Cinefemina este un festival tânar care aduce în România noile filme regizate de femei. La festivalul de film Cinefemina 2023 vei putea vedea atât scurtmetraje, cât si lungmentraje. Din Italia până-n Grecia, din Portugalia până-n Germania, Spania și Costa Rica, poveștile memorabile surprind o lume intensă, populată de personaje uimitoare. Le vei putea vedea între 10 și 14 mai, la Cinema Elvire Popesco, din cadrul Institutului Francez.
Filmele proiectate la festivalul de film Cinefemina 2023
Din Portugalia vine Snu, un film despre o relaţie considerată interzisă. Protagoniștii sunt un politician însurat, apreciat de catolicii tradiţionaliști, și daneza Snu, la rândul ei căsătorită. Snu se mutase în Lisabona, unde fondase o editură specializată în promovarea cărţilor scrise de autorii ce au fost cenzuraţi în perioada dictaturii lui Salazar. Vor putea ei să-și asume relaţia până la capăt, mai ales în timpul unei campanii electorale? Poţi vedea trailerul aici.
Programul include și primul lungmetraj în limba engleză al faimoasei regizoare poloneze Agnieszka Smoczynska. Filmul The Silent Twins (Gemenele tacute) a fost inspirat dintr-o poveste reală. Este povestea unor gemene având origini africane, ajunse într-o școală din Wales. Gemenele par să fi făcut un pact: să nu vorbească, alegând să comunice doar între ele. Misterul din jurul tăcerii lor capătă sensuri nebănuite în acest film. Poţi vedea trailerul aici.
Vor fi entuziasmaţi și admiratorii cinematografiei italiene. Aceștia vor alege și filmul Le ultime cose (Ultimele lucruri). Este genul de film despre vieţi intersectate. Acţiunea se petrece in Torino, unde, pe strada plină de case de amanet, se întâlnesc trei personaje ajunse într-un impas. Obsesiile lor, nevoia de tandreţe și vulnerabilitatea dau naștere unor noi povești. Poţi vedea trailerul aici.
Cei ce preferă filmele care amintesc de stilul lui Chantal Akerman vor dori să vadă și Beatrix. Filmul austriac explorează minimalist, dar plin de nuanţe, viaţa unei tinere. Sunt captate ritualurile cotidiene și interacţiunile din spaţiul locuinţei, unde își primește candidaţii la rolul de coleg de apartament, prietenii și iubitul. Poţi vedea trailerul aici.
Legătura dintre surorile crescute pe continente diferite este surprinsă în filmul Ivie ca Ivie. Personajul central este Ivie, o tânără din Germania, care află peste noapte ca are o soră în Senegal. Sora din Senegal o vizitează pentru a o anunţa de moartea tatălui lor. De asemenea, o invită în Senegal pentru a-și cunoaște familia. Interacţiunile dintre cele două surori se suprapun peste legătura lui Ivie cu ţara unde a crescut și unde încă mai dă peste oameni ostili faţă de cei având origini africane. Poţi vedea trailerul aici.
Dacă vrei să vezi o comedie spaniolă, poţi alege și filmul Ramona. Vei urmări aventurile unei tinere care pendulează între legături sentimentale eșuate și al cărei nou iubit îi poate deschide ușile spre lumea filmului. Poţi vedea trailerul aici.
Un alt film despre cuplu este Love in a Bottle (Dragostea într-o sticlă). Personajele centrale sunt doi tineri care se simt atrași unul de celălalt, dar nu se pot apropia. Ei s-au întâlnit într-un aeroport din Italia, însă noile reguli sanitare interzic apropierea fizică. Vor căuta noi mijloace de comunicare și de exprimare a dorinţei și a sentimentelor. Poţi vedea trailerul aici.
Cinematografia autohtonă este reprezentată de filmul Crai nou. Filmul Alinei Grigore redă maturizarea unei tinere abuzate. Legătura ambiguă cu un artist neconvenţional o va face să vadă altfel ieșirea din familia disfuncţională. Poţi vedea trailerul aici.
Despre maturizare și relaţiile familiale este vorba și în filmul Clasa Sola. Vei descoperi povestea unei tinere dintr-un sat aflat în Costa Rica. Ea este considerată o mare vindecătoare de către cei din sat. Pare să se fi acomodat cu acest rol, însă totul se schimbă în momentul în care nepoata ei se îndrăgostește. Clara se va simţi la rândul ei atrasă de cel devenit iubitul nepoatei sale. Poţi vedea trailerul aici.
La fracture/Fractura plasează drama unui cuplu în contextul social actual. Cuplul este pe cale de a se despărţi, însă accidentul suferit de unul dintre parteneri îi readuce împreună în salonul unui spital de urgenţă. În jurul spitalului atmosfera devine tensionată ca urmare a unor ciocniri între jandarmi și niște protestatari. Poţi vedea trailerul aici.
Festivalul se va încheia cu un film din însorita Grecie. Intitulat Croitorul este o comedie despre un artizan al hainelor, care este nevoit să se readapteze la prezent. Adept al unei lumi în care oamenii îi respectau pe croitorii devotaţi, se trezește într-o lume în care talentul sau începe să fie ignorat. Însă îi vin idei noi când apare o nouă muză în viaţa sa. Poţi vedea trailerul aici.
Un bilet costă 20 lei. Poţi găsi detalii despre program și bilete pe Eventbook.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
54 de recomandari pentru targul de carte Gaudeamus 2024
2 decembrie 2024Noptile reci ale copilariei – Istanbulul emanciparii
1 decembrie 2024A treia lumina – Mama din timpul unei veri
25 noiembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
Tara celorlalti – Marocul modelat dupa aspiratiile femeilor
29 noiembrie 2023 -
Cerul ca otelul – O calatorie postapocaliptica
1 august 2023
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Viaggio in Italia – Regasirea cuplului in splendoarea frematatoare
10 noiembrie 2022 -
Mult mai sus de al noualea cer – Un carusel de vieti
4 decembrie 2023 -
Hoinar. Carnaval 2024
11 mai 2024