Twelve Minutes of Love: A Tango Story – Un dans in jurul lumii

0

Indiferent dacă îţi place sau nu tangoul, nu poţi rămâne indiferent când deschizi cartea dedicată de Kapka Kassabova acestui dans. Ai impresia că te lași la rândul tău cucerit de trăirile asociate lui. De fapt, nu numai despre dans este vorba în Twelve Minutes of Love: A Tango Story. Cartea este și despre istoria Argentinei. Iar istoria Argentinei este compusă din istoriile personale ale migraţiei, exilului, intersectării culturale. O istorie ce reverberează și în povestea de viaţă a bulgăroaicei Kapka Kassabova, care în adolescenţă a început o nouă viaţă în Noua Zeelandă.

Tangoul și istoria unei ţări

Mexicanii se trag din azteci. Peruanii se trag din incași. Argentinieni au coborât de pe vapor. În aceste cuvinte rostite de un argentinian dependent de tango și supravieţuitor al dictaturii militare (una din prea multele ce s-au succedat în Argentina) este condensată istoria unei ţări. O ţară ce și-a clădit faima pe istoriile fragmentate ale milioanelor de imigranţi. De fapt, autoarea ne amintește de legătura dintre imigranţi, cei marginalizaţi, periferii și tango. Primii dansatori au provenit chiar din rândul imigranţilor eșuaţi în cartierele rău-famate. Acolo, în primele săli de dans, se întâlneau docherii ce trăiau la limita supravieţuirii, cuţitarii, muncitorii.

La Boca și San Telmo au fost cartierele unde se născuse tangoul. Acum sunt inima boemă a capitalei Buenos Aires. Locuri de pelerinaj comparate cu Montmartre și Montparnasse. Aici se află celebrele săli de dans, arta murală și artiștii stradali. Galerii de artă avangardistă și rămășiţe ale cladirilor industriale și ale depozitelor, ce au fost recondiţionate si transformate în baruri, săli de dans ori locuinţe pentru visători.

În anii în care s-a născut tangoul, aceste cartiere erau un marasm. De aici nu puteai ieși viu, după lăsarea serii, decât dacă aveai un cuţit. Nu întâmplător cuţitarii au fost și primii dansatori de tango. Lor li s-au alăturat muncitorii proveniţi din rândul imigranţilor desperecheaţi. Când nu li se alăturau femeile, bărbaţii dansau între ei. Femeile damnate li s-au alăturat mai târziu (celor decente le era era rușine să dansese tango). Apoi au început să frecventeze sălile de dans improvizate și muncitoarele, care la rândul lor purtau cuţite pentru a se apăra când ajungeau în cartierele rău-famate ale tangoului.

Un dans al marginalilor

Din cauza asocierii cu locuitorii cartierelor periculoase, tangoul putea distruge reputaţia unei femei. Deși erau atrase de acest dans, femeile din clasele de mijloc sau din înalta societate îl evitau. Abia după ce elita pariziană a fost sedusă de Carlos Gardel, tangoul a fost acceptat cu adevărat și de lumea bună din America Latină.

Ibericii și est-europenii au inventat primele acroduri ale tangoului. Tot ei au descoperit potenţialul bandaneonului în redarea melancoliei masculine. Bandoneonul exprima tot ceea ce bărbaţii cartierelor rău-famate nu aveau curajul să rostească. Pasiunea, durerea, vulnerabilitatea, dorul, însingurarea, alienarea.

Plecând de la istoria orașului Buenos Aires și de la poveștile primilor dansarori de tango, Kapka Kassabova se gândește la propriul dor de ducă. Tangoul este, pentru ea, dansul celor ce vor mereu să fie în altă parte. Care tânjesc după un loc lăsat în urmă sau nevizitat încă. Dansul oamenilor aflaţi într-un tranzit continuu de la un loc la altul, de la stare la alta. Al nestatornicilor sau al dezrădăcinaţilor.

Twelve Minutes of Love: A Tango Story este și analiza universului afectiv asociat tangoului. Iar această analiza se îmbină cu jurnalul de călătorie. Kapka Kassabova este și o excelentă autoare de cărţi dedicate călătoriilor personale. Surprinde foarte bine spiritul orașelor de care se leagă istoria tangoului. Din Buenos Aires ajunge în Parisul cucerit de Carlos Gardel și in Marsillia unde a debarcat tangoul în Europa. Fiecare capitol te inspiră să-ţi faci propriul playlist. Tangourile celebre, clasice, se îmbină cu electrotango-ul promovat de Gotan Project.

Poţi comanda volumul de pe Libristo.

Te invit să citești și despre cartea Black Vodka.

Leave a reply