56 de carti si 4 surprize pentru lista cadourilor din decembrie 2022

0

Decembrie este și luna care ne dă motive pentru a ne cumpăra și mai multe cărţi. Doar merităm cadouri memorabile, că am fost cititori plini de curiozitate tot anul. Eu îţi recomand 56 de cărţi și 4 surprize pentru lista cadourilor din decembrie 2022.

Două mari regine

1.Regina Maria – Cella Delavrancea

Cei cei o admiră pe Regina Maria pot citi și corespondenţa pe care una dintre cele mai iubite personalităţi din istoria României a purtat-o cu Cella Delavrancea. Vor citi despre viaţa culturală interbelică, despre viziunile despre modernizarea României.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

2. Regina de Matthew Dennison

Reginele continuă să fascineze mulţi cititori. Regina Elisabeta a II-a este una dintre personalităţile devenite martorele unor schimbări istorice majore. Asupra acestor schimbări se concentrează și Matthew Dennison când scrie biografia Regina.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi de non-ficţiune

3. Dostoievski de Henri Troyat

Henri Troyat a scris biografia Dostoievski bazându-se pe relaţia dintre viaţa tumutuoasă a scriitorului și lumea din cărţile sale. Analizează viata lui Dostoievski nu numai în relaţie cu propria operă. La fel de importanta este și legătura cu evenimentele din istoria Rusiei.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

4. Limbaje ale adevărului de Salman Rushdie

Limbaje ale adevărului cuprinde texte scrise de Salman Rushdie între 2003 și 2020. Sunt reflecţii despre literatură și relaţia ei cu problemele actuale. De asemenea, include și un omagiu adus unor autori ce l-au inspirat, de la Shakespeare și Cervates la Beckett și Toni Morrison.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

5. O întâlnire de Milan Kundera

Eseurile lui Milan Kundera stârnesc același entuziasm asociat romanelor sale. În volumul O întâlnire vei citi despre pictorii preferaţi ai lui Kundera (printre care și avangardisti din Caraibe deveniţi faimoși la Paris) și despre acei suprarealiști ce au reinterpretat miturile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

6. Infinitul într-o trestie de Irene Vallejo

Infinitul într-o trestie este o bijuterie pentru cei îndrăgostiţi de lectură. Irene Vallejo spune povestea primelor texte scrise. Vei călători prin lumea Cleopatrei, a Greciei și a Romei antice, prin marea biblioteca din Sarajevo și prin cele de la Oxford. Vei afla cum au fost făcute primele suporturi pentru textul scris, printre care și faimosul papirus din Egipt.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

7. Ştiinţa din filmul Interstellar

Un mare fizician și un regizor se întâlnesc pentru a crea un SF considerat special. Cartea Ştiinţa din filmul Interstellar este o simbioză între artele vizuale, cosmologie și astrofizică.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane ce îmbină arta cu misterul și suspansul

8. Solomonarul de Florin Chirculescu

Romanele scrise de Florin Chirculescu sunt așteptate cu nerăbdare de cititorii dornici de a străbate mai multe secole într-o singură poveste. Citind Solomonarul vor călători prin secolele XIX și XXI urmărind obsesia unui afacerist pentru lumea lui Eminescu. La un moment dat va apărea și o jurnalistă care va influenţa cursul naraţiunii. Romanul reflectă schimbările din societatea europeană, dar și modul în care se coagulează miturile referitoare la artiștii-simbol în memoria colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

9. Beatus Ille de Antonio Munoz Molina

Beatus Ille este un roman în care istoria artei, suspansul unui thriller și mitul femeii fatale sunt folosite pentru a reflecta evenimentele din timpul Războiului Civil Spaniol și al dictaturii lui Franco. Personajul central va explora toate aceste aspecte atunci când va începe să scrie o teză despre un poet dispărut în anii tulburi ai dictaturii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

10. Stăpânul și cuceritorul meu de Francoise-Henri Deserable

Având un titlu inspirat de un vers de Verlaine, romanul Stăpânul și cuceritorul meu explorează o poveste de iubire tumultuoasă, cu obsesii scăpate de sub control. Tina și Vasco sunt protagoniștii acestei povești. Relaţia lor și evenimentul ce o duce spre o direcţie riscantă sunt pline de trimiteri la istoria literaturii. Caseta unde este păstrată inima lui Voltaire, furată de la Biblioteca Naţională, și arma lui Verlaine, folosită pentru a-l împusca pe Rimbaud, devin indiciile preţioase când povestea lor ajunge ţinta unei anchete.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

11. Sevraj de Liviu Surugiu

Pasiunea pentru artă și thrillerul cu detectivi se întâlnesc pentru a-ţi oferi o lectură palpitantă. Sevraj este un roman despre un detectiv în declin. Când numărul clienţilor scade, el acceptă să se implice într-un plan riscant. Va trebui să pună la cale un jaf. Noul său client dorește să pună mâna pe un artefact important în lumea celor obsedaţi de misticism.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

12. Magicianul de Colm Toibin

Lumea lui Thomas Mann devine sursă de inspiraţie pentru Colm Toibin. Acesta îi dedică romanul Magicianul. Peregrinările lui Thomas Mann prin orașele preferate, relaţiile familiale, interacţiunile cu persoanele ce i-au schimbat existenţa sunt reinterpretate în cheie ficţională.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Redescoperirea lui T.S. Eliot

13. Tărâmul pustiit și alte poeme de T.S. Eliot

Volumul Tărâmul pustiit este considerat bijuteria literară pe care și-o vor face cadou dependenţii de poezie. Vor descoperi poeziile scrise de T.S. Eliot în perioada 1909-1962. Volumul este o ediţie bilingvă, care permite o mai bună viziune atât asupra operei, cât și asupra dialogului purtat de un traducători cu lumea lui Eliot. Poeziile au fost traduse de Şerban Foarţă, Mircea Ivănescu, Sorin Mărculescu, Adriana-Carmen Racoviţă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi de proză scurtă

14. Mario și vrăjitorul de Thomas Mann

Mario și vrăjitorul este volumul ce include prozele scurte scrise de Thomas Mann în perioada 1919-1953. Aceste proze reflectă maturizarea literară a unuia dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

15. Fericire clandestină de Clarice Lispector

Fericire clandestină este al doilea volum din integrala prozei scurte scrise de Clarice Lispector, după Cea mai mică femeie din lume. Datorită acestor volume, cititorii din România au mai descoperit o persolitate literară din America de Sud. Prozele scurte incluse în Fericire clandestină au fost publicate în anii ’70. Vei regăsi același amestec dintre scriitura hipnotică, apetitul pentru stranietate și misterul ce înconjoară fiecare personaj.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

16. Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu de Tennessee Williams

Tennessee Williams a scris și proze scurte. Nouă dintre acestea au fost reunite în volumul Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu. Umorul, analiza demnă de un psihanalist și realităţile sociale ale Americii se intersectează, cum se întâmplă și în piesele sale de teatru, ce au trecut proba timpului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

17. Ora cinci și șapte minute de Dumitru Crudu

Dumitru Crudu a scris o serie de proze scurte inspirate atât din istoria recentă a Republicii Moldova, cât și din evenimentele dramatice declanșate odată cu invadarea Ucrainei. Ora cinci și șapte minute include povești despre oamenii prinși sub istoria necruţătoare cu Estul. Unele povești au reverberaţii transgeneraţionale.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Invitaţie la teatru

18. Revoluţii. Antologie de teatru contemporan polonez

Arta poloneză a fost mereu pe placul celor dornici de a vedea cum inovaţia și consistenţa ideilor ajută la explorarea unor probleme arzătoare. Dacă vrei să fii la curent și cu dramaturgia din Est, poţi trece pe listă și Revoluţii. Antologie de teatru contemporan polonez.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Lumea greco-romană

19. Războiul Troian de Barry Strauss

Cărţile lui Barry Strauss sunt citite de cei dornici de a explora istoria antichităţii greco-romane. În cartea Războiul Troian analizează dovezile arheologilor pentru a răspunde la întrebarea: Cât este mit și cât a fost istorie în legendele din jurul faimoasei cetăţi din literatura antică?

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

20. Civilizaţia romană de Pierre Grimal

Pierre Grimal ne-a dat una dintre cărţile de referinţă despre istoria Imperiului Roman. Civilizaţia romană include mai ales detalii despre modul în care acest imperiu a influenţat evoluţia societăţii occidentale devenite un model datorită instituţiilor și preocupării pentru evoluţia mediului urban. Vei citi despre obiceiuri, despre dinamica marilor orașe romane și despre literatură.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane istorice pentru a înţelege prezentul

21. Smochinul de Goran Vojnovic

Smochinul este un roman ce redă povestea transgeneraţională a unei familii balcanice devenite martora evenimentelor ce au dus la independenţa popoarelor ce alcătuiau fosta Iugoslavie. Goran Vojnovic, emblematic pentru literatura ţărilor din Europa de Est, explorează legăturile complicate dintre sârbi, croaţi și bosniaci.

Poţi comanda volumul de aici.

22. Repetiţiile de Vladimir Şarov

Subversiv și atent preocupat de istorie, Vladimir Şarov este unul dintre cei mai buni scriitori ruși contemporani. Repetiţiile este romanul în care explorează modul în care Ţarii și clericii devotaţi lor au controlat accesul oamenilor simpli la istoria propriei ţări. Dorind să transforme capitala imperiului într-un veritabil centru religios influent, conducătorii din roman i-au obligat pe oamenii vulnerabili să joace roluri într-o punere în scena delirantă, menită să manipuleze memoria colectivă.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

23. Eliberare de Sandor Marai

Sandor Marai, unul dintre cei mai iubiţi scriitori, ne-a lăsat un roman-mărturie despre Budapesta anilor ’40. Acţiunea din romanul Eliberare are loc în 1945, când armata nazistă și cea bolșevică se înfruntă în Budapesta. Printre locuitorii ascunși în subteranele orașului este și fiica unui savant antinazist. Ea își va pune întrebări în legătură cu adevăratele planuri ale bolșevicilor care promit eliberarea.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

24. Măsurarea lumii de Daniel Kehlmann

Măsurarea lumii este un roman istoric având influenţe postmoderne.În romanul său, Daniel Kehlmann îi aduce împreună pe unii dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Iluminismului german. Humboldt și Gauss se iau la întrecere în descifrarea misterelor lumii în care trăiesc. Aleg calea știinţei, dar metodele sunt diferite. Unul dintre ei va călători în ţinuturi îndepărtate, abia descoperite de marii exploratori.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre locuri pitorești pline de secrete

25. Podul Diavolului de Radu Paraschivescu

În romanele sale, Radu Paraschivescu revizitează epoci și ţinuturi pitorești, dându-le și un aer de legendă încărcată de mister. Podul Diavolului îmbină realitatea cu timpul legendei, pe fundalul unei așezări din Franţa pitorească. Este vorba despre Sant-Cirq-Lapopie, apărută și în povestea muschetarilor lui Dumas. Aici, dincolo de pitoresc, așteaptă la pândă secrete întunecate gata să acapareze imaginaţia călătorilor, dar și a locuitorilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

26. Bestia de Carmen Mola

Câștigător al Premiului Planeta, romanul Bestia îmbină calităţile unui roman istoric și ritmul trepidant al unui crime thriller. Acţiunea se petrece în Madridul anuui 1834. În acel an Spania fusese lovită de o epidemie de holeră. Frica de boală este dublată de teroarea cauzată de niște crime în serie. Victimele erau tinerele vulnerabile. Oamenii credeau că autorul era o fiinţă neomenească, numită Bestia. Însă cel mai bun anchetator din oraș avea altă bănuială.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

27. Malacqua de Nicola Pugliese

Malacqua este considerată una dintre cele mai bune cărţi din istoria literaturii italiene. Nicola Pugliese amestecă mitul și realitatea într-un Napoli asaltat de o ploaie ce nu se mai oprește. Ţi se dezvăluie un Napoli al legendelor încărcate de mister și de angoasă. Pe măsură ce trec zilele și ploaia continuă, în oraș încep să se petreacă niște întâmplări din ce în ce mai stranii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

28. Golem de Gustav Meyrink

Însoţită de 19 litografii realizate deŞtefan Câlţia, cartea Golem trezește interesul fiecărei generaţii pentru poveștile pline de mister ale Pragăi. Unele au deveit legende. O astfel de legendă este legată de o fiinţă din altă lume, numită Golem. Legenda spune că îi apărase pe evreii din Praga de atacurile xenofobilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris

29. Dacă pisicile ar dispărea din lume de Genki Kawamura

Scriitorii japonezi au o legătură aparte cu pisicile. Mai ales când vor să le atribuie înţelepciunea care le lipsește uneori personajelor din lumea oamenilor. Dacă pisicile ar dispărea din lume este un roman ce spune povestea unui poștaș căruia medicii îi mai dau puţine zile de trăit. Însă Diavolul are alte planuri. Îi promite prelungirea vieţii. Însă îi pune o condiţie. Pentru fiecare zi trăită în plus, va trebui să aleagă ce trebuie să dispară din lume. Gândindu-se la alegerile sale, poștasul vede cu alţi ochi existenţa umană, sensul ei.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre maturizare

30. Fată de Camille Laurens

Fată este considerat unul dintre cele mai bune romane despre feminitate apărute în spaţiul francofon, în ultimii ani. La rândul ei, scriitoarea Camille Laurens este apreciată datorită analizei psihologice din romanele sale.

Romanul spune povestea unei femei născute în 1959, într-o societate în care femeile încă mai erau considerate inferioare bărbaţilor. Așadar, povestea eroinei devine și povestea unei emancipări colective.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

31. Donnatela de Beatris Serediuc

Donnatela este un roman despre o adolescentă care își vede familia destrămată din cauza problemelor sociale din România anilor ’90. Aceste probleme se suprapun peste cele avute deja de familia ei disfuncţională. Adolescenta vrea să se refugieze în artă. Când mătușa ei îi descoperă caietul plin de poezii, o ironizează umilitor. De atunci Donnatela devine o rebelă aflată în căutarea altor evadări.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

32. O istorie a lupilor de Emily Fridlund

O istorie a lupilor este un roman despre o adolescentă considerată ciudată de colegii ei. Ea trăiește alături de părinţi într-una dintre cabanele ce le-au aparţinut cândva hippioţilor mutaţi în regiune. Adolescenta va încerca să înţeleagă lumea celor din afara familiei, mai ales că nu de puţine ori a jucat rolul dădacei pentru copiii altor familii. Atmosfera din localitate devine apăsătoare când unul dintre profesori este bănuit de abuzuri împotriva elevilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

33. Vremuri interesante de Naosise Dolan

Romanul Vremuri interesante este un debut nominalizat la unele dintre cele mai importante premii literare. Criticii l-au considerat varianta unui roman de Jane Austenadaptat la relaţiile secolului XXI.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

34. Studentul străin de Susan Choi

Susan Choi a devenit cunoscută mai ales datorită romanului Exerciţiu de încredere. După ce ai citit acest roman, vei dori să descoperi și altul. Așadar, pe listă vei trece și romanul Studentul străin. Vei citi o poveste răvășitoare despre doi tineri din culturi diferite, uniţi de nevoia de a lăsa traumele în urmă. Aceștia sunt un sud-coreean, devenit student la o facultate din Tennessee, în 1955, și o colegă singuratică, având un trecut plin de enigme. Cei doi vor încerca să scape de fantomele trecutului.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

35. Aruncătorii de flăcări de Rachel Kushner

Aruncătorii de flăcări este povestea de maturizare a unei tinere pasionate de motociclete. Poreclită Reno, ea ajunge în New York-ul anului 1975 și se apropie de comunitatea artiștilor avangardiști din SoHo. Educaţia ei sentimentală este marcată de întâlnirea cu moștenitorul unui imperiu italian al cauciucului și motocicletelor. Acest moștenitor se visează la rândul său artist.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

36. Nimeni nu vorbește despre asta de Patricia Lockwood

Nimeni nu vorbește despre asta este un roman influenţat din lumea celor ajunși vedete datorită reţelelor de socializare. Protagonista romanului este o astfel de vedetă. Călătorește prin toată lumea pentru a se întâlni cu fanii ei. Mulţi o invidiază pentru viaţa ei, considerată perfectă. Deși este din ce în ce mai absorbită de viaţa virtuală, ea decide să revină în viaţa reală, după ce află o veste ce îi schimbă priorităţile.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

37. Pelin rubiniu de Benedetta Cibrario

Pelin rubiniu este un roman despre devenirea unei tinere din aristocraţia piemonteză din perioada interbelică. Nefericită din cauza unei căsătorii aranjate, ea decide la un moment dat să își viaţa în propriile mâini. Visează să devină prorietara unei crame moderne. Visul este pe cale de a se îndeplini atunci când în viaţa ei apare un bărbat șarmant. Doar că el dispare într-un mod misterios. Povestea protagonistei și a familiei sale devine mult mai intensă după anii ’40.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

38. Nașterea eroului de Andrei Ungureanu

Câștigător al concursului Primul roman, organizat de Editura Litera, Nașterea eroului abordează teme precum alteritatea și migraţia. Este un roman multistratificat ce arată contradicţiile omului actual.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane despre călătorii ce schimbă existenţe

39. Autobuzul rătăcitor de John Steinbeck

John Steinbeck și-a imaginat întreaga omenire adunată într-un autobuz.Este unautobuz ce poartă niște californieni în Mexic. Ei speră să se poată bucura de acel Mexic pitoresc, autentic, din imaginarul lor. Însă până să ajungă în Mexic, au impresia că au devenit prizonierii acestui autobuz rablagit. Fiecare va lăsa autocenzura de-o parte și își va exterioriza adevărata personalitate.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

40. Sunt și copii în zigzag de David Grossman

Nono, personajul central din romanul Sunt și copii în zigzag este un copil-problemă. Dar are și o mare calitate: imaginaţia bogată. Înainte de a împlini 13 ani, vârsta la care, în tradiţia iudaică, un băiat intră în lumea adulţilor, odată cu tradiţionala ceremonie bar mitzvah, Nono este trimis la unchiul său, un bun pedagog. Tatăl lui Nono, unul dintre cei mai buni detectivi ai poliţiei din Ierusalim, speră că unchiul îl va aduce pe calea cea bună. În călătoria spre unchiul său, Nono întâlnește multe personaje memorabile. Printre aceștia se numără un escroc de talie internaţională și o mare doamnă a teatrului israelian.

Romanul lui David Grossman a fost ecranizat în 2012. Filmul regizat de Vincent Bal i-a avut in rolurile principale pe Isabella Rossellini, Thomas Simon și Burghart Klaußner.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Romane cu acţiunea în ţări trecute prin multe schimbări

41. Satantango de Laszlo Krasznahorkai

Ecranizat de Bela Tarr în 1994, romanul Satantango redă povestea unui sat din Ungaria. Satul este aproape pustiit. Puţinii localnici rămași să privească degradarea au parte de întâmplări din ce în ce mai stranii. Fiecare va încerca să găsească o cale de evadare din atmosfera apăsătoare.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

42. Jumătate de soare galben de Chimamanda Ngozi Adichie

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria Africii, poţi alege și romanul Jumătate de soare galben. Scris de una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane, Chimamanda Ngozi Adichie, romanul este o incursiune în societatea nigeriană. Luptele interne, stratificarea socială și urmările colonialismului devin reprezentative pentru situaţia multor ţări africane în tentativa de a-și găsi propria autonomie după ce au fost timp de secole doar niște uriașe depozite de resurse, în ochii colonialiștilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

43. Când am plecat din Cuba de Chanel Cleeton

După ce a cucerit mulţi cititori datorită romanului Să ne vedem cu bine în Havana, Chanel Cleeton revine în atenţia noastră prin romanul Când am plecat din Cuba. În roman vei citi despre povestea unei tinere din burghezia cubaneză plecată în exil, în Florida. Ea va fi recrutată pentru a se infiltra în cercurile de putere apropiate de Fidel Castro. Va încerca astfel să sprijine tentativa de înlăturare a acestuia de la putere. Reîntoarsă în Cuba, tânăra se va îndrăgosti de un bărbat influent. Aventura ei și planurile de a deveni o spioană care vrea să-și recupereze viaţa cubaneză se vor desfășura pe fundalul Războiului Rece.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Cărţi despre călătorii

44. Porţile se închid la miezul nopţii de I.S. Cosmin

Dacă îţi place să citești și despre călătoriile în America Latină, îţi va trezi curiozitatea și Porţile se închid la miezul nopţii. Vei citi nu numai despre o lume fabuloasă, ci și despre modul în care niște culturi diferite sunt interpretate prin lentila poftei de povești ieșite din comun.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

45. Medina înfinită de Iulian Comanescu

De multe ori ne alegem viitoarele destinaţii lăsându-ne inspiraţi de impresiile de călătorie ale celor din jur. Impresiile ne ajută să ajugem dincolo de ademenitoarele (și adesea) previzibile reclame. Astfel de impresii și de amintiri sunt și cele din volumul Medina infinită. Budapesta, Veneţia, Turcia, Londra, Israel, Belgia sau Republica Moldova sunt câteva dintre destinaţiile care îţi sunt prezentate de Iulian Comănescu prin detalii inedite.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Romane despre legăturile de familie

46. Patrimoniu. O poveste adevărată de Philip Roth

Patrimoniu este cartea dedicată de Philip Roth tatălui său. Vei citi povestea unei vieţi împletite cu evenimentele din istoria recentă a Americii. Totodată, este și o carte prin care fiul își derulează propria relaţie cu un tată care a încercat să le impună celor din jur propriile principii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

47. Telegraph Avenue de Michael Chabon

Telegraph Avenue este un portret al societăţii californiene actuale.Portretul este văzut din perspectiva a două familii care se intersectează. Între cele două familii se dezvoltă și o relaţie de prietenie complicată. Nu lipsesc momentele tensionate și dilemele morale. Poveștile celor două familii sunt influenţate și de framântările sociale. Totodată, citind romanul vei naviga și prin cultura pop, la rândul ei un ecou al mentalităţilor.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

48. Regina frumuseţii din Ierusalim de Sarit Yishai-Levi

Regina frumuseţi din Ierusalim explorează legăturile transgeneraţionale dintre femeile unei familii de evrei având influenţe sefarde. Plecând de la povestea fiicei unei femei devenite cea mai admirată din Ierusalim, vei călători în timp. Fiecare epocă din istoria familiei este marcată de o femeie admirată. Dar nu numai frumuseţea stârnește interesul celor din jur, ci și marile secrete ale acesteia.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

49. Voci la distanţă de Gabriela Adameșteanu

Voci la distanţă este noul roman scris de Gabriela Adameșteanu. Subiectul leagă povestea unei familii de transformările societăţii în care trăiește aceasta. Ţi se promite o lectură memorabilă datorită personajelor ce au o evoluţie neașteptată.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

50. Întoarcere la Brideshead de Evelyn Waugh

Întoarcere la Brideshead este considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleză. Este un portret al aristocraţiei britanice din anii ’40. Personajul central devine oaspetele unei familii de aristocraţi. Zilele petrecute în conacul familiei îi dezvăluie o lume ce pendulează între niște reguli stricte, conservatoare, și libertinajul exprimat printr-un fast decadent.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

51. Scenariu de Etala Farkasova

Scenariu este un roman în care memoria și pasiunea pentru muzică se îmbină în povestea unui cuplu. Partenerii cuplului se lasă ghidaţi de compoziţiile preferate când retrăiesc momente din trecut. Vei descoperi un roman precum o reflecţie asupra schimbărilor sociale ce marchează relaţiile dintre generaţii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

52. Indice mediu de fericire de David Machado

Indice mediu de fericire este povestea unui supravietuitor al crizei economice prin care a trecut recent Portugalia. Daniel, personajul central, își vede familia aproape destrămată după ce își pierde locul de muncă. Nu își mai poate plăti ipoteca, iar soţia lui se reîntoarce, alături de copii, în orașul natal pentru a o lua de la capăt. Nici prietenii săi nu au o viaţă mai bună în timpul crizei. Însă Daniel nu vrea ca vieţile celor dragi să fie distruse de criza economică. Va încerca să găsească niște căi inedite pentru a supravieţui (în primul rând) psihologic.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

53. Mama mea are un nou iubit de Dimitri Verhulst

Mama mea are un nou iubit este povestea unui bărbat care visează să își intemeieze o familie. Nu se teme sa se însoare cu o femeie având deja copii, dintr-o altă căsnicie. Însă cei mai conservatori din familia sa nu au aceeași viziune asupra vieţii.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

54.Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt

Remarcabile făpturi inteligente este un roman despre o femeie ce află indicii despre dispariţia fiului său analizând comportamentul unei caracatiţe. Această caracatiţă ajunge să fie închisă în acvariul din orașul unde lucrează. Fiul protagonistei a dispărut când avea 18 ani, după ce a ieșit cu barca în larg. Iar caracatiţa ar vrea să îi spună că a fost martoră la dispariţie.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

Când ţi-e foame de povești fabuloase

55. Ophanim de Ana Barton

Dacă vrei să evadezi într-o lume ce amintește de vraja unui basm, poţi alege Ophanim. Este un roman unde realitatea și mitul se împletesc.

Poţi comanda volumul de pe Libris, Cărturești

56. Deschizătorii de drumuri de Wade Davis

Wade Davis își propune să creeze o punte între lumea noastră și cea a oamenilor ce au trăit acum mii de ani. Între ideile noastre despre lume și înţelepciunea celor de dinaintea noastră. Deschizătorii de drumuri este o călătorie prin ţinuturi din Polinezia, Anzi, Groenlanda sau Tibet.

Poţi comanda volumul de pe Cărturești

Cărţi bune, ce ar merita să fie traduse/(re)traduse în limba română

Pictures of Fidelman de Bernard Malamud

În limba română, Pictures of Fidelman se mai găsește doar la anticariate. Ar merita o nouă ediţie, deoarece poate fi considerată una dintre cele mai bune și interesante cărţi scrise vreodată. Romanul prezintă aventurile italiene ale unui pictor venit din America. Numele acestuia este Arthur Fidelman. El debarcă în Napoli, apoi ia trenul spre Roma. Din Roma speră să ajungă în Toscana lui Giotto.

Pasionat de pictura lui Giotto, Arthur Fidelman ar vrea să-i dedice și o carte. Însă are parte de niște întâlniri ce îl abat de la scopul său. Un rătăcitor îi cere bani și ajunge să-l urmărească precum o fantomă. O pictoriţă îi închiriază o parte din mansarda ei, amăgindu-l cu farmecul ei nonconformist. Mai dă și peste niște escroci și devine iubitul, apoi protectorul, unei vânzătoare de plăceri abia ieșite din adolescenţă. Din Roma ajunge la Milano, Florenţa și Veneţia (unde trăiește o nesperată poveste de iubire).

Romanul lui Bernard Malamud are ritmul unui roman picaresc, suspansul unui film de aventuri și frumuseţea oricărei povești dedicate celor pasionaţi de artă. De asemenea, capitolele sunt intense precum o proză scurtă, Bernard Malamud fiind cunoscut mai ales datorită colecţiilor sale de povestiri, printre care și Lada fermecată. Așadar, Pictures of Fidelman Este un roman care te va trece prin multe stări, dar care te va și fermeca. Poţi citi recenzia aici.

Le jeune homme de Ennie Ernaux

În cărţile sale autobiografice Annie Ernaux nu se teme să scrie despre ceea ce le-ar face să se rușineze pe multe femei crescute într-o societate constrângătoare. Cei ce au citit volumul Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei vor căuta și alte cărţi ale scriitoarei ce a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2022.

Le jeune homme este rememorarea relaţiei avute cu un student. Scriitoarea devenită naratoare începuse această relaţie în perioada în care începuse cartea ecranizată L’evenement. Vei citi mai mult decât cronica unei pasiuni ce îi face pe convervatori să-și dea ochii peste cap. Le jeune homme devine o reflecţie asupra timpului, memoriei, feminităţii și relaţiei lor cu scrisul. Poţi citi recenzia aici.

Cartea poate fi comandată de la librăria franceză Kyralina.

Las noches de Flores de Cesar Aira

Cesar Aira este considerat unul dintre cei mai buni scriitori sud-americani actuali. Las noches de Flores este un portret facut ţării sale, din perspectiva efervescentului Buenos Aires. Un Buenos Aires aflat în criză, plin de oameni fragili și de întâmplări tenebroase. Astfel de întâmplări ajung și în cartierul liniștit al clasei de mijloc. Este vorba despre cartierul Flores.

În cartierul Flores locuiesc și personajele centrale din roman. Aldo și Rosita formează un cuplu longeviv, ajuns la vârsta pensionării. Ar putea duce o viaţă fără griji, dar criza financiară ce lovește Argentina îi obligă să lucreze ca livratori de pizza câteva ore pe noapte. Așa ajung să întâlnească personaje stranii și să afle despre un o dispariţie urmată de un final tragic.

Cesar Aira a scris un roman care îmbină inteligent observaţia sociologică, suspansul unui crime thriller și melancolia. Este un roman precum acel Buenos Aires pe care ajungem să-l cunoaștem din cărti. Plin de imprevizibil, de umbre și de secretele privind niște dispariţii misterioase. Poţi citi recenzia aici.

Sirene de Dario Ronzani

Vrei să citești proză scurtă în italiană? Poţi încerca și volumul Sirene, debutul literar al lui Dario Ronzani. 12 povestiri derulate de vocea unui personaj masculin devenit narator. Acesta își amintește despre femeile ce i-au marcat existenţa prin felul lor diferit de a fi. Povestirile devin o călătorie prin orașe istorice precum Pavia sau Lisabona. De asemenea, reflectă evenimentele din istoria recentă. Poţi citi recenzia aici.

Leave a reply