel amestec irezistiblil dintre artă, senzualitate și erudiţia jucăusă.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
5. Un cititor în Pădurea din Olgindă de Alberto Manguel
39 de eseuri captivante inspirate de cărţile iubite de Alberto Manguel au fost reunite în volumul Un cititor în Pădurea din Oglindă. Este o carte fascinantă, care te va retrimite în librărie, pentru noi lecturi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
6. Monștri fabuloși. Dracula, Alice, Superman și alţii de Alberto Manguel
Alberto Manguel este considerat un simbol al dependenţilor de lectură. În această carte rememoreaza anii în care i-a descoperit pe cei ce aveau să devină eroii care să-l fascineze. Eroi ale căror povești pline de metafore le revizitează pentru a le găsi mereu alte sensuri.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Proză scurtă
7. Nu spune asta! de Florin Irimia
Dacă preferi proza scurtă, vei fi interesat și de cartea Nu spune asta!. Povestirile scrise de Florin Irimia gravitează în jurul aceluiași personaj. Sebastian, personajul central, este surprins în situaţii de criză. Între vocaţie și ratare, acesta va încerca să-și depășească problemele. Unele acţiuni vor fi comice, altele pline de suferinţă. Soluţiile găsite vor duce la dorinţa reinventării. Însă capcanele îl pândesc până și în momentele în care pare eliberat.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
8. Vezi mâinile mele de Gabriel Macsim
Celor ce preferă proza scurtă le este recomandat și volumul Vezi mâinile mele. Prima carte scrisă de Gabriel Macsim include povești stranii, suprarealiste, având influenţe dintr-o distopie high-tech.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
9. Atunci i-am ars doua palme de Lucian Dan Teodorovici
Povești greu de lăsat din mână vei descoperi și in volumul de proză scurtă Atunci i-am ars două palme. Absurdul, carnavalescul, realismul, comicul și metafizicul se amestecă năucitor în vieţile personajelor create de Lucian Dan Teodorovici.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Amintirile scriitorilor
10. Lunga scurtine a vieţii de Antonio Lobo Antunes
Antonio Lobo Antunes a impresionat și prin cronicile sale în care a leagat istoria personală de imaginile unei Lisabone pline de nostalgie. Cei ce i-au iubit cartea Inina inimii vor dori să descopere și amintirile din Lunga scurtime a vieţii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
11. Camus. Carnete II
Însemnările lui Camus au fost considerate la fel de preţioase precum celelalte scrieri ce i-au adus consacrararea. Carnetele sale conţin pagini ce luminează și mai mult sensurile din piesele sale de teatru și din romanele reprezentative.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
12. Din prietenia unui munte de Pascal Bruckner
Din prietenia unui munte este scrierea autobiografică a lui Pascal Bruckner. Crescut în Austria și Elveţia, scriitorul își rememorează viaţa din perspectiva relaţiei speciale avute cu drumeţiile montane. Îmbină detaliile realităţii cu detalii despre oamenii aflaţi în căutarea Absolutului atunci cand vor să escaladeze înălţimi greu accesibile.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romanele și poveștile unei generaţii
13. Şi caii se împușcă, nu-i asa? de Horace McCoy
Romanul care a stat la baza filmului omonim realizat în 1969, Şi caii se împușcă, nu-i așa, devine o parabolă despre supravieţuirea în timpul marilor crize economice. Acţiunea se petrece în perioada Recesiunii, din anii interbelici. În Statele Unite se organiza celebrul maraton de dans. Participanţii dansau până la epuizare, spre amuzamentul spectatorilor, sperând că vor scăpa de sărăcie odată cu primirea marelui premiu.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
14. Dulgheri, înălţaţi grinda acoperișului și Seymour: o prezentare de J. D. Salinger
Cei familiarizaţi cu lumea lui Salinger vor găsi în acest volum o continuare a povestirlor începute în cele anterioare: Franny si Zooey și Noua povestiri. Paginile din Dulgheri, înalţaţi grinda acoperișului și Seymour: o prezentare explorează legăturile unei familii pe cale de a se destrăma. Totodată, este și o privire aruncată societăţii americane ale cărei schimbări iau pe nepregătite lumea personajelor conturate de Salinger.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
15. Junky de William S. Burroughs
Junky este un roman extrem de actual. Scris în America anilor de după Al Doilea Război Mondial, în care a vorbi despre consumul de droguri era un tabu, romanul cu tentă autobiografică a lui Burroughs este o călătorie în infern și o cale de a înţelege și mai bine revoluţia literară produsă de romanul său cult, Prânzul dezgolit, ce avea să-l impună pe scriitorul generaţiei Beat în istoria literaturii.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
16. Hoţul și câinii. Cafeneaua Al-Karnak de Naghib Mahfuz
Naghib Mahfuz este considerat unul dintre cei mai mari autori ai secolului XX. Romanele sale sunt esenţiale pentru înţelegerea societăţii egiptene. Două dintre ele sunt reunit în același volum. Este vorba despre Hoţul și câinii și Cafeneaua Al-Karnak. În Hoţul și câinii, un bărbat ieșit din închisoare vrea să se răzbune pe cei din vina cărora ajunsese acolo. Urmărirea pe străzile orașului devine de fapt o reflecţie asupra dinamicii unei lumi în schimbare.
Al doilea roman – Cafeneaua Al-Karnak – transformă Cairo într-un personaj. Vei descoperi un Cairo al tinerilor cosmopoliţi, vânaţi de conducătorul speriat de ideile revoluţionare.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Cărţi precum niște ţesături de povești
17. Secretele fericirii de Joan Silber
Secretele fericirii este un roman precum un covor al vieţilor împletite. Personajul central află că tatăl său avusese o viaţă dublă. Își descoperă astfel fraţii vitregi. Unul ajunge în detenţie, în Asia, iar el va trebui să-l salveze. Mama protagonistului o va cunoaște pe iubita secretă a soţului ei, pe fundalul unor legături complicate de apariţia unei femei de care unul dintre fraţi se va îndrăgosti. Așadar, va fi un roman pentru cei ce preferă poveștile dense intersectate.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
18. Patru femei, patru povești de Aurora Liiceanu
Ori de câte ori deschidem o carte scrisă de Aurora Liiceanu descoperim detalii captivante despre femei vizionare. Protagonistele din cartea Patru femei, patru povești sunt unite de forţa dorinţei. Dorinţa de putere, dorinţa de iubire, dorinţa de bogăţie și dorinţa de aventură. Vei citi despre Coco Chanel, Elisaveta Bagreana, de trei ori nominalizată la Premiul Nobel, pictoriţa Cecilia Cuţescu-Storck, devenită prima femeie căreia i s-a permis să predea într-o Academie de Artă din Europa și modelul și fotoreporter de război Lee Miller.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane inspirate din mituri
19. Clitemnestra de Constanza Casati
Clitemnestra face parte din categoria romanelor actuale ce revizitează miturile Antichităţii. Romanul explorează sentimentele unei femei care descoperă că din regina poate deveni oricând prizoniera soţului ei. Nedorind să fie transformată într-o femeie neputincioasă, ea ţese propriile intrigi. Își găsește aliaţi și își folosește calităţile pentru a pune mâna pe putere.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
20. Fiul zeului furtunii de Arto Paasilinna
Mitologia finlandeză se strecoară în societatea contemporană, prin paginile romanului Fiul zeului furtunii. În romanul scriitorului Arto Paasilinna se intersectează mai multe povești în care viaţa unor oameni se schimbă prin intervenţia unui zeu scandinav. Zeul intervine când aceștia se rătăcesc de ei înșiși.
Poţi comanda volumul de pe Libris
21. Ultima licornă de Peter S. Beagle
Mitul devine o sursă de inspiraţie și în romanul Ultima licornă. În acest roman, un animal fantastic vrea să oprească extincţia lumii. Află despre posibila dispariţie a lumii sale după ce aude conversaţia unor vânători. Devine apoi prizonier, ajunge în cușca unui bâlci, de unde este salvat de un magician. O vrajă transformă animalul fantastic într-o tânără fermecătoare. Ea va cunoaște fragilitatea omenirii, incercand să-și îndeplinească misiunea.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane cu personaje pline de secrete
22. Casa tăcerii de Orhan Pamuk
Casa tăcerii, cel de-al doilea roman scris de Orhan Pamuk, suprapune istoria zbuciumată a Turciei peste istoria personală a Fatmei. Trecută prin multe, Fatma stă în casa ei de pe malul mării și își derulează viaţa. O viaţă plină de povești grele, de răzbunări și de fapte considerate păcate. Când este vizitată de cei trei nepoţi, își dă seama că destăinuirile acestora îi amintesc de propriile secrete.
Poţi comanda volumul de pe Libris, LibHumanitas, Cărturești
23. Casa destinului de Jessie Burton
Casa destinului este o continuare a poveștii din Miniaturista, romanul prin care Jessie Burton a devenit celebră. De data aceasta, povestea este dusă mai departe de nepoata protagonistei din Miniaturista. Aceasta va naviga printre secretele familiei, descoperite în paralel cu apropierea ei de un artist al epocii, de care se îndrăgostește.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
24. Acolo unde înfloresc piersicii de Melissa Fu
Un obiect de artă poate avea simboluri puternice pentru o familie care vrea să rămână unită prin păstrarea identităţii. Această familie este nevoită să fugă din calea războiului. Povestea ei se întinde din Orientul Îndepărtat până-n America. Saga familiei, Acolo unde înfloresc piersicii, are un titlu inspirat din peisajul pictat pe un sul de mătase. Obiectul de artă din China reprezintă un ţinut din legendele îndepărtate. În acest ţinut se află Izvorul Florilor de Piersic.
Poţi comanda volumul de pe Libris
25. Secretul jurnalului de la Kiev de Erin Litteken
Secretul jurnalului de la Kiev este un roman despre memoria transgeneraţională. Abordează subiectul legat de acele amintiri care ajută noile generaţii să înţeleagă epoci trecute, prin experienţele celor ce le-au trăit. Amintirile unei tinere pe nume Katia, ce a trăit infernul colectivizării staliniste, sunt descoperite peste zeci de ani de o femeie care se află în căutarea unor informaţii despre trecut, pentru a înţelege crizele din prezent.
Poţi comanda volumul de pe Libris
Romane dedicate marilor artiști
26. Maestrul din Petersburg de J.M Coetzee
Maestrul din Petersburg este un roman inspirat din viata lui Dostoiesvski. Unul dintre cei mai iubiţi scriitori contemporani revizitează biografia clasicului rus pentru a explora frământarile din ultimii săi ani. Romanul surprinde și încercarea lui Dostoievski de a găsi răspunsuri cu privire la moartea fiului vitreg.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Libris, Cărturești
27. Pallady. Ulise legat de catarg de Anca Vieru
Seria biografiilor romanţate continuă cu povestea pictorului Theodor Pallady. Romanul scris de Anca Vieru, Pallady. Ulise legat de catarg, urmărește un parcurs existenţial între București și Parisul avangardei, între oaza boemă și bombardamentele ce ameninţau o întreagă civilizaţie.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Despre trecut și noi începuturi
28. Fotograful amintirilor pierdute de Sanaka Hiiragi
Din Japonia aflată între mit și realitate vine romanul Fotograful amintirilor pierdute. Ești invitat în magazinul unui bărbat captivat de vechile aparate de fotografiat. În lumea lui se perindă tipologiile umane care alcătuiesc actuala Japonie. Fiecare om care îi trece pragul retrăiește amintiri semnificative. Odată intrat în lumea celui pasionat de vechile aparate de fotografiat pășește de fapt pe un tărâm unde graniţele dintre prezent și viitor devin permeabile într-un mod suprarealist.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
29. De la zero de Tembi Locke
De la zero este un roman pentru cei ce visează la Sicilia. Acţiunea se petrece într-un sat sicilian, unde o mamă alături de fiica ei vor să ia viaţa de la capăt. Ele speră să se vindece după moartea unei persoane dragi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
30. Nu-i ușor să fugi de fericire de Laura Frunză
Romanul prin care a debutat Laura Frunză este unul în care se ragăsesc mulţi cititori pentru care o reununiune a foștilor colegi de liceu devine un prilej de reanalizare a prezentului. Nu-i ușor să fugi de fericire este despre o femeie care ajunge la reuniunea ce marchează două decenii de la terminarea liceului. Odată cu aceasta reuniuni, în viaţa protagonistei reapare un fost coleg de liceu având un mesaj important pentru legătura dintre prezent și trecut.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
31. Mâine începe o nouă viaţă de Virginie Grimaldi
Fanii lui Virginie Grimaldi voi lua de pe raft si cartea Mâine începe o nouă viaţă. Romanul este despre trei personaje care ajung să se simtă asemenea unor naufragiaţi în propria viaţă. Iris are 33 de ani, iar viaţa îi încape într-o valiză. Theo are doar 18 ani, multe visuri, dar și multe dezamăgiri acumulate. Jeanne are 74 de ani și mii de amitiri pe care ar dori să le împărtășească. Aceste personaje vor ajunge să trăiască sub același acoperiș.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
32. Poate într-o altă viaţă de Taylor Jenkins Reid
Poate într-o altă viaţă este un roman despre căutarea unei noi direcţii în viaţă. Protagonist, care se apropie de vârsta de treizeci de ani, se consideră o ratată. S-a tot mutat din oraș în oraș, în căutarea unei vieţi mai bune, iar legăturile toxice nu au lipsit. Când o prietenă o invită la o petrecere într-un club, îl întâlneste pe un fost iubit din liceu. Reîntâlnirea îi va schimba viaţa.
Poţi comanda volumul de pe LibHumanitas, Cărturești
Istoria recentă– între dezrădăcinări și reveniri
33. Tania Ionașcu, bunica mea de Cristian Mungiu
Bunica regizorului Cristian Mungiu a păstrat în memoria sa o parte din istoria Basarabiei, de unde a fost nevoită să plece odată cu venirea armatei sovietice. Tania Ionașcu, bunica mea este o revizitare a istoriei prin ochii celor ce au fost prinși sub ea. Amintirile sunt la fel de preţioase precum marile documente deoarece îţi arată ce se află dincolo de clișee și de informaţiile oficiale.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
34. Exportaţii de Sonia Devillers
Cartea Exportaţii coţine dezvăluiri necesare despre un episod al istoriei recente a României. Sonia Devillers, urmașa unei familii evreiești amintește de cei vânduţi de statul român. Mulţi evrei au fost obligaţi să părăsească România, renunţând la cetăţenia română. Unii au ajuns în Europa Occidentală, alţii în Israel. Nu puţini au fost aceia care s-au îmbogăţit furând bunurile evreilor forţaţi să plece.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Non-ficţiune la feminin
35. Fără instrucţiuni de folosire de Ioana Burtea
Fără instrucţiuni de folosire este o carte precum o confesiune. Totodată, este și o reflecţie asupra adaptării personale în contextul schimbărilor prin care a trecut societatea românească. Multe pagini sunt scrise pentru a surprinde gândurile de la trecerea dintr-un deceniu existenţial în altul.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
36. Despre memoriile femeii și alţi dragoni de Raluca Nagy
Asociem numele scriitoarei Raluca Nagy cu exprienţele adaptării la societatea japoneză. În noua sa carte, Despre memoriile femeii și alţi dragoni, privirea de antropolog i s-a indreptat spre Vietnam. Cartea reflectă experientele din Vietnam, unele trăite chiar în timpul crizei sanitare. Vei citi despre obiceiurile, interacţiunile și diferenţele culturale într-o carte autobiografică plină de revelaţii pentru cei fascinaţi de Orient.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
37. Manifest de Bernardine Evaristo
Considerată una dintre cele mai bune scriitoare contemporane, Bernardine Evaristo revine cu un volum autobiografic. Povestește cu mult umor și profunzime despre moștenirea transgeneraţională și despre dificultăţile celor consideraţi diferiţi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Romane despre maturizare
38. E OK, nu-mi pasă de Per Patterson
E Ok, nu-mi pasă prezintă povestea unui bărbat a cărei existenţă a fost marcată de relaţia dificilă avută cu un tată alcoolic și violent. Tânărul a încercat să-și mascheze durerea prin indiferenţă. La un moment dat, evenimentele din viaţa lui îl vor obliga să-și rezolve problemele înfruntându-le.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
39. Cântecul păsării de plajă de Tudor Ganea
Cântecul păsării de plajă este romanul unui oraș si al unei generaţii. Vei călători prin Constanţa anilor ’90. Orașul devenise un teritoriu disputat de găști multietnice. Violenţa, lupta pentru supravieţuire, inocenţa pierdută și universul marginalilor întâlnesc o sensibilitate nebănuită, apărută când te aștepţi mai puţin.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
40. Copii de aruncat de Ryu Murakami
Romanele scrise de Ryu Murakami prezintă o Japonie lipsită de acea delicateţe din scrierile clasicilor precum Yasunari Kawabata. Amintește mai degrabă de expunerea descătușată din filmele regizorilor nonconformiști ai noului val al cinematografiei nipone, din anii ’60 și ’70. Copii de aruncat reflectă o Japonie crudă, a orfanilor. Cele două personaje centrale, ambele crescute la orfelinat, vor încerca să-și facă un rost într-un Tokyo al contrastelor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Thrillere
41. Bântuind prin Veneţia de Agatha Christie
Ecarnizat de curând, romanul Bântuind prin Veneţia te poartă pe valurile misterului greu de elucidat. Este misterul din jurul unei crime petrecute într-unul dintre cele mai frumoase orașe. Această crimă îi tranformă în suspecţi pe niște călători având personalităţi diferite.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
42. Fantoma de la Operă de Gaston Leroux
Fantoma de la Operă este unul dintre cele mai apreciate romane gotice. Un clasic despre dragoste, pierdere, obsesie și tenebre. Romanul despre o iubire damnată a fost ecranizat de multe ori, atrăgând atenţia fiecărei generaţii de cititori, din 1911, când a fost publicat.
Poţi comanda volumul de pe Cărturești
43. Hacienda. Unde se termină noaptea de Isabel Canas
Elementele unui thriller, superstiţiile și istoria Mexicului se intersectează trepidant în cartea Hacienda. Unde se termină noaptea. Vei descoperi un personaj feminin, Beatriz, cu viaţă tumultuoasă. Ea acceptă să devină soţia unui latifundiar bogat, după ce toată averea familiei sale este furată în timpul Revoluţiei Mexicane. Însă moșia soţului ei este departe de a fi un refugiu. Este un loc plin de secrete. Unele sunt legate de modul în care au dispărut fostele sale partenere.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
44. Poartă–ţi plugul peste oasele morţilor de Olga Tokarkzuc
Cinefilii pasionaţi de cinematografia poloneză își amintesc de unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani. Este vorba despre filmul regizat de Agnieszka Holland, distins cu Ursul de Argint la Berlin, în 2017. Filmul a fost inspirat din romanul Poartă–ţi plugul peste oasele morţilor. Romanul este un thriller cu trimiteri spre contextul social-politic est-european. Evenimentele sunt legate de o serie de crime. Victimele sunt niște vânători potenţi financiar dintr-o localitate izolată. Vinovate ar fi animalele ce vor să se răzbune. Totuși, mica așezare din locul idilic are multe secrete, iar aceste secrete duc spre alţi suspecţi.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
45. Căţeaua-de-Noapte de Rachel Yoder
Căţeaua-de-Noapte este un omagiu adus lui Kafka. Exact ca-n romanul Metamorfoza, personajul central se vede transformat lent într-o altă fiinţă. Doar că de data aceasta este vorba despre o femeie care începe să se transforme, treptat, într-o lupoaică. Încercând să înţeleagă ce se întâmplă cu ea, găsește o carte misterioasă.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
46. Copacii de Percival Everett
Plasat in Mississippi, romanul Copacii este un thriller cu mesaj social. Acţiunea trepidantă este legată de investigarea unor crime brutale. Investigaţia este sabotată de localnici și de seriful care pare a fi unul rasist. Drama se intensifică atunci când este descoperit cadavrul unui bărbat care seamănă cu un afro-american linșat in anii ’60, bănuit de acte antisociale.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
47. Chiriașa tăcută de Clemence Michalon
Chiriașa tăcută este un thriller despre un om apreciat în comunitate, dar cu secrete întunecate. El este un criminal în serie. Viitoarea victimă este ascunsă chiar în subsolul casei sale. Secretul său este pe cale de a fi dezvăluit de o femeie care se îndrăgostește de el.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
48. Şoaptele de Asheley Audrain
Tot despre secretele ascunse de comunităţile orășelelor liniștite este vorba și în romanul Şoaptele. Un grătar la care participa mai mulţi vecini este momentul în care se declanșează drama ce implică mai multe familii. În timpul acestui grătar, cea considerată un model pentru comunitate ţipă la fiul ei. Îi aruncă niște cuvinte grele. După câteva luni, băiatul cade, în toiul nopţii, de la fereastra camerei sale. În salonul de spital ies la suprafaţă rivalităţile, invidiile și temerile oamenilor care vor să pară perfecţi în ochii vecinilor din liniștitul orășel.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
49. Pe când credeam în sirene de Barbara O’Neal
Pe când credeam în sirene este un roman în care suspansul este declanșat de contrazicerea unei certitudini. Certitudinea îi aparţine protagonistei. De profesie medic, aceasta descoperă că sora ei nu a murit în timpul unui atac terorist din Franţa. După cincispreze ani de la atentat, i se pare că vede imaginea surorii pierdute într-o știre despre supravieţuitorii unui incendiu ce avusese loc în urmă cu doar câteva zile.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
Povești din ţinuturi misterioase
50. Cronici din Mânăstirea Roșie de Maria Turtschaninoff
Misterul, suspansul și poveștile despre solidaritatea feminină se întâlnesc în romanele din trilogia Cronici din Mânăstirea Roșie. Vei citi despre încercarea unor tinere de a rezista într-un loc neprimitor. Prietenia le va ajuta să înfrunte multe pericole.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
51. Redwall. O poveste din Redwall de Brian Jacques
O poveste din Redwall este prima carte dintr-o serie de romane scrise de Brian Jacques. Aventurile din ţinuturile fantastice unde se desfășoară viaţa personajelor le vor plăcea mai ales celor ce au devorat poveștile din Stăpânul Inelelor.
Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești
4 cărţi pe care le-aș dori traduse și în limba română
Dolores de Lauren Aimee Curtis
Dolores este un debut ce anunţă evoluția promiţătoare a unei scriitoare ale cărei pagini dau dependență. Lauren Aimee Curtis reia tema relațiilor complicate din adolescență, pe care o tratează imprevizibil și articulat. Povestea adolescentei fugare, adăpostite într-o mânăstire spaniolă se citește pe nerăsuflate. Recenzie.
El matrimonio de los peces rojos de Guadalupe Nettel
El matrimonio de los peces rojos este o colecție de proze scurte despre legăturile de cuplu și dintre copii și părinți. În aproape fiecare povestire apare câte un animal de companie ale cărui reacții exprimă ceea ce vor personajele să ascundă. Citind aceste povestiri, mulți le vor da dreptate celor ce o consideră pe Guadalupe Nettel noua revelație a literaturii mexicane. Recenzie.
Notturno indiano de Antonio Tabucchi
Cei ce preferă India, misterul și scriitura precum o boare de melancolie pot alege Notturno indiano. Vor descoperi o carte așa cum doar un scriitor italian îndrăgostit de cultura portugheză poate oferi. Antonio Tabucchi a fost inspirat de acel saudade portughez pe care l-a adaptat la realitatea unui personaj care vrea să descopere adevărul despre dispariția celui mai bun prieten. Vei străbate alături de el drumul din Mumbai până-n Goa. Recenzie.
Malta Hanina de Daniel Rondeau
Visezi la insulele mediteraneene? Atunci s-ar putea să descoperi multe detalii interesante despre una dintre ele citind Malta Hanina. Detaliile despre cele mai frumoase locuri, despre limba și despre cultura malteză devin de fapt oglinda oamenilor ce populează malurile Mediteranei. Aproape de Africa, dar considerate o fortăreaţa indispensabilă pentru Europa occidentală, Malta păstrează influențe venite de pe trei continente. Citind despre Malta vei afla despre fenicieni, rămășițele culturii arabe în mozaicul lingvistic european și mai laes despre cum îți poți păstra identitatea rămânând deschis față de marile civilizații care te înconjoară. Recenzie.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Disco Boy – O interpretare memorabila
13 septembrie 2024Bucharest International Film Festival 2024
13 septembrie 2024A Good Place – Un debut straniu
12 septembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Film O’Clock International Festival 2022
20 februarie 2022 -
Calendarul unei vechi iubiri – Amintiri impotriva brutalitatii
23 ianuarie 2024 -
Din cer au cazut trei mere – Alinare in vremuri de criza
7 aprilie 2022
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Il Traditore – Un caz unic
18 iunie 2023 -
Boy from Heaven – Un thriller cu ferestre spre o alta cultura
11 decembrie 2022 -
52 de carti pentru ultimele zile din toamna lui 2023
22 noiembrie 2023