26 de carti ale unor autori romani contemporani, de trecut pe lista pentru Gaudeamus 2022
Între 7 și 11 decembrie are loc Târgul de Carte Gaudeamus 2022, la Pavilionul B2 de la Romexpo. Vei putea căuta noi cărţi pentru biblioteca ta între orele 10:00 – 20:00. Accesul este gratuit. Eu îţi recomand 26 de cărţi scrise de autori români contemporani.
Romane dedicate unor artiști emblematici
1.Solomonarul de Florin Chirculescu
Florin Chirculescu impresionează prin romaneleîn care îmbină istoria și erudiţia cu întâmplările fabuloase având miez alegoric. În Solomonarul, elementele din biografia lui Mihai Eminescu se suprapun peste obsesiile și dramele societăţii actuale.
Evenimentele din roman reflectă modul în care cel mai cunoscut poet român este mistificat sau contestat, dar și imaginea sa din memoria colectivă influenţată de o anumită epocă. Ti se promite un roman în care genurile literare și epocile diferite se întâlnesc între fabulaţie și realismul apăsător.
2. Viaţa mea cu Goya de Riri Sylvia Manor
Pictorul Goya o fascinează pe Riri Sylvia Manor. Fascinaţia este atât de mare, încât îi dedică un roman. Viaţa mea cu Goya îmbină istoria, biografia pictorului și elemente din biografia autoarei ce și-a petrecut viaţa între București și Tel Aviv. Așadar, te așteaptă o călătorie între secole și orașe la fel de interesante cum a fost și viaţa lui Goya.
3. Iorgu de Adrian Jicu
Evenimentele din viaţa poetului George Bacovia se îmbină cu transformările unei epoci în romanul Iorgu. Prin acest roman, Adrian Jicu ne invită să descoperim lumea și epoca lui Bacovia dincolo de clișee.
Romane în care istoria și legendele se întâlnesc
4. Theodoros de Mircea Cărtărescu
Theodoros le promite o lectură acaparantă celor dependenţi de povești, de istorii năucitoare, împletite într-o ţesătură stranie. Mircea Cărtărescu îmbină epoci, stiluri, influenţe narative, reușind să-și menţină cititorii aflaţi în căutarea experimentelor literare nonconformiste, ce amintesc de marii avangardiști precum Julio Cortazar.
5. Podul Diavolului de Radu Paraschivescu
Imaginile din orașele pitorești, legendele, istoriile (mai mult sau mai puţin) adevărate, superstiţiile și suspansul se intersectează într-un nou roman scris de Radu Paraschivescu. Întâmplările din Podul Diavolului au loc pe fundalul unei așezări idilice din Franţa (Saint-Cirq-Lapopie). În această așezare străbătută cândva și de muschetarii lui Dumas, pietrele ascund secrete întunecate, iar podurile imortalizate de turiști au și ele blesteme ce abia așteaptă să mai prindă în plasa lor pe câte unul ce nu vrea să creadă în ele. Or fi simple născociri pentru marketingul bazat pe forţa de atracţie a poveștilor ce ne dau fiori? Personajele romanului vor căuta răspunsul la această întrebare. Ești invitat să mergi alături de ele pe urmele personajelor coborate din legendele bizare locale.
Romane precum o ţesătură fabuloasă de povești
6. Cei care cumpără stele de Anca Mizumschi
Cei care cumpără stele este un roman ce te va cuceri prin succesiunile de povești din ţinuturi îndepărtate. Trezește aceeași entuziasm pe care îl ai în faţa unor cărţi precum O mie și una de nopţi. Împăraţi, aventurieri, călători neobosiţi, djini. Toţi se întâlnesc într-o ţesătură orientală ce te prinde în mrejele ei.
7. Ophanim de Ana Barton
Tot pentru cei dependenţi de povești ce se întind asemenea unei vrăji este și romanul Ophanim. În acest roman, Ana Barton ne invită într-o lume ce alunecă în spaţiul unde fabulosul există ca un dat firesc.
Istoriile unor comunităţi
8. Izgoniţii de Vasile Ernu
Vasile Ernu revizitează istoria din perspectiva micilor istorii ce ne deschid o ușă către niște comunităţi mai puţin cunoscute. Izgoniţii, ultimul roman din Trilogia marginalilor, îmbină mitul biblic și istoria unei familii, pe fundalul marii istorii secolului al XX-lea. Povestea a doi fraţi se derulează în paralel cu evenimentele ce au dus de la căderea Imperiului Ţarist la expansiunea celui sovietic.
9. Micile plăceri ale morţii de Goran Mrakic
Viaţa unui sat din Banat, cu mozaicul de culturi și de viziuni asupra existenţei, este explorată în Micile plăceri ale morţii. Acţiunea se petrece la finalul unei epoci. Schimbările din vieţile sătenilor sunt reflectate de miturile locale, de snoave, folclor sau amintiri despre evenimente năucitoare.
Proză scurtă
10. Gene dominante de Ştefania Mihalcea
Dacă îţi plac poveștile având ramificaţii transgeneraţionale, poţi alege prozele scurte din volumul Gene dominante. În aceste proze scurte Ştefania Mihalcea abordează subiecte ce gravitează în jurul moșternirii ce o ducem mai departe, dar și a nevoii de a ne elibera de această moștenire pentru a ne găsi propriul drum.
11. Ora cinci și șapte minute de Dumitru Crudu
Ora cinci și șapte minute este o colecţie de proze scurte inspirate din evenimentele provocate de invadarea Ucrainei. Dumitru Crudu scrie despre dramele din timpul războiului, dar și despre istoria recentă a Republicii Moldova.
12. Ce preferi? de Dan Coman
Dacă îţi place să citești proză scurtă, poti alege si volumul Ce preferi? În povestirile sale, Dan Coman explorează într-un mod inedit fanteziile secrete și relaţiile unor cupluri stranii.
Romane trepidante
13. Crima de pe podul Garibaldi de Radu Ţuculescu
Labirintul unui oraș devine personajul din umbră al romanului având o intrigă poliţistă Crima de pe podul Garibaldi. Când este găsit cadavrul unei femei sub faimosul pod al unui oraș, niște detectivi ajung tocmai în acele zone locuite de marginali și de excentrici. Ei oferă nu numai indicii preţioase ori derutante. Declaraţiile și părerile acestora sunt ele însele niște povești năucitoare.
14. Sevraj de Liviu Surugiu
Sevraj îţi promite acţiunea intensă dintr-un film cu detectivi. Un thriller în proză. În centrul romanului se află un detectiv care vrea să se îmbogăţească rapid. Acesta acceptă să pună la cale furtul unui obiect vechi având o mare importanţă în lumea celor dependenţi de misticism.
15. Banchetul cerșetorilor de Irina Anghel
Banchetul cerșetorilor îmbină suspansul cu istoria și povestea de dragoste adolescentină. Vei citi despre încercarea unei adolescente de a descoperi de ce a dispărut fără urmă băiatul de care era atrasă în liceu. Acesta ar fi putut deveni un mare pianist dacă nu ar fi dispărut chiar de ziua lui, lăsând în urmă un bilet ce includea invitaţia la un banchet al cerșetorilor. Patruzeci de ani mai târziu Nina, fata profesoarei sale de pian, crede că a găsit noi piste în ancheta desfășurată pe cont propriu.
16. Şi la început a fost întunericul de Raul Popescu
Şi la început a fost întunericul e un roman ce reflectă o dramă de familie văzută prin ochii unui tânăr de 27 de ani, aflat între viaţă și moarte. Despre acest roman semnat de Raul Popescu scriitorul Cosmin Perţa avea să afirme că amintește de Juan Rulfo și de Aglaja Veteranyi.
17. Nașterea eroului de Andrei Ungureanu
Nașterea eroului a câștigat concursul Primul roman, organizat de Editura Litera. Este un roman ancorat în teme actuale precum migraţia, segregarea, redescoperirea alterităţii. Andrei Ungureanu îmbină realismul dur cu nevoia de salvare prin întâlniri autentice cu semenii.
Romane despre legături tumultuoase
18. Crush de Dora Pavel
Crush este un roman din trei perspective. Două le aparţin unor bărbaţi îndrăgostiţi de aceeași femeie. A treia voce este chiar a femeii, o pictoriţă nonconformistă care ajunge dansatoare într-unul dintre faimoasele baruri ale orașului.
19. a.normal de Andrei Velea
a.normal este povestea despărţirii unui cuplu și a regăsirii de sine.Totodată este povestea unui oraș al viitorului. Vei descoperi un roman pe mai multe voci. Dezintegrarea cuplului este povestită de bărbatul ce nu se mai regăsește în relaţia cu partenera de care îl legaseră și idealurile de reînnoire a clasei politice. Peste vocea lui se va suprapune cea a femeii devenite amanta acestuia, la rândul ei prinsă într-un mariaj devitalizat, în care partenerii s-au înstrăinat de multă vreme. Poţi citi recenzia aici.
Romane despre maturizarea la feminin
20. Donnatela de Beatris Serediuc
Candoarea, umorul și brutalitatea se întrepătrund în romanul Donnatela. Vei descoperi povestea unei adolescente de la periferia urbană din România anilor ’90. Când familia ei se destramă din cauza alcoolismului, adolescenta se refugiază în literatură. Descoperindu-i poeziile, mătușa ei o ridiculizează. De atunci, adolescenta devine o rebelă. Va încerca să își găsească propriul drum, propria identitate, făcând și alegeri greșite.
21. Poemele secretarei de Ştefania Mihalache
Poemele secretarei este un roman care amintește de iluziile și deziluziile generaţiei ajunse la primul job in anii 2000. Este generaţia care a fost nevoită să navigheze printre vanităţiile mediocrilor și agresivitatea ascunsa parșiv de nevoia de afirmare.
Călătorii în alte ţări și în alte epoci
22. Porţile se închid la miezul nopţii de I.S. Cosman
Dacă visezi la o călătorie în America de Sud poţi trece pe listă și cartea Porţile se închid la miezul nopţii. Continentul realimsului magic te așteaptă cu povești uimitoare. Treci dincolo de limitele lumii așa cum o știai până să ajungi prin ţările acestui continent.
23. Travesti de Aurora Liiceanu
În Travesti, noua carte scrisă de Aurora Liiceanu, descoperi o călătorie în lumea unor femei din epoci și culturi diferite. Vei afla despre niște femei dornice de a se înţelege mai bine în relaţia cu fiica adolescentă a noului partener de viaţă sau raportându-se la niște legi extrem de dure ale unei societăţi patriarhale. Poţi citi recenzia aici.
24. Întinde mâna, Tiberiu de Horia Sibișteanu
Întinde mâna, Tiberiu este un roman al devenirii și al fugii de sine. Personajul central este un tânăr care a făcut orice pentru a se detașa de imaginea sa din trecut. A reușit să înceapă o nouă viaţă în capitală, atingând succesul în lumea advertisingului. Odată ajuns în București, pendulează între periferie și locurile la modă din fostele cartiere apreciate în perioada interbelică.
25. Viaţa ca o glumă proastă de Liviu Ornea
Un alt roman al transformărilor personale este și Viaţa ca o glumă proastă. În acest roman, Liviu Ornea urmărește evenimentele ce au marcat existenţa personajului său central, Paul. De la serviciul militar până la marile decizii, asistăm la dialogurile acestuia, la călătorii și la momentele petrecute alături de persoanele ce i-au schimbat sensul vieţii.
26. Voci la distanţă de Gabriela Adameșteanu
Voci la distanţă este noul roman al Gabrielei Adameșteanu. Vei regăsi aceeași îmbinare între vieţile personajelor și marea istorie. Poveștile personajelor sunt puternic influenţate de schimbările sociale actuale.
Poţi găsi mai multe detalii despre evenimentele de la Gaudeamus 2022 pe site-ul oficial.
Sunt Adriana Gionea si va invit sa imi descoperiti lumea populata de carti, filme, expozitii de arta, calatorii si festivaluri. Despre acestea scriu pe site-ul meu, Carti, filme si alte pasiuni. Va invit sa-mi descoperiti biblioteca, explorarile cinefile si artistii preferati. Sper sa va inspire, sa invite la dialoguri sau la discutii relaxate alaturi de prietenii vostri adunati la cafeneaua boema sau la ceainaria inconjurata de gradina visata. De asemenea, mi-ar placea sa imi spuneti, prin comentariile privind articolele mele, care sunt artistii, cartile si filmele recomandate de voi.
Schimbul de noapte – Ancheta insomniacilor
6 ianuarie 2025Indragostiti la Seoul – La capatul unor aventuri de-o noapte
16 decembrie 2024Campiile – Australia misterioasa
10 decembrie 2024
Leave a reply Anulează răspunsul
Recomandari
-
UrbanEye Film Festival 2022
7 noiembrie 2022 -
Adevarul despre vacante – Priviri spre trecut
18 ianuarie 2024
Cautare in site
Informatii Contact
Puteti lasa un mesaj privat pe aceasta pagina de facebook dedicata
Cele mai vizualizate
Recenzii Aleatorii
-
Megalopolis – Decadenta care avertizeaza
17 noiembrie 2024 -
American Independent Film Festival 2022
15 aprilie 2022