
Si-n fiecare dimineata drumul spre casa e tot mai lung – Un ramas-bun plin de candoare
Şi-n fiecare dimineaţă drumul spre casă e tot mai lung poate fi cadoul plin de candoare pentru cei ce l-au descoperit pe Fredrik Backman datorită romanului Un bărbat pe nume Ove. Deși este o nuvelă, îţi dă impresia că poate cuprinde o întreagă existenţă, ajunsă la apus. Este existenţa unui bunic pasionat de astronomie. Memoria lui este asaltată de boala ce-i scufundă ultimii ani în amnezie. Doar că nepotul nu se lasă intimidat de iminenţa răului pe care nici medicina nu-l poate ţine în frâu (încă). Are propriile idei cu privire la însoţirea bunicului pe drumul greu ce îl așteaptă.
Omul care iubește până la capăt

Vei descoperi în această nuvelă unul dintre cei mai simpatici bunici din literatură. Simpatia faţă de el este întreţinută nu de atitudinea dulce. A fost un soţ morocănos, un tată mereu ocupat, dar și un partener devotat. Şi-a divinizat marea iubire. Continuă să vorbească adesea cu soţia lui, chiar și după moartea acesteia. O portă în gând. Dialogul lor imaginar pare cât se poate de real. Replicile ţi se lipesc de suflet, încât ai impresia că auzi pe fundal melodia Dance Me to the End of Love, de Leonard Cohen (bunicii erau pasionaţi de dans). Așadar, simpatia trezită de personajul central este legată mai degrabă de capacitatea lui de a iubi până la final. De a rămâne aproape de cei apropiaţi, chiar și atunci când el pare indisponibil sau rigid.
Pe cât de ocupat și absent fusese în relaţia cu fiul său, pe atât de prezent este în viaţa nepotului. Micul Noah îi moștenește dragostea pentru știinţă și curiozitatea faţă de spaţiul cosmic. Pare să calce pe urmele bunicului, spre deosebire de tatăl său, înclinat mai degrabă spre știinţele umaniste. Noah încearcă să îndulcească tristeţea bunicului rămas văduv prin ideile năstrușnice furnizate de gândirea magică din timpul copilăriei.
Iubirea bunicilor, o despăgubire
Fără a fi lacrimogene, replicile dintre bunic și nepot te înduioșează până la lacrimi. Sunt replicile unor pișicheri, presărate printre suspinele melancolice ale bunicului. Dialogorile dintre bunic și nepot alternează cu dialogurile dintre bunic și femeia iubită. Soţia bunicului alină vinovăţia unui tată care nu și-a putut înţelege copilul. Un copil având alte pasiuni decât ale lui, mergând pe un alt drum.
Şi-n fiecare dimineaţă drumul spre casă e tot mai lung devine o întrebare legată de ceea ce lăsăm în urma noastră. Este totodată o retrospectivă a legăturilor ce ne-au marcat, mai ales cele dintre părinţi și copii. În această carte vei găsi una dintre cele mai bune concluzii despre legătura transgeneraţioală: Şansa să ne răsfăţăm nepoţii este un fel de a le cere iertare copiilor noștri.
Poţi comanda volumul Şi-n fiecare dimineaţă drumul spre casă e tot mai lung de pe site-ul Editurii Art.
Te invit să descperi o altă carte bună, Într-o zi, un câine.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Festivalul Filmului Francez 2025
18 martie 2025Retrospectiva Binka Jeliazkova – 3 filme de neratat
14 martie 2025Stargate – Copii ajunsi parintii propriilor parinti
14 martie 2025
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
50 de carti bune de citit in noiembrie 2022 (si nu numai)
18 noiembrie 2022 -
Memoria aerului – Asemenea unui vis obsedant
5 aprilie 2023 -
Les Films de Cannes a Bucarest 2024
25 octombrie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Patagonia – Un debut reusit
18 martie 2024 -
Festivalul Filmului Francez 2022
18 mai 2022 -
Film O’Clock International Festival 2022
20 februarie 2022